Voorraadkoken: ik kookte 5 maaltijden met alleen restjes

Als je hier niet als nieuweling komt binnenvallen, dan heb je gelezen dat het mijn zomerdoel is om de vriezer leeg te eten – en om de voorraad weer ‘ns wat uit te dunnen. Ik had eigenlijk ook gewoon zin in wat culinaire experimenten in de zomer – en dat is in ieder geval voor een deel gelukt. Hoe? Dat lees je in het artikel van vandaag!

Geen idee waar dit over gaat? Lees dan eerst dit blogbericht even, waarin ik uitleg welke kookexperimenten ik voor mezelf heb bedacht en waarom. Gelezen? Okay, dan ga ik nu laten zien wat ik gebrouwen heb!

Wat heb ik gekookt?

Maaltijd 1:

Twee soorten woknoedels met andijvie, spiegelei & zoetzure groente

Uit de vriezer:

 • bami (restje)
 • andijvie (restje)

de overige ingrediënten kwamen uit de koelkast of voorraad.

Erbij gekocht:

 • niets, alles was al in huis

Op dag 1 had ik het makkelijk: er was nog een restje bami over, maar dat was niet genoeg voor drie personen. Er lagen nog mie-noodles in de kast en er was nog wat andijvie, wat ook niet genoeg was voor een hele maaltijd. Ik wokte de andijvie met wat olie, knoflook, hot sauce en ketjap manis en roerbakte daarna de kort gekookte noedels en inmiddels ontdooide bami erdoor. De komkommer en radijzen gingen een poosje in een mix van azijn, snufje zout en suiker. Een spiegeleitje maakte het af:

Cijfer: 7,5/10. Het is nog lekkerder als de groenten wat langer kunnen “trekken”. Twee soorten noedels door elkaar is best grappig.

Maaltijd 2:

Lunchsalade van watermeloen, feta, komkommer en rode ui met peterselie

Uit de vriezer:

 • Niets

Maar wel alles kwam uit de koelkast en uit de tuin (de peterselie).

Erbij gekocht:

 • Niets dus

Dit was een extraatje, en omdat ‘ie ook in de categorie “voorraadkoken” valt, neem ik ‘m mee. Er was nog feta over, net als komkommer (ik realiseer me nu dat dit een ahum wat aparte foto is…) en de watermeloen kon ook niet heel veel langer meer mee. Dus: samen met wat peterselie (had geen munt) uit de tuin, wat olie van de voorraad en een paar uiensnippers werd dit een heerlijk maaltje voor de lunch. De citroenlimo is overigens ook #homemade.

Cijfer: 6/10: de watermeloen was al bijna té ver. Valt me mee dat we niet dronken waren na afloop 😉

Maaltijd 3:

Aardappel-bloemkoolschotel met champignons en kerrie

Uit de vriezer:

 • Aardappelschijfjes
 • Bloemkool

Uit de voorraad kwam de rest: slagroom, kerrie, een klein ‘kontje’ kaas, zelfgemaakte kruidenboter, een restje champignons, nootmuskaat en mosterd.

Erbij gekocht:

 • Niets!

Op een regenachtige zomerdag maakte ik deze stevige ovenschotel en die ging erin als koek. Ik vette een ovenschaal in, dumpte de bloemkoolroosjes en aardappelpartjes erin. Sneed de champignons in plakjes en husselde het geheel door elkaar in de schaal. Van de slagroom klopte ik samen met één ei (niet op de foto), de kerrie, mosterd en de geraspte nootmuskaat en wat zout en peper een sausje. Dat goot ik over de schotel en topte ik af met wat fijngehakte kaas en enkele toefjes van m’n kruidenboter. Et voila: 20 minuten later…

Cijfer: 9/10 – dit was echt een heerlijk gerecht wat zó uit een receptenboekje had kunnen komen.

Maaltijd 4:

Kabeljauw met een korstje, ovengeroosterde groenten en pommes duchesse

Uit de vriezer:

 • Kabeljauwfilet
 • Basilicum
 • Courgette, gele paprika, restje zoete aardappel
 • Kapje van het brood

De rest was ook in de koelkast/voorraadkast te vinden.

Erbij gekocht:

 • Niks, noppes, nada

Deze vroeg om wat meer creativiteit. Ik ontdooide de kabeljauwfilet – twee kleine stukjes waren het nog – en roosterde het broodkapje in het broodrooster. Vervolgens mixte ik het verkruimelde sneetje brood met wat fijngesneden zongedroogde tomaat, wat in plakjes gesneden olijf en kappertjes en legde ik dat mengsel op de filets in een ovenschaaltje. De groente sneed ik fijn. Samen met de paar pommes duchesse die er nog waren ging alles – met wat rode uienringen die er ook nog over waren en een lading olijfolie en gedroogde mediterraanse kruiden – op een bakplaat. Het had zo’n 30 minuten nodig. Ik mengde de groente nog met wat zwarte olijven en met de basilicum:

Cijfer: 8/10 – De groente waren al een beetje slapjes van het invriezen. De kabeljauw daarentegen was heeeeerlijk zo!

