Mijn doelen en jaarwoord voor 2022 + ideeën voor jouw jaarwoord

Als je vorige week mijn blog las, kon je zien dat ik bezig ben geweest met het bedenken van een aantal doelstellingen voor mijzelf voor het nieuwe jaar. Die staan inmiddels op papier en heb ik even laten “inweken”. Nu rond ik dat proces af met het delen van die plannen en heb ik een woord gekozen wat voor mij centraal zal staan dit jaar.

Ik begon met een aantal reflectievragen, die me al veel inzicht gaven in hoe ‘succesvol’ (in de breedste zin van het woord) ik 2021 vond. Ik las de blogpost terug waarin ik mijn doelen voor dat jaar opschreef en las m’n maandelijkse plan with me artikelen, waarin ik steeds ook terugkeek op de voorbijgegane maand.

Mijn doelen voor 2022

Toen was het tijd voor een braindump, waarbij ik al m’n dromen, doelen en wensen voor 2022 opschreef. Dat ging alle kanten op; van ideeën die ik had voor mijn gezondheid tot financiën tot klussen in huis en welke kant ik met mijn werk op wil. Daarna maakt ik groepjes van die wensen die ik onder een bepaalde categorie plaatste. In mijn geval zijn dat de volgende 5 geworden:

 1. Gezondheid/zelfzorg
 2. Gezin
 3. Budget/Financiën
 4. Huis
 5. Werk

Dit zijn dan ook de 5 onderwerpen waar ik zelf aan wil werken de komende tijd. Ik heb per onderwerp maximaal 4 doelen gesteld. Het zijn in totaal 15 doelen geworden, sommige zijn vrij klein; de meeste zullen wel aardig wat inzet vragen. Daarom heb ik er ook voor gekozen om te prioriteren met sterretjes. Er zijn nu 3 doelen waar ik inmiddels al aan werk. Dat zijn toch wel behoorlijk persoonlijke zaken, dus echt inhoudelijk deel ik ze niet, maar ze betreffen punt 1, 2 en 5 van bovenstaand lijstje.

Andere zaken – die nu dus niet de prio hebben gekregen – gaan over de klussen in huis die we van plan zijn (nieuwe keuken, vervangen van oud glas, serre opfrissen) en dat ik mijn financiën beter onder controle wil hebben. Genoeg te doen dus, maar we hebben er een heel jaar voor 😉

TiP: Kies geen dag- of weekdoel, die zijn ontzettend lastig vol te houden. Zet een stip op de horizon voor jezelf waar je een heel jaar (met ups en downs) over mag doen. Wil je bijvoorbeeld meer bewegen, kies er dan niet voor om 3 keer per week te ‘moeten’ fitnessen, maar stel als doel dat je in 2022 1.000 uur bewogen wilt hebben. Ben je op zoek naar de ware? Spreek dan met jezelf af dat je op tenminste 50 verschillende dates gaat dit jaar. En maak er wat leuks van! Van rotsklimmen tot een museum; dan heb je zelf ook lol, ook al is de date misschien maar “zo-zo”.

Ideeën voor jouw jaarwoord

Het idee van een jaarwoord is al vrij oud en wordt in verschillende culturen – en vaak ook religies – toegepast. De bedoeling is dat je één woord kiest om je op te concentreren, om mee te nemen in je dagelijkse leven, om te onderzoeken wat het betekent. Een jaarwoord kiezen doe je om houvast te geven aan wat je dat jaar wilt bereiken. Vorig jaar had ik het woord intentie, dit jaar ga ik voor: vertrouwen. Hieronder een lijstje met woorden die jij zou kunnen kiezen voor jouw woord van het jaar:

 • Aanpakken
 • Acceptatie
 • Avontuur
 • Balans
 • Beginnen
 • Begrijpen
 • Bereiken
 • Betekenisvol
 • Betrokken(heid)
 • Bewustwording
 • Bloeien
 • Creëren
 • Dapper
 • Discipline
 • Doen
 • Doorzetten
 • Ertoe doen
 • Evenwicht
 • Familie
 • Focus
 • Geloven
 • Geluk(kig)
 • Genezen
 • Genieten
 • Genoeg
 • Geven
 • Gezin
 • Gezond(heid)
 • Grenzen
 • Groeien
 • Helderheid
 • Herijken
 • Hoop/hopen
 • Intentie
 • Kalibreren
 • Kalmte
 • Koesteren
 • Krachtig
 • Leren
 • Liefde
 • Moedig
 • Ontdekken
 • Opruimen
 • Opstarten
 • Resetten
 • Rust
 • Tevoorschijn komen
 • Uitproberen
 • Veranderen
 • Verankeren
 • Verbeteren
 • Vernieuwen
 • Versterken
 • Vertragen
 • Vertrouwen
 • Verwonderen
 • Vieren
 • Vinden
 • Voeden
 • Volhouden
 • Voltooien/afronden
 • Voortgang/vooruitgaan
 • Vooruit
 • Vrede
 • Vreugde
 • Vrij
 • Waarde
 • Well-being
 • Wild
 • Zorgen

Ik heb mijn woord het hele jaar als telefoonachtergrond gehad en ga dit ook nu weer doen met mijn nieuwe woord. Ook hangt het op de muur van mijn werkkamer, zodat ik het elke dag even zie.

Kies jij ook een woord voor 2022? Ik zou het leuk vinden om dat te lezen, al snap ik ook dat je dit wellicht liever voor jezelf houdt.

Anja

11 reacties op ‘Mijn doelen en jaarwoord voor 2022 + ideeën voor jouw jaarwoord

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.