Zo maak je van het opruimen van de kerstspullen een fijne klus

Allereerst: gelukkig 2021! Ik duim voor een prachtig, gezond en geweldig nieuw jaar!

Eén januari is voor veel mensen het moment om de kerstboom de deur uit te doen, hoewel sommige wachten tot Driekoningen, op 6 januari. Welke dag je ook kiest, het wegbergen van de kerstspullen kan aanvoelen als een enorme klus waarbij je het huis ook nog eens leeg en kaal achterlaat. Maar is dat wel zo?

We waren er als landje vroeg bij dit jaar met onze kerstdecoratie. Corona gaf ons de inspiratie om het maar snel “gezellig te maken” in huis. Dat is nog altijd voor veel mensen synoniem aan freubels, lichtjes en glinstering – wat mij betreft een misvatting. Ik schreef er al eerder over, maar daar gaat dit bericht niet over.

Kerst is geweest. Oudjaarsavond hebben we gevierd. Er zijn geen feestelijke momenten meer om naar uit te kijken. De boom staat er nog, maar hij is waarschijnlijk de mooiste niet meer. En jij hebt het ondertussen ook wel gehad met de lampjes en de glitters overal.

Tijd om de boel op te ruimen en op te frissen. Maar wát een werk is dat altijd! Hoeveel naalden zullen er nog aan de boom zitten als je ‘m eenmaal naar buiten hebt gewerkt – oftewel: hoe groot is de stofzuigklus daarna?

Mindset-verandering

Om te zorgen dat je niet in een sombere bui belandt tijdens het opruimen – of juist daarna: als alle kerstspullen weer op zolder staan – wilde ik vandaag schrijven over een belangrijke mindset-verandering. Het is zelfs mogelijk om te genieten van het opruimen van de kerstspulletjes… En nee, daar hoef je geen hardcore minimalist voor te zijn.

Bedenk dit eens: een opgeruimd huis geeft je een frisse start, een letterlijke schone lei. Iets wat we juist in januari, bij de start van een nieuw jaar, goed kunnen gebruiken. Het geeft de mogelijkheid om onze energie aan andere dingen te spenderen. Om een nieuwe start te maken. Want hoe je het ook went of keert: kerstdecoratie is vaak “intens”, behoorlijk aanwezig en sfeerbepalend.

Zoals een vrolijk versierd huis past bij december, past een “leeg”, opgeruimd interieur juist heel goed bij januari.

Door dat in te zien en te accepteren is de klus vanzelfsprekend minder “zwaar”: met het opruimen werk je toe naar een omgeving die beter bij je past in de eerste maanden van het jaar. Niet alleen voor jou, ook voor je partner, gezin of huisgenoten.

Eerlijk is eerlijk: het kan dan nog steeds wat tijd in beslag nemen. Daarom ook nog een lijstje:

Tips om de opruimklus wat leuker te maken:

 1. Doe het niet alleen – het huis ‘ondecoreren’ is echt niet alleen jouw verantwoordelijkheid! Misschien kunnen de kids nog niet helpen bij het aftuigen van de boom, maar kunnen ze wel hun speelgoed naar boven brengen of de stickers van de ramen peuteren.
 2. Pak de klus in één keer aan: verdeel het niet over een paar dagen. De kans dat je er dan halverwege geen zin meer in hebt is groot. En dan wordt het past echt een monsterklus in je hoofd.
 3. Neem een kop warme thee of chocolademelk voor erbij. Maak er een momentje van.
 4. Echt niet van de bank af te krijgen? Ik raak gemotiveerd van “undecorate with me” video’s op YouTube. Deze van Brianna K. (van vorig jaar) toont hoe ze haar huis opruimt na Kerst.
 5. Maak alvast een grote slag voor kerst 2021 door te kiezen wat je écht wilt houden. Alles wat kapot is, bijna kapot, niet geweldig, een krijgertje waar je niets mee hebt etc: neem er afscheid van. Het scheelt nu natuurlijk ook opbergen en een jaar op zolder stallen.
 6. Zet een lekker muziekje op. Wat dacht je van mijn “schoonmakeuhh” playlist?
 7. Fris je woonkamer op met een sopje of een nieuw huisparfum, of gooi de ramen even open. Trap niet in de valkuil van het neerzetten van een grote kamerplant op de “kerstboomplek”: houd het juist bewust even leger. Je zult zien dat dat echt fijner voelt.
 8. Wil je het helemaal Marie Kondo-style doen, bedank de boom en de decoratie dan voor de fijne sfeer die ze hebben gebracht in december.

Ik wacht nog een paar dagen en dan gaat de boom er hier ook uit. Op naar een frisse start en een beter, mooier, mindfuller, gezonder en bewuster 2021!

xAnja

Fotocredits: Volha Flaxeco

Anja

7 reacties op ‘Zo maak je van het opruimen van de kerstspullen een fijne klus

 1. Goede tips. Ik ga straks alles opruimen maar zie er nooit tegenop. Ik heb niet zoveel kerstspullen dus de klus is zo geklaard 🙂 Wel heb ik echt zin om daarna het interieur weer te restylen.

  Like

 2. Hier is het de gewoonte na driekoningen. Wat ik zelf leuk vind aan het opruimen is jet besef dat midwinter achter de rug is en de uren zonlicht nu gaan stijgen.
  Mooie blog.

  Like

 3. Fijne tips! Hier is het de eerste keer sinds jaren dat we weer eens kerstspullen hebben bovengehaald. Mijn oma is net voor de feestdagen overleden twee jaar geleden en we hadden er even echt geen zin in. Dit jaar hebben we het dan ook heel voorzichtig aangepakt en zal het opruimen er van in nog geen halve dag geklaard zijn 😉 Een gelukkig en gezond 2021 gewenst

  Like

 4. Hoi anja,
  Allereerst nog de allerbeste wensen voor een mooi en gezond 2021! Hier zijn vandaag de kerstboom en alle bijbehorende spullen naar boven gegaan. Ook meteen alle spullen uitgezocht en gesorteerd, kerstlampjes opgerold en alles weer op zolder. Kamer gestoft en gestofzuigd en heb daar een heerlijk gevoel bij. Hier ook geen grote planten ipv een kerstboom, ben niet zo’n plantenresten maar even genieten van de frisse weer legereenheden kamer! Geniet nog van het weekend, groetjes richarda

  Like

 5. Ik heb het vandaag gedaan! Vroeg voor ons doen, maar de boom stond dit jaar ook erg vroeg vergeleken et anders (de dag na de Sint) en wordt bijna opgehaald. Ik maak er ook een momentje van, doe het samen, maar het belangrijkst: doordat we de kerstdecoratie beperkt houden, is het ook helemaal geen enorme klus. We hebben twee dozen en ik wil dat het daarin blijft passen. Dat houdt me kritisch op wat ik in huis haal.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.