Ontspullen: wat bewaar je en wat gooi je weg?

De zomer is niet de eerste periode waar je aan denkt bij ‘de perfecte tijd om eens flink op te ruimen’, maar als ik kijk naar de momenten waarop ik juist wilde dat mijn huis aan kant was, was dat na de zomervakantie en in het begin van het nieuwe jaar (zeg maar de voorjaarsschoonmaak-tijd). Dus wilde ik juist nu een berichtje aan de dan o zo belangrijke vraag wijden: hoe kies je wat je bewaart en dus wat je wegdoet als je aan het ontspullen bent?

Eerst even over dat verschil, want niet iedere lezer zal het woord ontspullen herkennen. Hier wat korte-door-de-bocht definities:

Wat is opruimen
Orde scheppen in de chaos

Wat is ontspullen
Jezelf ontdoen van spullen/bezit

Wat is minimaliseren
Leven met minder vanuit je persoonlijke waarden

Als je meer wilt weten over de verschillen tussen deze drie woorden, lees dan dit artikel eens (handige achtergrondinformatie als je minimalist wilt worden of minimalistischer wilt leven).

Ontspullen: 3 stappen

Maar dan: je ergert je aan de hoeveelheid zooi in huis of je wilt echt minimalistischer gaan leven. Dat betekent dus: ontspullen. Maar hoe pak je dat aan? Door te bepalen van welke dingen je blij wordt, welke dingen je regelmatig nodig hebt. Dat klinkt misschien wat abstract, dus daarom maakte ik een lijstje met 3 stappen en tips / voorbeelden:

1e Ronde

De gemakkelijkste start, mooi om je “ontspulknop” mee aan de te zetten. Doe weg:

  • wat er kapot is (en niet meer te repareren)
  • wat over de houdbaarheidsdatum is (bijv. als je de voorraadkast aanpakt)
  • wat je dubbel/driedubbel/vierdubbel hebt
  • wat er versleten/verschoten is
  • wat er niet meer te gebruiken is (denk: opgedroogde nagellak)
  • wat er te vies is (en niet meer schoon te maken)
  • wat er zwaar verouderd is (denk: discman, heel trendgevoelige items)

2e Ronde

Iets meer werk is ronde 2. Het wordt wat persoonlijker. Doe weg wat er niet (meer) bij je huidige leven of zeer nabije toekomst past. Wat nu geen nut/waarde meer heeft. Wat je niet meer nodig hebt – wees streng! Denk aan:

  • kleding in een maat die je vroeger had
  • babyspullen terwijl er geen kleintjes meer komen
  • hobbyspullen van een vergane hobby
  • ondergoed wat je nooit draagt
  • zwemkleding terwijl je nooit zwemt
  • boeken die je gelezen hebt
  • ongewenste cadeaus

Dit is eigenlijk beter gezegd: bewaar alleen datgene wat bij je huidige leven past. Of dat van de zeer nabije (max 2-3 jaar) toekomst.

3e Ronde

De minst eenvoudige. Hier gaat het niet om praktische zaken, want die heb je er in ronde 1 en 2 al uitgefilterd. Nu gaat het om zaken die niet direct nut of waarde (meer) hebben, maar waar je toch moeilijk afstand van kan doen. Sentimentele items, foto’s bijvoorbeeld. Herinneringen aan je studententijd. Je poëziealbum. Hier kan ik je alleen maar één gouden tip geven:

  • Als je er echt van houdt, koester het
  • Als het nuttig is, gebruik het
  • Als het geen waarde heeft, verwijder het

Maar dat geldt eigenlijk voor alles in je leven! Een praktische manier van het verwerken van sentimentele items vind je in deze blogpost.

Ontspullen maar!

Tot zover het blogartikel van vandaag. Wil je meer weten over ontspullen? Check dan één van onderstaande blogposts of gebruik de zoekfunctie (rechts bovenin als je in de browser leest) om te ontdekken hoe je met het opruimen van specifieke items of categorieën om kunt gaan. Succes met ontspullen, hopelijk helpen deze tips je vooruit!

xAnja

Ps. Wat te doen met al die dingen die jij niet wilt bewaren? Een simpele regel is: is het vies (onhygiënisch) – weggooien, is het kapot – recyclen, is het nog goed – doneren.

Anja

16 reacties op ‘Ontspullen: wat bewaar je en wat gooi je weg?

  1. Wat een heerlijke tips! Hier heb ik wat aan. Ik loop al enorme tijd tegen het ontspullen aan, maar waar begin je.
    Zo kun je t ook prima alleen doen; met een plan! Is t ok als ik m later herblog?
    Dank je wel!
    Liefs Marion.

    Geliked door 1 persoon

  2. Heb de afgelopen tijd ook aardig wat spullen weggedaan want na jaren kom je er toch wel achter dat je soms teveel hebt wat niet echt nodig is en we hebben eens tijd geleden in zo een minihuisje een paar dagen doorgebracht en daar was je ook tevreden met wat je had. En aldaar merk je ook heel goed dat je ook met weinig ruimte en spullen heel tevreden kan wezen. We hadden een grote brede linnenkast en die is nu weg en hebben een kleinere en dat is ruim voldoende voor ons samen. De schuur beneden is ook weer opgeruimd en de kamer binnen kasten ontvangen volgende maand een beurt en dan ben ik ook wel weer benieuwd wat daar uit komt en wellicht weg kan. Leuk blog en ook weer graag gelezen.

    Like

    1. Dat is altijd een mooie opsteker, zo’n paar dagen in een klein huisje. Merk je pas hoe weinig je echt nodig hebt/gebruikt. Wat heerlijk dat er weer meer ruimte is bij jullie. En succes met de binnenkasten!!

      Like

  3. Mooi gecategoriseerd.
    Na jaren wegdromen bij minimalistisch huizen à la Bea Johnson kom ik tot de conclusie dat minimalisme voor mij niet werkt.

    Veel jeugd en nostalgie dingen die niet weg mogen, bv ook van huisgenoten.
    Veel dingen die ‘vanzelf’ het huis binnen komen.

    Dus alleen ronde 1 en 2 voor mij en niet meer dromen van ronde 3…helaas…
    Blijven opruimen en ontspullen om het leefbaar te houden

    Geliked door 1 persoon

    1. Hi Arja, dank voor je eerlijke reactie. Je raakt een heel goed punt hier, minimalisme is voor iedereen anders en dat heb ik niet goed (genoeg) vermeld in deze blogpost. Dat ga ik aanpassen, dank voor je inzicht.

      Minimalisme is niet one size fits all, en gaat over persoonlijke keuzes. Als 1 en 2 voor jou werken, maar met 3 heb je – nu of altijd – moeite, dan is dat net zo goed minimalisme!

      Like

  4. Hoi Anja, wat heb je een leuke blog! Veel inspiratie dat me aanzet tot het ontspullen en duurzamer leven. Ik vind het wel lastig spullen zo ‘weg te gooien’ terwijl ze nog goed zijn. Ik heb bijvoorbeeld nog heel veel beautyproducten die ik niet meer gebruik, nagellaks, oogschaduwdoosjes, haarcremes. Eigenlijk moet ik het weggooien, maar ja… da’s zonde en niet duurzaam denk ik dan. Heb je daar tips voor?

    Volgens mij begint het allemaal met überhaupt minder spullen kopen 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.