Leven als minimalist: minimalisme toepassen in mijn dagelijks leven

Al zo’n 5 jaar noem ik mezelf minimalist, wat betekent dat ik probeer te leven met weinig spullen, maar vooral een rijker en simpeler leven heb, waarin ik me niet laat leiden door koopzin en consumeren en de meningen van anderen. Regelmatig krijg ik de vraag: hoe doe je dat dan in de praktijk? Zwicht je nooit voor aanbiedingen? Vandaag hoop ik die vragen te beantwoorden.

Als eerste wil ik zeggen – nou ja, typen eigenlijk – dat er niet één soort minimalist bestaat en dat minimalisme voor iedereen wat anders is. Al komt het linksom of rechtsom wel vaak neer op mijn mantra: minder spullen, meer leven. Ik zie mezelf ook niet echt als minimalisme-expert, al heb ik er al wel geruime tijd ervaring mee en heel veel over gesproken, gelezen en nou ja, meegemaakt.

De meeste mensen zijn geïntrigeerd door minimalisme als ze lezen over het ontspullen, het leven met minder, de gedachte dat het niet altijd een zooitje in huis. En hoewel daar een grote winst zit (een hele grote, kan ik wel zeggen), is één ding nog veel belangrijker: de tijd die je ermee vrij maakt. Denk maar eens na: hoeveel tijd ben je niet kwijt aan het opruimen, bijhouden, repareren, wassen, schoonmaken, wegbergen van dingen op een gemiddelde dag? Als er minder van die dingen zijn, dan heb je dus simpelweg tijd over.

En hoewel die tijd over al heerlijk klinkt, is dat het zelfs nóg niet helemaal. Want met die vrije tijd komt ook het proces van nadenken: als spullen je niet dwingen om er tijd aan te besteden, waaraan besteed je dan wél je tijd? Wat is er voor jou belangrijk?

Precies dat is wat ik méér leven noem. De rust om zelf te bepalen hoe je je leven (en dagen!) indeelt, in plaats van dat je gereageerd wordt door de spullen en dingen die moeten.

Hoe ziet mijn dag eruit als minimalist?

Maar dan de hamvraag: hoe ziet dat er dan concreet op een gemiddelde dag uit? Als je hier al wat langer meeleest, dan weet je het antwoord op deze vraag al een beetje. Ik heb de tijd om doelen voor mijzelf te stellen (en vaak ook de tijd om die doelen/wensen te halen). Voor mijn werkdagen (ma-vr) heb ik een basisschema waarin ik gebruik maak van ‘blokken’ en waarin ik de meeste handelingen bij elkaar heb gegroepeerd en versimpeld. Zo ziet dat eruit:

1 – Wakker: tot 09.00 uur

 • Aankleden (ik heb een kleine garderobe waaruit ik kan kiezen)
 • Haar & make-up (mijn weinige benodigdheden liggen bij elkaar in het badkamerkastje)
 • Katten eten
 • Ontbijt + vitamines (ik heb 3 ontbijtjes die ik afwisselend eet, vitamines staan in de keukenkast naast de thee)
 • Ontbijt opruimen
 • Afwas wegruimen (we wassen met de hand, dan is het aanrecht leeg)
 • Ochtendwandeling als ik thuiswerk (dit is meer een wens dan dat het me echt lukt)
 • Diner kiezen/uit vriezer (ik maak een weekmenu of soms zelfs maandmenu dus weet van tevoren wat we eten)

2 – Ochtend: 09.00 – 12.00 uur

 • Werken: eerst to do lijst voor de dag maken
 • Moeilijkste/grootste taak eerst: ochtendconcentratie
 • Pas afspraken en meetings na 11 uur (dit lukt niet altijd)
 • Koffie pas om 10 uur (anders drink ik het de hele dag)

3 – Lunch: 12:00 – 13:00 uur

Eigenlijk heb ik een half uur lunchpauze, maar ik werk liever een halfuurtje door, zodat ik een uur kan pauzeren. Even die rust nemen vind ik belangrijk:

