De vakantieserie: Spannende mealprep-plannen

In de zomervakantie verandert er meestal het één en ander op de blog. Ik behandel andere onderwerpen, de stijl is vaak wat luchtiger met meer fotografie. Maar dit keer doe ik het nog weer anders: ik ga “offline” meer doen: er staan twee kookexperimenten op de planning waarmee ik aardig wat uurtjes kwijt zal zijn. Benieuwd? Lees dan verder.

Een heus experiment, jazeker, ingegeven door een mix van “vind ik leuk” en “moet hoognodig eens gedaan worden”. Ik kook graag, maar neem daar niet altijd de tijd voor. En ik houd van een uitdaging. Dus gaan we creatief koken op twee verschillende manieren. Als je mijn blog al wat langer volgt, dan weet je dat ik zoiets eerder heb gedaan met de VoorraadFebruari Challenge.

1 – Vriezer leegeten

Stap één van het experiment is het leegeten van de vriezer. Die moet hoognodig ontdooid, maar er zit steevast (te) veel in om dat te doen. Maar nu moet ‘ie er echt aan geloven. In een ‘normale’ week komt op zondag hier HelloFresh langs met 4 maaltijden voor de week. Dat vind ik een prettig systeem, maar ik merk dat ik in de komende weken wat meer wil richten op creatief zijn op kookgebied; en een beetje extra centen sparen voor de vakantie is ook niet weg. Dus is deel 1 een hele simpele: gerechten maken met etenswaren uit de vriezer en eventueel de keukenkastjes, want ook daar staat wel weer het één en ander. Momenteel zien die kastjes er zo uit:

Niet Pinterest-waardig misschien, maar wel real life!

Komende zondag is het al zover, dan komt er even geen nieuwe box en dan wordt het dus tijd om de beste kookcreaties op tafel te zetten.

En natuurlijk ga ik daarover bloggen! Verwacht dus ergens in de loop van volgende week een update over het voorraadkoken. Het zullen misschien wat gekke combinaties zijn, maar so be it.

De Pros:

 • Goed voor het milieu / duurzaam / minder weggooien
 • Lekker creatief
 • Budgetvriendelijk

2 – Mealpreppen

Dan komt er een moment dat de vriezer leeg is – wat precies de bedoeling is, want dan kan ik ‘m ontdooien en schoonmaken. Dan is het tijd voor deel 2 van mijn zomerse kookexperiment: het in één keer koken van 15+ maaltijden die we kunnen invriezen voor een groot deel van de komende maand. Oftewel: Freezer meals of vriezermaaltijden, maar dat bekt minder lekker.

Amerikanen doen dat vrij veel, omdat zij verder weg van supermarkten en verse producten wonen. Het idee is dat je op één dag (kost ongeveer een middagje) zoveel mogelijk gerechten voorbereid. Die vries je dan kant-en-klaar in, zodat je ze alleen nog maar hoeft op te warmen, of bijna-klaar in, zodat je alleen nog maar hoeft te stomen, koken, (roer)bakken of afbakken.

Ik heb al een plan klaarliggen. En en boodschappenlijstje. Mijn doel is namelijk om dat te doen met voedsel waarbij ik zoveel mogelijk gebruik en/of zo min mogelijk weggooi. Denk: de hele kip gebruiken in plaats van alleen filet. Ook de stronk van de broccoli in plaats van alleen de roosjes. En dat dan in verschillende gerechten. En om het nog een tandje moeilijker te maken, heb ik gekozen voor vooral zomerse gerechten met producten die nu in het seizoen zijn. Dit zijn een paar van de diners die ik nu op het lijstje heb staan:

 • Lasagne met courgette en ricotta
 • Linzencurry met naan
 • Kip uit de oven met sinaasappel
 • Viscurry met koriander en rode paprika

Wanneer ik hieraan begin c.q. tijd voor heb, weet ik nog niet precies. Dat hangt namelijk ook af van de vriezer en hoe lang we daar nog van kunnen eten. Maar als ik het nu zou moeten gokken, dan denk ik dat dit begin-mid augustus op de blog verschijnt.

Pros:

 • Nog minder food waste
 • 1x koken = veel keer eten / tijdbesparend
 • Budgetvriendelijk

Veel mensen zullen bovenstaande lezen en denken “die is niet goed wijs” of “waar haal je de tijd vandaan”. En er zullen lezers zijn die denken: leuk! Dat ga ik ook doen. Voor mij is het een bewuste keuze om het eens even anders te doen en mezelf uit te dagen. Vaker creatief zijn is één van de punten die ik heb opgeschreven voor 2021 – en dit is ook een manier om dat in de praktijk te brengen.

Dus: stay tuned! Er komen een paar toffe blogjes aan – anders dan anders gaan ze nu eens niet over minimaliseren of je waarden bepalen. Ik heb er zin in, en ik hoop jullie ook! (En nu moet ik het ook ECHT gaan doen, want het staat op het internet!)

xAnja

Ps. Op Instagram (in de stories) heb ik een filmpje met de huidige inhoud van de vriezer geplaatst. Dat ging niet met foto’s.

