Mijn doelen voor 2021 en acties voor januari

Als je me op Instagram volgt, heb je misschien wel meegedaan met de reflectievragen die ik daar heb gesteld in de stories. Dat zit zo: om goede plannen te kunnen maken voor het nieuwe jaar, vond ik het belangrijk om eerst terug te kijken op 2020. Die vragen hebben uiteindelijk geleid tot het lijstje met doelen voor 2021.

Ik begon op Tweede Kerstdag en stelde mijzelf en mijn Insta-volgers elke dag een nieuwe vraag over 2020:

 • Eén woord dat 2020 voor jou beschrijft
 • Wat was jouw mooiste/beste moment van 2020?
 • Wat heb je geleerd van 2020? (Inzicht of les)
 • Wat deed je voor het eerst in 2020?
 • Wat was het beste advies dat je kreeg in 2020?
 • Waar ben je het meest trots op dit jaar?

Ik schreef het antwoord op bovenstaande vragen voor mijzelf op en spendeerde een deel van oudjaarsdag aan het maken van een lijstje met dingen die ik beter wil doen of wil aanpakken in 2021. Maar dat niet alleen: ik stond ook stil bij de dingen die al goed gaan en wat ik al heb bereikt. Want daarin schuilt een valkuil bij het doelen stellen: het kan soms wel érg veel gaan over verbeteren.

Er is veel te zeggen voor tevredenheid en een pluim aan jezelf geven.

Het lijstje met doelen voor het nieuwe jaar kwam er, en omdat ik weet dat jullie best wel nieuwsgierig zijn, deel ik ze met jullie. In “afgeslankte” vorm, ik houd een deel ervan privé. Daarnaast heb ik een jaar-woord voor 2021 bedacht én een thema voor het eerste kwartaal. Klinkt dat als een beetje too much? Vergeet dan niet dat ik een taalmens ben – ik vind het fijn om ‘houvast’ te creëren met woorden. Dit houdt me scherp.

Erover bloggen trouwens ook. Het is dan ook één van mijn voornemens om elke maand te ‘vertellen’ hoe de bewuste maand is verlopen en welke doelen ik wel/niet heb bereikt. Kunnen jullie me een beetje bij de les houden 😉

Doelen voor 2021

Hieronder vind je het lijstje tot zover. Dat is absoluut niet in steen gebeiteld: als 2020 me iets heeft geleerd is het dat je je flexibel moet opstellen! Onderstaande is een momentopname en zou best flink kunnen veranderen in de loop van het jaar. Mijn gekozen jaarwoord is “intentioneel“.

1 – Gezondheid:

 • gezonder eten en drinken
 • meer bewegen
 • routines voor zelfzorg, rust en overzicht

2 – Talentontwikkeling

 • werk
 • blog

3 – Huis

 • de delen die nu nog ‘overhoop’ liggen afmaken
 • inventariseren groot onderhoud + planning maken
 • kleinere klusjes oppakken

4 – Sociale contacten

 • dates / leuke dingen inplannen met mijn lief en de fam, maar ook vrienden
 • een goed feestje geven!
 • vrienden uitnodigen in ons nieuwe huis

5 – Creativiteit en plezier

 • meer tijd voor creatief zijn (letterlijk)
 • bucket list per seizoen

Acties voor januari

Bovenstaande is dus een globale schatting van wat ik zou willen bereiken in 2021. Dat krijg je natuurlijk niet allemaal in één maand voor elkaar en dus is de volgende stap: doelen stellen voor de eerste maand. Ik doe dat door eerst een intentie voor de maand te kiezen (ik wil dat januari 2021 een maand wordt waarin _________________ ), gevolgd door maximaal 3 grote en een aantal (meestal 3-5) kleinere, simpele c.q. eenvoudiger te bereiken doelen.

Zo heb ik voor januari o.a. opgeschreven:

 1. dat ik de slaapkamer wil afmaken (groot doel)
 2. zorg voor een gezonder avondeten (groot doel)
 3. naar de kapper ga zodra het kan (klein doel) en
 4. iets wil doen van de winter bucket list (klein doel).

Ik heb het ook al deels in de praktijk gebracht door:

 • een HelloFresh abonnement te nemen
 • een inventarisatie te maken van de voedingsmiddelen in huis
 • in mijn agenda een herinnering te zetten voor het maken van een wekelijkse maaltijdplanning
 • een weekend te blokken voor het afmaken van de slaapkamer
 • het boeken van een kappersafspraak online.

Dus laat maar komen dat nieuwe jaar: ik ben er klaar voor! Aan het einde van de maand laat ik weten hoe januari verlopen is en wat de plannen voor februari zijn.

Heb jij ook doelen of goede voornemens? Ik zou het heel leuk vinden om ze te lezen. Als je er een artikel aan gewijd hebt op je eigen blog, link ‘m dan gerust hieronder!

xAnja

Fotocredits: S O C I A L . C U T