 • Lunchen (dit is meestal brood, soms met een visje, soep of restje)
 • Lunch opruimen
 • Social media privé (ik probeer dit het eerste moment te laten zijn waarop ik IG check)
 • Was aanzetten als thuis (dit is er zo één die ik ook wel vergeet)

4 – Middag: 13.00 – 17.30 uur

 • Calls & meetings na de lunch (voorkomt de afterlunchdip)
 • Emails beantwoorden (probeer ik niet eerder te doen, tenzij “nood”)
 • Taken en voorbereidingen voor de volgende dag
 • Evt. “overdag” afspraken (tandarts bijv.)
 • Bureau leeg voor morgen (ik werk het beste in een rustige omgeving)

5 – Vooravond: 17.30 – 18.30

 • Was ophangen/vouwen
 • Sport/beweging
 • Schoonmaak/opruimrondje
 • Privé mails/rekeningen/administratie
 • Boodschappen (bestellen of verse ingrediënten halen)
 • Andere afspraken (kapper)

6 – Diner: 18.30 – 20.00 uur

 • Koken
 • Avondeten
 • Afwassen en keuken schoon

7 – Avond: 20.00 – 22.30 uur

 • Relaxen
 • Samen-tijd (ik vind “dateavonden” belangrijk, zowel met mijn vriend als zoon en vriendinnen)
 • Katten eten
 • Verzorging & douche

In dit schema zie je wat er voor mij belangrijk is: goed voor mijzelf zorgen (maar niet teveel moeite willen doen), opletten met social media (want dat is een risico), tijd voor mijn dierbaren en een gezond eetpatroon. Tijd voor inspanning (werk) en ontspanning.

Gaat het dan elke dag zo? Nee hoor. Dit is het plan voor een werkdag en er zijn meer dagen dat ik me er niet aan houd, dan wel. Maar het is wél een routine geworden waarin belangrijke zaken voor mij tijd en aandacht krijgen. Ook hier zie je tijd voor het wegbergen van lunchspullen en voor een opruimrondje. Juist omdat ons huis (en mijn leven!) zo simpel is ingericht, kost dat vaak maar een paar minuten.

Minder shoppen

En om de vraag te beantwoorden of ik nooit meer wat koop? Ook dat klopt niet. Ik zwicht wel minder voor aanbiedingen en verleidingen, omdat ik weet dat ik mijn geld bijvoorbeeld liever uitgeef aan lekker eten in een restaurant dan aan merkkleding. Ik heb in mijn dagen ook minder tijd om te shoppen. Voorheen was dat een geliefde bezigheid. Een troost. Nu hoeft dat niet meer. Allemaal dingen die ik weet omdat ik de tijd en de rust heb gekregen om erover na te denken. Dankzij minimalisme.

Hoe is dat voor jou? Overweeg je ook minimalistischer te leven of spreekt het je niet aan? Wat is het dat jou het meest tegenhoudt? Wat slokt het meest van jouw tijd op?

Meer weten over mijn daginvulling of hoe ik met bepaalde dingen omga? Stel me gerust een vraag via de comments hieronder.

Anja

3 reacties op ‘Leven als minimalist: minimalisme toepassen in mijn dagelijks leven

 1. Dat is toch een behoorlijk gevulde dag. Die van mij ziet er sinds mijn pensionering een stuk rustiger uit. En dat bevalt mij prima. Ik probeer het in mijn agenda tot 1 afspraak per dag te houden, dat is wel ze prettig. Ik mag wel wat minder online zitten. Maar ja, soms is het zo leuk. Ik heb net wel het een en ander besteld, maar wel nuttige zaken. En sinds kort doe ik mijn boodschappen online, kijken hoe dat bevalt.

  Like

  1. Ha, dat kan ik me helemaal voorstellen Neeltje. Fijn dat je het rustiger aan kan doen. Niet elke dag is overigens zo gevuld hoor, meestal pik ik er dingen uit of kom ik niet aan alles toe.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.