Anja

18 reacties op ‘De vakantieserie: Spannende mealprep-plannen

 1. De vrieskast leeg eten, hebben wij afgelopen winter gedaan. Scheelt echt in de portemonnee. Sindsdien kijk ik eerst of er nog iets in de vriezer ligt alvorens ik weer boodschappen ga doen. Zo red ik het met 1 x per week naar de winkel te gaan.

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuk ik ben benieuwd. Toevallig heb ik gisteren mijn vriezer ontdooid en kwam zoveel tegen, waar ik zeker een week maaltijden van kan bereiden, dus dat scheelt weer lekker in de boodschappen en een lege vriezer, waar ik straks weer nieuwe kliekjes in kan bewaren 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. In één weekend van tevoren veel maaltijden klaar maken en invriezen leek mij ook altijd wel handig als alleenstaande. Maar mijn vriezerinhoud is totaal niet toereikend om dit te doen. Hij zit al zo vol. Weer een geinig experiment en benieuwd hoe lang zal duren voordat jullie de vriezer “leeg” hebben gegeten.

  Like

 4. Ik ben naar de freezermeals! Met ons nieuwe baby erbij is zoiets wel heel erg makkelijk. En goed ook dat je probeert het hele product te gebruiken. Zelf eten we eigenlijk nooit ingevroren maaltijden, omdat we het op de 1 of andere manier altijd vinden tegenvallen, maar ik zou het wel binnenkort weer eens willen proberen nadat jouw blog er over verschijnt. En het voor jou ook positief uitvalt natuurlijk.

  P.s. mijn moeder ontdooit vaak de vriezer als het buiten heel koud is, dan zet ze alle producten buiten neer zonder het meteen helemaal ontdooit 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben heel benieuwd hoe ik het ga vinden inderdaad, qua kwaliteit en voedzaamheid. Ben eigenlijk altijd vers eten gewend. I’ll keep you posted!

   Ja de vriezer ontdooien als het koud is is idd een goeie als je nog ingevroren spullen hebt. Ik heb nu hiervoor gekozen omdat ik ‘m gewoon echt helemaal leeg wil hebben en ook alles wil opeten wat er mss al heel lang in zit 😉

   Like

 5. Ah tof zeg! Hier wilde ik het ook gaan doen, met een baby op komst en een rond lopende peuter is een goed gevulde vriezer voor de kraamtijd geen overbodige luxe denk ik ;). Heel benieuwd naar Wat je allemaal gaat maken en hoe het bevalt! Succes!

  Like

  1. Dat is vaak een van de momenten waarop een volle vriezer heel welkom is. Je kunt het evt ook aan je kraambezoek vragen, hoef je er zelf wat minder aan te spenderen. Succes met de laatste loodjes!

   Like

 6. Heel leuk én creatief plan! Ik ben heel erg fan van vriezer koken! Heb een grote kookpan voor als ik soep kook…altijd een megapan vól!
  Als ik lasagne of moussaka maak….áltijd 2 megagrote schalen. 1 voor direct te eten..1 schaal afkoelen en in de vriezer.
  Als we curry maken…óók in megaporties! Smaakt top uit de vriezer! Nasi…óók 😁
  In de winter doen we ook stampotten. En stoofvlees. Allemaal 1 keer een mega hoeveelheid maken en invriezen maar.
  Ik koel wel altijd snel de maaltijden door de pan of schaal in ijswater met vrieselementen te zetten.
  Én als we een vriezermaaltijd willen eten dan is het slim om de avond van tevoren je vriespakket BOVENIN de koelkast te zetten..je koelkast wordt dan lekker koud.. energiebesparing.

  Succes en fijne zomervakantie toegewenst!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ah tof om te lezen dit! Ik ben een beginner maar jij hebt duidelijk meer ervaring! Wat een geweldig goed (en eigenlijk supersimpel) idee om van veel gerechten 2 of meerdere eet-keren te maken. Dat zou zomaar eens een les voor na dit experiment kunnen zijn. Thanks Yvonne, top!

   Like

 7. Leuke en fijne plannen zijn dat! Altijd mooi als je de vakantie kunt gebruiken om wat meer gemak, rust en ruimte (in vriezer en hoofd) te creëren voor de weken erna.

  Ik zou ook graag mealpreppen, maar ik heb alleen een vriesvakje, dat ook nog eens voor de helft in beslag genomen wordt door brood en diepvriesgroenten. De rest vul ik meestal met gekookte bonen, zodat ik geen bonen in blik hoef te kopen. Ik heb een voorraadje gedroogde bonen en eens in de zoveel tijd kook ik een stuk of 5 tweepersoons porties tegelijk, waarvan er dan 3 of 4 de vriezer in gaan. Mealprepping op heel kleine schaal?

  Like

  1. Thx Janne! Dat zeg je idd mooi, ik heb even zin om mijn zinnen (haha) ergens anders op te zetten.

   Kan me voorstellen dat het met een vriesvakje lastiger te doen is! Mooi hoe je het oplost met de koelkast en de bonen in één keer!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.