No Spend November: Update 2 en motivatie

Het is zover: we hebben hier een zondaar. Het is me niet 100% gelukt om me aan mijn eigen No Spend November regels te houden. En niet een keer, nee, ik ging meer dan eens over de schreef. Een overzichtje van de afgelopen twee weken.

Mocht je de vorige posts gemist hebben: voor het eerst doe ik mee aan No Spend November, een maand waarin je alleen geld uitgeeft aan essentiële dingen. De eerste week ging eigenlijk heel goed, je kon het al eerder lezen. Op het moment van schrijven zitten we op dag 20 van deze No Spend maand en het grootste deel van de dagen heb ik me er keurig aan gehouden. Maar nee, niet helemaal.

Maandag 9 november ☑️
Dinsdag 10 november ☑️
Woensdag 11 november ☑️
Donderdag 12 november ☑️
Vrijdag 13 november ☑️
Zaterdag 14 november ☑️

Op zondag 15 november ging ik voor het eerst overstag, we bestelden bij onze lokale Italiaan een calzone en een pasta. Dat was aan de ene kant om de horeca te stimuleren, maar eigenlijk ook een smoesje. En toen bleek dat de winkels al dicht waren, was het helemaal snel gedaan. Slechte voorbereiding dus.

Maandag 16 november ☑️
Dinsdag 17 november ☑️
Woensdag 18 november ☑️
Donderdag 19 november ☑️

En vandaag, vrijdag 20 november ging het opnieuw “mis”. We zijn we een warm broodje bij de slager gaan halen. Dat was niet nodig, maar wel heel lekker. Het brood was op en dat is een slap excuus – ik had er gewoon zin in. Geen ruggengraat noemen ze dat 😉

Tot zover: 18/20 dagen gelukt

Wat ook vreemd was: ik bestelde na ruim een week vrijwel niets uitgegeven te hebben twee toiletrolhouders en twee zeeppompjes voor de twee toiletruimtes in huis bij Bol. Dat valt niet binnen mijn regels en dat kon ik dus gewoon doen. Ik kocht het zelfs bewust in één keer (dan heb je maar een keer transport + verpakking nodig tenslotte) maar het voelde heel gek. Alsof het toch niet “mocht” haha. Grappig wat zoiets met je doet.

Hoe houd je dit vol?

Nu ik de laatste anderhalve week van deze uitdaging in ga, dacht ik na over de vraag: hoe blijf je gemotiveerd als je een no spend of no-buy challenge doet? Ik kwam tot de volgende punten:

  • Weet waarvoor je het doet – ik schreef in mijn openingspost over de reden van mijn NSN en eigenlijk kwam ik er gaandeweg achter dat dat doel te vaag is. Ik had beter iets kunnen concreets kiezen: iets voor het huis wat ik graag wil aanschaffen, een donatie voor het goede doel…
  • Motivatie krijg je ook van bepaalde programma’s kijken, die ontspannend werken maar tegelijkertijd je informeren. Denk aan een docu over de wantoestanden in de kledingindustrie, of deze bekende van Arjen Lubach over de zooi die naar Nederland komt via Chinese webshops.
  • Of denk aan andere mensen die er ook mee bezig zijn. Doe je bijvoorbeeld een no buy year of buy nothing new voor kleding, dan zijn er genoeg vloggers, bloggers en Instagrammers om te volgen voor een dagelijkse reminder.
  • Door vóór het kopen jezelf de vraag te stellen: “word ik hier gelukkig van” of “wordt mijn leven hier echt beter door”. Bij het kopen van een broodje is dit misschien wat overdreven, maar hey: waarom niet? Elke uitgave is een keuze.
  • Kies andere dingen waarmee je jezelf “verwent” als je merkt dat kopen je een bepaalde kick, een fijn gevoel of bevestiging geeft. Neem een warm bad, lees een boek met een kop thee, haal je gedachten af van het kopen.

Geheel vlekkeloos verliep het niet, maar toch ben ik best trots op het resultaat. Heb jij ook al eens zo’n challenge gedaan? Hoe verliep dat? Of doe je nu mee met No Spend November? Zou het leuk vinden jouw ervaring te lezen.

xAnja