Mijn doelen voor 2021 en acties voor januari

Als je me op Instagram volgt, heb je misschien wel meegedaan met de reflectievragen die ik daar heb gesteld in de stories. Dat zit zo: om goede plannen te kunnen maken voor het nieuwe jaar, vond ik het belangrijk om eerst terug te kijken op 2020. Die vragen hebben uiteindelijk geleid tot het lijstje met doelen voor 2021.

Ik begon op Tweede Kerstdag en stelde mijzelf en mijn Insta-volgers elke dag een nieuwe vraag over 2020:

 • Eén woord dat 2020 voor jou beschrijft
 • Wat was jouw mooiste/beste moment van 2020?
 • Wat heb je geleerd van 2020? (Inzicht of les)
 • Wat deed je voor het eerst in 2020?
 • Wat was het beste advies dat je kreeg in 2020?
 • Waar ben je het meest trots op dit jaar?

Ik schreef het antwoord op bovenstaande vragen voor mijzelf op en spendeerde een deel van oudjaarsdag aan het maken van een lijstje met dingen die ik beter wil doen of wil aanpakken in 2021. Maar dat niet alleen: ik stond ook stil bij de dingen die al goed gaan en wat ik al heb bereikt. Want daarin schuilt een valkuil bij het doelen stellen: het kan soms wel érg veel gaan over verbeteren.

Er is veel te zeggen voor tevredenheid en een pluim aan jezelf geven.

Het lijstje met doelen voor het nieuwe jaar kwam er, en omdat ik weet dat jullie best wel nieuwsgierig zijn, deel ik ze met jullie. In “afgeslankte” vorm, ik houd een deel ervan privé. Daarnaast heb ik een jaar-woord voor 2021 bedacht én een thema voor het eerste kwartaal. Klinkt dat als een beetje too much? Vergeet dan niet dat ik een taalmens ben – ik vind het fijn om ‘houvast’ te creëren met woorden. Dit houdt me scherp.

Erover bloggen trouwens ook. Het is dan ook één van mijn voornemens om elke maand te ‘vertellen’ hoe de bewuste maand is verlopen en welke doelen ik wel/niet heb bereikt. Kunnen jullie me een beetje bij de les houden 😉

Doelen voor 2021

Hieronder vind je het lijstje tot zover. Dat is absoluut niet in steen gebeiteld: als 2020 me iets heeft geleerd is het dat je je flexibel moet opstellen! Onderstaande is een momentopname en zou best flink kunnen veranderen in de loop van het jaar. Mijn gekozen jaarwoord is “intentioneel“.

1 – Gezondheid:

 • gezonder eten en drinken
 • meer bewegen
 • routines voor zelfzorg, rust en overzicht

2 – Talentontwikkeling

 • werk
 • blog

3 – Huis

 • de delen die nu nog ‘overhoop’ liggen afmaken
 • inventariseren groot onderhoud + planning maken
 • kleinere klusjes oppakken

4 – Sociale contacten

 • dates / leuke dingen inplannen met mijn lief en de fam, maar ook vrienden
 • een goed feestje geven!
 • vrienden uitnodigen in ons nieuwe huis

5 – Creativiteit en plezier

 • meer tijd voor creatief zijn (letterlijk)
 • bucket list per seizoen

Acties voor januari

Bovenstaande is dus een globale schatting van wat ik zou willen bereiken in 2021. Dat krijg je natuurlijk niet allemaal in één maand voor elkaar en dus is de volgende stap: doelen stellen voor de eerste maand. Ik doe dat door eerst een intentie voor de maand te kiezen (ik wil dat januari 2021 een maand wordt waarin _________________ ), gevolgd door maximaal 3 grote en een aantal (meestal 3-5) kleinere, simpele c.q. eenvoudiger te bereiken doelen.

Zo heb ik voor januari o.a. opgeschreven:

 1. dat ik de slaapkamer wil afmaken (groot doel)
 2. zorg voor een gezonder avondeten (groot doel)
 3. naar de kapper ga zodra het kan (klein doel) en
 4. iets wil doen van de winter bucket list (klein doel).

Ik heb het ook al deels in de praktijk gebracht door:

 • een HelloFresh abonnement te nemen
 • een inventarisatie te maken van de voedingsmiddelen in huis
 • in mijn agenda een herinnering te zetten voor het maken van een wekelijkse maaltijdplanning
 • een weekend te blokken voor het afmaken van de slaapkamer
 • het boeken van een kappersafspraak online.

Dus laat maar komen dat nieuwe jaar: ik ben er klaar voor! Aan het einde van de maand laat ik weten hoe januari verlopen is en wat de plannen voor februari zijn.

Heb jij ook doelen of goede voornemens? Ik zou het heel leuk vinden om ze te lezen. Als je er een artikel aan gewijd hebt op je eigen blog, link ‘m dan gerust hieronder!

xAnja

Fotocredits: S O C I A L . C U T

Anja

19 reacties op ‘Mijn doelen voor 2021 en acties voor januari

 1. Mooi, vooral het haalbare en concrete ervan spreekt me aan. Ik hen een ’21 for 2021′ gemaakt, daar ben voor 2020 mee begonnen. En ondanks het gekke jaar heb ik veel kunnen doen. Bij mij zijn dit soort lijsten altijd een mix van kleine en grotere doelen en dingen die me vrolijk maken. Zo wil ik weer 5 nieuwe musea bezoeken en uit elk kookboek minstens een keer koken. Dat laatste klinkt misschien wel erg bescheiden, maar ik ben zo iemand die heel graag in kookboeken kijkt, maar uiteindelijk bijna altijd uit haar hoofd iets in elkaar flanst.

  Like

 2. Ik ben ook van de lijstjes, maar in 2021 niet. Ik heb maar één goed voornemen en dat is structuur aanbrengen in mijn dag- en nachtritme. Daar heb ik in 2020 zo’n rommeltje van gemaakt, omdat ik het niet naar mijn zin had. En dan wordt het een vicieuze cirkel. En ik geloof dat als dit voornemen me lukt, ik dan ook fut en zin krijg om andere dingen op te pakken. Maar eerst deze. So far so good 😉 …

  Like

 3. Vandaag las ik dat ik beter in thema’s kan denken dan aan doelen.
  Een thema is meer een richting. Als voorbeeld werd gegeven: doel zou kunnen zijn 3x per week sporten.
  Haal je dit niet, dan zou je het kunnen voelen als falen.
  Als je thema is: goed voor jezelf zorgen en gezond leven, zou je kunnen kijken wat wel voor jou werkt.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik ben ook van de lijstjes, maar ben er nog niet aan begonnen. Een aantal dingen neem ik over van vorig jaar, drie keer per week sporten, leren werken met hout, tuinieren centraal zetten en schrijven, zo vaak als mogelijk.

  Like

 5. Hele mooie en haalbare doelen heb je opgesteld. Een van mijn doelen is om elke dag bezig te zijn met mijn slow&grow journal en minimaal een boek per maand te lezen en elke dag een wandeling te maken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.