Lees dit voor je gaat kerstshoppen

Het is leuk om de donkere dagen door te komen met een huis vol lichtjes en andere kerstdecoratie. Maar is het niet snel een beetje veel? Draagt een enorme lading glitter, engelenhaar, knipperende lichtjes, dansende kerstmannen en een bomvolle kerstboom in elke kamer bij aan een fijn gevoel en rust in huis? Lees dit artikel eens vóór je gaat shoppen en decoreren voor kerst.

Steeds vaker wachten mensen niet meer met een kerstboom tot Sint het land uit is. En menigeen schaft al iets leuks aan vóór 6 december, ook al zetten ze dat nog niet in huis. Was je van plan om weer een nieuwe set kerstdeco te kopen in de kleur die “het helemaal is voor dit jaar”? Steeds zo’n nieuwe verzameling kopen is niet budgetvriendelijk, niet goed voor het milieu en… zeg, waarom doe je dat eigenlijk…?

Kijk eerst wat je nog hebt

Neem eens een kop thee en ga even zitten, vóórdat je naar dat tuincentrum of het warenhuis gaat of voordat je online gaat shoppen voor kerstspulletjes. Niet alles wat je ooit je huis in hebt gesleept voor de feestdagen, wil je dit jaar weer opnieuw gebruiken. En het is ook niet nodig om dingen te kopen die je al in huis hebt, maar vergeten was (been there, done that)! Vraag jezelf het volgende af:

 • Weet je wat je allemaal aan kerstdecoratie in huis hebt?
 • Wat zit er in die kerstdozen op zolder / in de schuur / in de berging?
 • Welke stukken moeten absoluut een plekje krijgen? En waarom?

Schrijf op welke kerstitems je kunt herinneren. Hoeveel dingen kun je benoemen? Het is vast maar een klein deel van wat je daadwerkelijk in huis hebt. Door dit voor jezelf op te schrijven kun je makkelijker kiezen waarmee je wilt decoreren, wat je wil houden en wat niet. En ook: wat er eventueel nog mist voor jouw manier van kerst vieren.

De sfeer die bij je past

We vergeten het snel: we kleden ons huis met kerst aan omdat we een bepaalde sfeer willen scheppen. Een gevoel willen overbrengen. Een moment met elkaar willen delen, in stijl.

Het gaat niet om de spullen.
Je kunt gezelligheid en geborgenheid niet kopen.
Het geluk, het beleven van kerst zit niet in de spullen.

Natuurlijk kan dergelijke decoratie je helpen om een ambiance te creëren. Maar stel dat er een prachtige kerstboom in huis staat, rijk versierd met de meeste luxe ballen, en een tafel vol met het lekkerste eten en de beste wijn – en jij hebt net keihard ruzie gehad met je partner die boos vertrokken is. Wat voor sfeer is er dan? Dan maken die ballen en wijn je geen zak uit.

Stel jezelf daarom de volgende vraag bij het kerstdeco-shoppen: draagt dit item aan het doel van mijn kerst?

Laat de decoratie jouw “type” kerst ondersteunen

Zo is onze kerstboom eigenlijk een levend boek vol herinneringen. Een groen en geurend standbeeld van ervaringen. Er is een hanger uit Bolivia (ik backpackte met zoonlief 6 weken door Latijns-Amerika), een Delftsblauwe bal (waar Mr Dutchie jaren woonde en studeerde), een glazen Deense vlag van mijn eerste meidenweekendje weg. Een wit vogeltje, die altijd boven in de boom zit, want dat had de boom bij mijn ouders ook altijd… En mijn kerstmuts gaat ook niet weg, hij hoort bij de rituelen van kerstboom optuigen en kerstfilms kijken. Ik draag ‘m echt, binnen en buiten. Kerst is ook de Grinch-film met Jim Carrey, met z’n allen op de bank met hapjes. Dan is het voor mij kerst.

Zo doe ik het, maar voor jou kan het natuurlijk totaal anders zijn. Misschien heb jij wel helemaal niets met een kerstboom versieren en heb je liever overal kaarsen. Brengt die schuddebuikende kerstman in de hal elke keer een lach op je gezicht als je de deur binnenstapt. Is het mooiste kerst-item dat foute mini-boompje op het nachtkastje van je kindje. Ben je van het uitdelen van kerstkransjes bij je buren en heb je daar een mooie kerstboomschaal voor…

Koester de mensen om je heen op de momenten die er zijn, zoals ze er zijn. Investeer dáárin. Love people, use things. Niet andersom. Wees je bewust van het waarom. Laat je niet verleiden tot “zomaar” aankopen, omdat ze zo leuk glimmen of “omdat het bij kerst hoort”.

