Einde-schooljaar ontspullen: ruimte maken en herinneringen bewaren

Afhankelijk van de regio waarin je je bevindt, heeft jouw kind nu al wél of bijna zomervakantie. En dat betekent waarschijnlijk dat er een heleboel spullen mee naar huis (zijn ge)gaan die bij het afgeronde schooljaar horen. Een geweldig moment om te ontspullen én om herinneringen voor later te bewaren.

Schoolfoto’s, leesboeken, werkboeken, schriftjes, knutselwerkjes, briefjes, lunchboxen, meerdere rug- en sporttassen: je gebruikt nogal wat spullen in een schoolseizoen. Het einde van het seizoen is een perfect moment om daar eens goed met de spreekwoordelijke bezem doorheen te gaan.

Herinneringen bewaren

Hoe is het laatste schooljaar geweest voor jouw kind? Wat heeft hij bereikt? Als je bepaalde spullen graag wilt bewaren, is het goed om naar mijlpalen te kijken. Het eerste schriftje uit groep 3 is het misschien waard om te bewaren. Het gewone rekenschrift uit groep 5 wat minder. Zo kies je gemakkelijker welke souvenirs van dit schoolseizoen je wilt houden, en welke niet.

Dit zijn 10 dingen om op te ruimen aan het einde van het schooljaar:

  1. Werkboeken, schriften, huiswerk etc.
  2. Schoolspullen zoals pennen, stiften, notitieblokken
  3. Knutselwerkjes, printjes, notities, kleurplaten, memovelletjes…
  4. Schema’s, agenda’s en planners van het oude schoolseizoen
  5. Bekers, bakjes, lunchspullen
  6. Leesboeken, bibliotheekboeken
  7. Educatief speelgoed voor een bepaalde leeftijd
  8. Rugzakken, sporttassen
  9. Gym- en sportkleren, tenues, gym- en sportschoenen
  10. Schoolfoto’s, eigen foto’s en video’s

Tip: Een alternatief idee is om een interview met je kind te houden: wat vond zij van het schooljaar? Wat heeft ze geleerd en wat was de leukste dag van het afgelopen jaar? Hoe kijken ze aan tegen de vakantie en het nieuwe schooljaar? Sla dit digitale filmpje wel goed op (met back-up), zodat je het niet kwijtraakt. Al deze filmpjes achter elkaar zijn later natuurlijk fantastisch om terug te kijken.

10x Opruimen einde schooljaar

Als je deze schoolspullen gaat uitzoeken, neem er dan de tijd voor. Met oudere kinderen kun je deze klus heel goed samen doen, kleintjes zullen de boel waarschijnlijk alleen maar flink vertragen.

Hoewel het einde van het jaar (nov/dec) met de lange avonden misschien meer een moment is om een fotoboek of fotoherinnering te maken van het afgelopen jaar, is dit wel een mooie gelegenheid om foto’s van het afgelopen schoolseizoen uit te zoeken, je telefoon te back-uppen en/of belangrijke en extra leuke foto’s over te zetten naar de cloud.

Herinneringenbox

Als je dan uitgezocht hebt wat je wilt bewaren (denk altijd: wat wil ik houden en niet wat “mag” er weg!), dan kun je deze zaken op verschillende manieren bewaren. Voor mijn zoon en mijzelf heb ik een herinneringenbox. Dat is een doorzichtige, plastic bak van 45 L met deksel waarin alle persoonlijke spullen met emotionele waarde zitten (op fotoprintjes na). Van favoriete knuffels en babykleertjes tot eerste schriftjes en diploma’s. Deze box bepaalt zo de maximale hoeveelheid ‘herinnerdingen’ die we bewaren. En gaat er iets in, dan moet er ook iets uit.

 Veel succes met deze opruim- en herinneringenklus! Ik wens je een hele mooie zomer en alvast een fijne, rustige start van het nieuwe schoolseizoen.


Anja

2 reacties op ‘Einde-schooljaar ontspullen: ruimte maken en herinneringen bewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.