De vakantieserie: Spannende mealprep-plannen

In de zomervakantie verandert er meestal het één en ander op de blog. Ik behandel andere onderwerpen, de stijl is vaak wat luchtiger met meer fotografie. Maar dit keer doe ik het nog weer anders: ik ga “offline” meer doen: er staan twee kookexperimenten op de planning waarmee ik aardig wat uurtjes kwijt zal zijn. Benieuwd? Lees dan verder.

Een heus experiment, jazeker, ingegeven door een mix van “vind ik leuk” en “moet hoognodig eens gedaan worden”. Ik kook graag, maar neem daar niet altijd de tijd voor. En ik houd van een uitdaging. Dus gaan we creatief koken op twee verschillende manieren. Als je mijn blog al wat langer volgt, dan weet je dat ik zoiets eerder heb gedaan met de VoorraadFebruari Challenge.

1 – Vriezer leegeten

Stap één van het experiment is het leegeten van de vriezer. Die moet hoognodig ontdooid, maar er zit steevast (te) veel in om dat te doen. Maar nu moet ‘ie er echt aan geloven. In een ‘normale’ week komt op zondag hier HelloFresh langs met 4 maaltijden voor de week. Dat vind ik een prettig systeem, maar ik merk dat ik in de komende weken wat meer wil richten op creatief zijn op kookgebied; en een beetje extra centen sparen voor de vakantie is ook niet weg. Dus is deel 1 een hele simpele: gerechten maken met etenswaren uit de vriezer en eventueel de keukenkastjes, want ook daar staat wel weer het één en ander. Momenteel zien die kastjes er zo uit:

Niet Pinterest-waardig misschien, maar wel real life!

Komende zondag is het al zover, dan komt er even geen nieuwe box en dan wordt het dus tijd om de beste kookcreaties op tafel te zetten.

En natuurlijk ga ik daarover bloggen! Verwacht dus ergens in de loop van volgende week een update over het voorraadkoken. Het zullen misschien wat gekke combinaties zijn, maar so be it.

De Pros:

  • Goed voor het milieu / duurzaam / minder weggooien
  • Lekker creatief
  • Budgetvriendelijk

2 – Mealpreppen

Dan komt er een moment dat de vriezer leeg is – wat precies de bedoeling is, want dan kan ik ‘m ontdooien en schoonmaken. Dan is het tijd voor deel 2 van mijn zomerse kookexperiment: het in één keer koken van 15+ maaltijden die we kunnen invriezen voor een groot deel van de komende maand. Oftewel: Freezer meals of vriezermaaltijden, maar dat bekt minder lekker.

Amerikanen doen dat vrij veel, omdat zij verder weg van supermarkten en verse producten wonen. Het idee is dat je op één dag (kost ongeveer een middagje) zoveel mogelijk gerechten voorbereid. Die vries je dan kant-en-klaar in, zodat je ze alleen nog maar hoeft op te warmen, of bijna-klaar in, zodat je alleen nog maar hoeft te stomen, koken, (roer)bakken of afbakken.

Ik heb al een plan klaarliggen. En en boodschappenlijstje. Mijn doel is namelijk om dat te doen met voedsel waarbij ik zoveel mogelijk gebruik en/of zo min mogelijk weggooi. Denk: de hele kip gebruiken in plaats van alleen filet. Ook de stronk van de broccoli in plaats van alleen de roosjes. En dat dan in verschillende gerechten. En om het nog een tandje moeilijker te maken, heb ik gekozen voor vooral zomerse gerechten met producten die nu in het seizoen zijn. Dit zijn een paar van de diners die ik nu op het lijstje heb staan:

  • Lasagne met courgette en ricotta
  • Linzencurry met naan
  • Kip uit de oven met sinaasappel
  • Viscurry met koriander en rode paprika

Wanneer ik hieraan begin c.q. tijd voor heb, weet ik nog niet precies. Dat hangt namelijk ook af van de vriezer en hoe lang we daar nog van kunnen eten. Maar als ik het nu zou moeten gokken, dan denk ik dat dit begin-mid augustus op de blog verschijnt.

Pros:

  • Nog minder food waste
  • 1x koken = veel keer eten / tijdbesparend
  • Budgetvriendelijk

Veel mensen zullen bovenstaande lezen en denken “die is niet goed wijs” of “waar haal je de tijd vandaan”. En er zullen lezers zijn die denken: leuk! Dat ga ik ook doen. Voor mij is het een bewuste keuze om het eens even anders te doen en mezelf uit te dagen. Vaker creatief zijn is één van de punten die ik heb opgeschreven voor 2021 – en dit is ook een manier om dat in de praktijk te brengen.

Dus: stay tuned! Er komen een paar toffe blogjes aan – anders dan anders gaan ze nu eens niet over minimaliseren of je waarden bepalen. Ik heb er zin in, en ik hoop jullie ook! (En nu moet ik het ook ECHT gaan doen, want het staat op het internet!)

xAnja

Ps. Op Instagram (in de stories) heb ik een filmpje met de huidige inhoud van de vriezer geplaatst. Dat ging niet met foto’s.