Tuinplannen (of iets wat daarvoor door moet gaan)

De oplettende lezer heeft vast gemerkt dat het hier de laatste tijd meer gaat over tuinieren, planten en nou ja – de wens om op termijn te kunnen genieten van een prachtige “minimalistische” tuin. Waar het in voorgaande jaren eigenlijk alleen ging om het huis en het interieur, zal je daarom nu ook steeds vaker een tuin-update op mijn blog vinden. Met deze post als eerste stap.

Mijn wens is om een tuin te creëren die doet wat ‘ie “moet doen”: ons de ruimte geeft om van het buitenleven te genieten, maar ook een stukje grond waar plek is voor insecten, vogels en andere ‘natuurlijke gebruikers’. In mijn beleving kan het één niet zonder het ander.

Hoe het erbij staat

Vorig jaar stond ons leven volledig in het teken van de verbouwing, die nog steeds gaande is, maar in een heel ander stadium. Nu het langer licht is en de bomen weer groen worden, krijg ik ook meer oog voor de tuin. Net als het huis is de tuin een plaatje, met volgroeide struiken en een enorme kastanjeboom, maar is er de laatste 10 (?) jaar niet veel aan gedaan. Met het gevolg dat er behoorlijk wat achterstallig onderhoud is en een aantal struiken/planten te groot geworden zijn voor hun plekje.

De tuin in maart 2020.
Nadat de kastanjeboom gesnoeid was (februari 2021).

Plannen maken

Op een druilerige zondagochtend in maart besloot ik daarom heel losjes uit de pols en gebruikmakend van grote stappen (één, twee, drie… ongeveer twaalf meter!) een schets te maken met globaal de afmetingen van onze tuin. Dat is vast een gruwel voor elke tuinarchitect die dit artikel leest, maar ik vind het prima. Het is een ‘leidraad’, absoluut geen vastomlijnd plan.

We hebben niet het geld noch de zin en energie om de tuin grootscheeps aan te pakken in de komende twee, drie jaar. Dus is het idee om dit gaandeweg te doen, elk jaar een beetje. En als er dan bepaalde zaken echt moeten (denk aan: de schutting die omvalt of een boom die flink gesnoeid moet worden), dan hebben we in ieder geval dat globale plan waar we rekening mee kunnen houden.

Het idee voor de tuin is hetzelfde als voor het huis: modern-klassiek. Daar hoefde ik niet lang over na te denken; bij een klassiek huis als het onze hoort geen 100% strakke moderne tuin. Een landelijke of klassiek Engelse tuin zou best kunnen, maar is mijn stijl niet. Dus ga ik voor strakke lijnen met hier en daar een golfbeweging. In mijn Pinterest-album zie je de stijl wat beter weergegeven.

Hoewel de tuin ooit met veel zorg is aangelegd, zijn de meeste paden en terrassen nu verzakt en heeft het onkruid zich lekker laten gaan. Ook is er weinig rekening gehouden met hoogteverschillen en zijn de plekken waar de meeste zon te vinden is ingericht voor planten; dat is voor ons jammer, want daar zouden wij graag zitten op een mooie dag 😉

Concreet is het plan dus allerminst, maar de wensen zijn er wel:

  • een schaduwborder aanleggen om de bakstenen muur te ‘vergroenen’
  • een klein gazon in het midden
  • een rozenperkje met grind als zitplek voor het voorjaar
  • een “statement” pergola met een bladverliezende klimmer voor schaduw op de warmste dagen
  • een groente/fruittuintje met verhoogde bedden
  • een vlonder en een veranda

Yep ideeën genoeg! Ik ben benieuwd hoeveel er werkelijkheid gaan worden, haha.

Work in progress

Het begon al vorig jaar toen ik steeds opschreef wanneer er waar zon in de tuin te vinden was. Dat is natuurlijk een vereiste voor het maken van een plan. Aan een aantal zaken heb ik dit jaar al gewerkt: ik ruimde het terras bij de openslaande deuren van de serre op en boende het met groene zeep om de groene aanslag te verwijderen. De kastanjeboom werd vakkundig gesnoeid door professionals. De tuin, schuur en de achterpui zijn beter beveiligd.

Vorig weekend kwam de “nieuwe” tuinset via Marktplaats. Een oudje, vergrijsd en gebruikt, maar juist daarom vind ik het een plaatje: het lijkt net of het er altijd al gestaan heeft. Een echt klassiek stuk, wat prachtig staat bij de stoere bakstenen muur.

Plannen dit jaar

Mijn vader – die enorm handig is – heb ik gevraagd om een plantenbak te ontwerpen voor bij de keukendeur. We hebben daar een groot raam en ik vind de achtergevel erg ‘kaal’ in vergelijking met de rest van de tuin. Met deze grotere plantenbak hoop ik ook zo wat meer groen te kunnen toevoegen.

Daarnaast wil ik de schaduwborder afmaken en de planten die nu nog in het midden van de tuin staan, verplaatsen naar een andere plek in de tuin of doorgeven. Een aantal struiken moet flink gesnoeid worden en ik denk dat we dit jaar ook voor tenminste een deel van de tuin een nieuwe schutting zullen moeten plaatsen. Met de storm van afgelopen week bleef ‘ie maar net overeind.

De eerste aanzet tot een schaduwborder.

Budget

Een tuin aanleggen is duur. Een tuin onderhouden is duur. Een tuin is gewoon duur, haha. “Maar je krijgt er zoveel voor terug”, oh zeker, je hoort me ook echt niet klagen. Ik ben heel blij en dankbaar voor onze buitenruimte. Maar er zit snel meer geld in dan je zou willen. En dus pakken we het rustig aan, hergebruiken we materialen en planten, gaan we voor tweedehands en groeit de tuin hopelijk zo “organisch” en met zorg en aandacht. Op een natuurlijke wijze.

Misschien is dat wel de beste manier voor een tuin om te ontstaan.

Je tips en ideeën over het aanleggen en onderhouden van een tuin zijn van harte welkom bij dit “groentje” 😉

xAnja