Hoe het gaat met de tuinplannen | Tuin-update

De achtertuin. Het is één van de plekken waar ik me de laatste tijd het fijnst voel. In de vroege ochtend als ik een klein rondje maak en kijk wat er allemaal groeit en bloeit. Met de lunch, als het lekker genoeg is om buiten te eten. En ’s avonds, zo rond etenstijd, als ik verse kruiden haal of blij ben om weg te zijn bij m’n computer.

~ Begin mei ~

Begin mei schreef ik de blogpost ‘Tuinplannen (of iets wat daarvoor door moet gaan). De inhoud van dat bericht was inderdaad zoals je het verwacht: mijn simpele schets met hoe ik wilde dat de tuin er ongeveer uit moest komen te zien in de komende maanden/jaren. Omdat we geen zin en geen geld hebben om deze snel helemaal aan te pakken. Of om een hovenier te laten komen.

~ Regen. Het voorjaar van 2021 was vooral heel veel regen. ~

Al tijdens het schrijven van dat blogbericht had ik daar volledig vrede mee. Hoewel ik absoluut begrijp dat er veel waarde zit in het bedenken en laten uitvoeren van een tuinplan door een professional, denk ik dat een tuin letterlijk en figuurlijk tot bloei moet komen door de jaren heen. Doordat je je stukje grond beter leert kennen. Weet wanneer waar de zon staat in het voorjaar en ook waar je schaduw hebt op de heetste dagen. Wat je wilt doen – en vooral ook: wat niet – op je lapje grond.

~ Een proefstukje om te kijken of dit zou helpen tegen het zevenblad. Het antwoord… “mwah” ~

Vorig jaar had ik – mijn hoofd diep in de verbouwstress – eigenlijk amper oog voor de tuin. Dit jaar is het anders. Dit jaar ben ík anders. Ik merk dat ik toe groei en toe leef naar het tuinleven met het lengen van de dagen. Dat er in me een verandering plaatsvindt; ik wíl naar buiten. Ik wil buiten bezig zijn.

Ik lees over tuinieren. Over je stukje land verzorgen. Over het telen van groente, fruit en kruiden. Over water opvangen, composteren en dieren in je tuin. Ik volg ineens mensen met een moestuin op Instagram.

~ Onze prachtige jungle-tunnel… ~

Dat heb ik nog nooit zo ervaren. Zou dat komen omdat ik er vandaag weer een jaartje bij heb mogen schrijven? Is dat het genieten van kleine dingen wat je leert als je niet meer zo piepjong bent? Noemen ze dat ‘de wijsheid die komt met de jaren’?

Wie het weet, mag het zeggen.

~ …overleefde de vele regen en de wind helaas niet. Het leidde tot een flinke knipbeurt. ~

Dat rustige gevoel is er. Dat je een stukje aarde hebt om voor te zorgen. Dat het écht je plekje kan zijn. Een plek waar je kunt uitrusten, zonnen, genieten. Waar het hard werken is, want een tuin ís ook nooit klaar of af. Vrijwel dagelijks vecht ik met het zevenblad. Maar evengoed kijk ik bijna elke dag even hoe de vijgen groeien. Hoe mijn potplanten het doen. Hoe gelukkig de poes is op dat plekje onder de struiken.

~ De roos bloeide uitbundiger dan ooit tevoren. Wekenlang hadden we knoppen en bloei. ~

Ja, er is een hoop veranderd in de tuin sinds mei. Dit fotoverslag geeft er een redelijk beeld van. We hadden regen, wind en stormvlagen, maar vooral veel regen. Maar gelukkig ook zon en warmte. Over een maand of drie zal het er wel weer anders uitzien. Dan gaan we diep de herfst en zelfs al de winter in.

De foto’s zijn leuk om de verandering te zien. Maar de echte verandering die de tuin heeft bewerkstelligd, die zie je niet.

Die verandering zit namelijk ín mij.

Geniet van deze zomerse dagen. En als ik het mag zeggen: doe dat dan vooral buiten,
xAnja

Anja

4 reacties op ‘Hoe het gaat met de tuinplannen | Tuin-update

 1. Heerlijk dat je zo geniet van de tuin en het buiten zijn.
  Herkenbaar ook, bezig zijn in de tuin brengt me tot rust en laat me aarden.

  Niet helemaal eens over het standpunt over professionals, ’t is te zeggen, ik ontwerp dus zelf tuinen, en samen (met nadruk op die samen) met de klanten ga ik op zoek naar de beste versie van hun tuin. De nieuwe, onbevangen kijk die ik heb op hun tuin, brengt vaak dingen naar boven waar ze zelf niet aan dachten omdat sommige dingen op de duur een soort blinde vlek geworden zijn. Dat merk ik ook wel wat als ik dingen aan onze eigen tuin wil veranderen. Bedoel dit zeker niet als reclame (ik ben trouwens van België) maar even de visie van de andere kant.

  De plant die omlaag gekomen is, denk ik dat het een wintergroene Clematis is, vermoedelijk Clematis armandii?

  Like

 2. Prachtig artikel. Doordat de zomers zo warm waren afgelopen jaren ben ik het schaduwgedeelte in onze tuin met de bomen heel erg gaan waarderen. Daarom vond ik het jungle gedeelte in je tuin ook zo leuk. Ook wij hebben voor huis en tuin ruim de tijd genomen en zo groeien deze beiden lekker met ons mee.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.