Maaltijd 5:

Cannelloni met een vulling van prei, spinazie en vegetarisch gehakt

Uit de vriezer:

 • Prei a la crème
 • Spinazie

De rest kwam uit de voorraad, op deze na

Erbij gekocht:

 • vegetarisch gehakt

De zure room hier op het plaatje is zelfgemaakt!

Toen ik een poosje geleden prei over had van een recept, maakte ik van een restje room, de prei en wat nootmuskaat deze prei a la crème. Vervolgens maakte ik deze week een restjes-cannelloni van die prei die dus al een restje was. Zowel deze prei als spinazie waren te weinig om met z’n drieën van te eten, dus maakte ik er een mix van. Samen met het vegetarisch gehakt, wat ik al eerder had gekocht, maar meer uit “ohja, da’s wel handig voor als ik ga vriezerkoken”, een uitje wat nog over was, een goede hoeveelheid gedroogde oregano en een paar lepels van mijn zelfgemaakte zure room maakte ik de vulling voor de pastatubes. Nadat ze gevuld waren, gingen ze de ovenschaal in en maakte ik een bechamelsaus die ik niet te dik liet inkoken. Cannelloni heeft een waterige saus nodig om gaar te kunnen worden. Het resultaat was verbluffend: wat een smaken! Zacht en toch stevig. En met een flinke dosis groente!

Cijfer: 8,5/10 – zou niet misstaan met een etentje!

Wat vinden we ervan?

Tsjonge! Toen ik hiermee begon had ik van tevoren niet gedacht dat ik vijf hele maaltijden zou kunnen maken met alleen maar de dingen (oké, op het vega gehakt na dan) die in de vriezer, koelkast en/of voorraadkast zouden liggen. En hiermee heb ik ook steevast drie magen kunnen vullen, volwassen magen, want mijn zoon is geen kleintje meer. Verrassend ook dat een groot deel vegetarisch is, met name omdat er weinig vlees/vis in de vriezer lag.

Hoewel er al echt een groot deel van de vriezer leeg is, zijn we er nog niet helemaal. De komende week komt er dus nog één en ander op tafel wat eerst in bevroren toestand verkeerde. Het zal nu wel nog een tandje lastiger worden om er echte maaltijden van te maken, met zo min mogelijk erbij gekochte producten. We shall see!

Kook jij ook met de restjes? Of maak je dubbele porties als je kookt?

xAnja

Anja

10 reacties op ‘Voorraadkoken: ik kookte 5 maaltijden met alleen restjes

   1. Ja, die zijn vaak al vrijwel luchtdicht in de supermarkt. Ik heb er toevallig net in huis waarbij dat het geval is 😁

    Like

 1. Heel leuk om te lezen dat er heerlijke maaltijden uit voort kwamen😊
  Grappig feitje bij ons in het gezin; als ik uit voorraad kook maak ik meestal toppers..dat zeggen mijn man en kinderen iedere keer en moet ik altijd (opgelucht)erom lachen! Ik ben er namelijk altijd wat gespannen onder..

  Ik vind dit blog een feest om te lezen. Echt zoveel mogelijkheden met restjes! Leuk! En de canelonnischotel ga ik zeker een keer zelf maken! Wat een gouden idee!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha leuk om te lezen Yvonne! Wat grappig en wat tof dat je eigenlijk onder dat soort omstandigheden de sterren van de hemel kookt! Nu ben ik benieuwd naar de toppers die jij hebt weten te bedenken!

   Like

 2. Ik probeer wel eens dubbele porties te maken om in te vriezen, het probleem is alleen dat mijn vriend en ik grote eters zijn en dat we die dubbele portie soms dus ook opeten hahaha.

  Like

 3. Jaaa zo tof om te zien (en inspirerend!) en heel satisfying vind ik als je zoveel uit je vriezer en koelkast kan eten zonder boodschappen te moeten doen. Wij lassen soms een week in waarbij we alleen uit onze vriezer eten. Lukt meestal ook prima.

  Like

 4. Ziet er allemaal heerlijk uit. Ik heb toevallig vorige week ook ‘uit de vriezer’ gegeten om zo mijn voorraden op te maken. Soms kom je echt op verrassende combinaties uit. Deze week nog een paar gerechten en dan is de vriezer bijna leeg 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.