Ik wens je veel voorpret en alvast een hele mooie kersttijd,
xAnja

Pro-tip: Waarom kopen?

Als je het inderdaad leuk vindt om ieder jaar te decoreren met iets nieuws – voor sommige mensen is dit een creatieve uitlaatklep – is ruilen of lenen voor een jaartje een top-idee. Jij levert jouw blauw-witte hangers en slingers in voor een setje goud-en-rood van de buurvrouw/je moeder/een vriendin. Decoreert je boom / huis er dit jaar mee. En op 3 januari breng je ze weer terug en krijg je je eigen spullen weer.

Fotocredits: Andrew Coop

Anja

13 reacties op ‘Lees dit voor je gaat kerstshoppen

 1. Mooi artikel weer, Anja! Ik heb toen ik op mezelf ging wonen veel gekocht bij de kringloop. Daar hadden ze een superleuk kerstmarktje gemaakt. Heel veel leuker dan zo’n kerstshow in het tuincentrum. Dingen bijkopen doe ik eigenlijk niet meer.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat gaaf dat je met je zoon hebt gebackpackt! Dat hoor je weinig en lijkt me juist zo tof. E fijn artikel weer! Vorig jaar gingen we naar de kerstshow bij zo’n groot tuincentrum, vooral voor de sfeer. En met lege handen gingen we weer naar buiten. Genoten van alle deco daar, maar voelde absoluut niet de drang iets mee naar huis te nemen. Voor het eerst sinds jaren 🙂

  Like

  1. Dankjewel Sanne, ja dat was een hele ervaring, dat backpacken. We zijn samen ook naar Gambia en Senegal geweest.

   En maandag was ik toevallig ook bij het tuincentrum. Puur voor het plezier van m’n neefjes. En de worstenbroodjes waren ook best lekker 🙂

   Like

 3. Wat een leuk artikel! Leuk om te lezen dat jij ook vaste dingen elk jaar weer terug laat komen in de boom…dat hebben wij ook!!!
  Veel knutselwerkjes van toen de kinders klein waren..en altijd dezelfde kerstballen van toen we óóit járen terug met het gezin (de kinderen waren nog klein) in tuincentrum de boom met versieringen kochten😊 …..ik heb van dat uitje zelfs nog foto’s gemaakt toendertijd..
  En ieder jaar zeggen we; oh ja!! Die hebben we voor in de boom en oh ja..dát!!
  Een feestelijk moment!

  Like

 4. Mooi artikel, ik word er vrolijk van! Juist de tradities, dingen die elk jaar terugkomen vind ik heet meest waardevol aan kerst. Lachen om de onmogelijke vragen in het veel te oude triviantspel, de kerstboom vol herinneringen (mijn ouders nemen altijd iets mee van vakantie voor in de boom). Met mijn vriend scoor ik elk jaar één gek ding in de kringloop voor in onze boom, de rest zijn dingen die uit de boom van mijn ouders en daarvoor uit die van mijn grootouders komen. Moet elk jaar weer gniffelen om wat we eerdere jaren vonden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je Hermien. Mooi hoe je dat zegt “dingen die elk jaar terugkomen zijn het meest waardevol aan kerst”. Ben het helemaal met je eens. Leuk dat jullie nog kerstboomspullen van je grootouders hebben!

   Like

 5. Ik gebruik elk jaar dezelfde decoratie haha. We hebben nu wel een grotere boom, dus ik moet waarschijnlijk nog wat extra lichtjes in huis halen. En ik zwicht ook elk jaar voor een paar nieuwe kerstballen in de Flying Tiger, maar goed, als het dat maar is haha. Ik heb er al in de vorm van frietjes, een burger, pizza, een kalkoen, en een hondje.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ook wij genieten zo van het uitpakken ieder jaar. Doordat manlief en ik ieder al de nodige kerstspullen hadden, kunnen we ieder jaar kiezen tussen zilver, goud en rood. Maar het leukst vind ik ook de aparte dingetjes. Vooral houten figuurtjes. Ieder jaar mag ik van mezelf 1 nieuw ding kopen in de kringloop. Wat ik wel mis in veel verhalen over kerstmis, is de oorsprong van kerstmis. De geboorte van Jezus. Samen naar de mooie kerst-mis, daarna genieten van het samenzijn met het gezin. Vrede en liefde voor iedereen in de wereld.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.