Heeft het zin om een nieuw jaar in te plannen?

Voor iemand die al jaren een blog bijhoudt is het geen verrassing: ik houd van lijstjes en dingen opschrijven. En dus gaat er bij mij – zodra de laatste dagen van het jaar in zicht komen – iets borrelen. Een nieuw jaar! Het menselijke equivalent van een nieuw schriftje of blanco blaadje! En dus plan ik het hele nieuwe jaar meteen in mijn agenda én maak ik lijstjes met doelen/wensen.

Dat doe ik al geruime tijd en dat bevalt me. Nou ja, meestal. Want ik houd me ook niet altijd aan die lijstjes en ik denk er ook niet altijd aan. Vooral als ik met het inplannen van een nieuw jaar bezig ben, lijkt het er soms op alsof dat jaar maar een maandje of drie, vier heeft. Omdat het na mei, juni meestal wel weer wat onzekerder is en ik denk ‘komt nog wel’.

Toch blijf ik het doen. Hier trouwens de blogpost waarin ik beschrijf hoe ik zo’n heel jaar van tevoren inplan. Want het geeft me houvast en het werkt. Grotendeels, that is. Maar daarmee ben ik al heel tevreden.

Ik geloof niet in goede voornemens. Als in: om 12 uur zeggen dat je stopt met roken zonder daar ook maar een plan voor te hebben.

Hetzelfde geldt voor de doelen, wensen of *popi-jopi* #goals die ik voor 2022 heb bedacht. Ik weet niet hoeveel ik er van terecht ga brengen. De eerste weken is het enthousiasme hoog en denk je dat je alles aan kan. De realiteit is ook dat je het na een poosje wat minder belangrijk vindt. Dat andere zaken de aandacht krijgen. Ook dat is niet erg. Zo is het leven gewoon.

Dan komen we bij de hoofdvraag van vandaag: heeft het zin of nut om een heel nieuw jaar van tevoren in te plannen? Om doelen op te schrijven die je misschien niet gaat bereiken? Of waar je je aandacht maar kort bij kunt houden voordat andere zaken die aandacht krijgen.

Wat mij betreft is het antwoord volmondig ja. Want zelfs áls je niets doet van die afspraken die je voor jezelf hebt gezet in het nieuwe jaar, of bereik je 0,0 van de dingen van je goals-lijst, dan nog heb je met het bedenken en opschrijven van die doelen en belangrijke afspraken iets duidelijks tegen jezelf gezegd:

“Dit vind ik belangrijk” of “Dit doet ertoe voor mij”

En dat is ook heel wat waard. De oefening an sich, het nadenken en bedenken, het in jezelf keren en kijken naar wat er goed gaat en wat niet, wat je handiger kunt doen en wat je achter wilt laten; dat is bijna méér waard dan het daadwerkelijke doelen bereiken. Want je kunt altijd terugkeren naar die doelen, die wensen. Juist door ze voor jezelf op te schrijven – of zelfs visueel te maken, bijvoorbeeld met een vision board – zorg je ervoor dat ze af en toe weer terug in je herinnering zullen komen.

Dan kun je het er zo weer bij pakken en dus je doelen weer oppakken. Waarbij de kans groot is, dat het daadwerkelijke langdurige acties of blijvende veranderingen worden.

Zo plan ik mijn doelen voor 2022

Voor mijn persoonlijke plan your year ben ik eerst begonnen met wat reflectievragen, zoals vorig jaar. Je vindt ze op instagram onder het hoogtepunt 👋 2021. Vervolgens nam ik de volgende stappen:

 • Brain dump: je noteert een heleboel ideeën, gedachten, dromen en wensen die je hebt voor 2022.
 • Categoriseer: dan verdeel je die dromen, wensen, doelen in categorieën of rijtjes (bijv. “familie”) en maakt een top 3 prioriteitenlijstje met categorie. Daarna kies je welke 3 categorieën het belangrijkst zijn.
 • Plannen: schrijf van de 1e doelen van de belangrijkste 3 categorieën op wat er nodig is om dat te bereiken (stappenplan) en zet deze stappen in je agenda/planner.

Daarnaast heb ik de tijd genomen om mijn jaar praktisch in te plannen, met dingen als doktersafspraken, tandarts, vakanties, date-avondjes etc.

Dit jaar probeer ik trouwens een nieuwe papieren planner uit. Ik heb voor deze van Essential Living gekozen, van duurzaam papier en met een linnen kaft. Het is mijn uitgangspunt om mijn Google Calendar te houden als daadwerkelijke kalender (met afspraken) en de planner voor het behalen van mijn doelen en inplannen van de (werk)dag. Als het een succes is, zal ik dat zeker laten weten. Maandag komt ie binnen en ik heb er zin in! In het nieuwe jaar en mijn doelen/wensen voor 2022.

De beste wensen voor 2022. Ik hoop dat het een prachtig jaar wordt voor je.

Hoe pak jij dat aan, zo’n nieuw jaar? Ben jij ook een planner of moet je er niets van hebben?

Anja

8 reacties op ‘Heeft het zin om een nieuw jaar in te plannen?

 1. Ik heb lang van mezelf gedacht dat ik een planner was en op praktische dingen klopt dat ook wel, maar voor de rest eigenlijk minder. Ik heb gewoon al te vaak ervaren dat er zoveel oncontroleerbare en onverwachte factoren zijn die een plan in de war kunnen sturen.
  Maar nadenken over wat belangrijk voor je is en waar je op wil focussen in een bepaalde periode, dat vind ik wel heel erg waardevol.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb voor dit jaar voor het eerst een dromen-en doelenplanner gekocht en ben echt voornemens om het ding te gaan gebruiken, zodat ik mijn focus niet ga verliezen. Iets wat vorig jaar dus wel gebeurde.

  Like

   1. Ah, thanks. Heel benieuwd naar het boek. Ik ben ook nog niet helemaal uit mijn woord voor het jaar. Maar er is eigenlijk geen “verkeerd” bij dit soort dingen, zegt men.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.