Hoe kun je de Black Friday verleidingen weerstaan?

Wat is de datum? 27 november. Welke dag? Black Friday. Wanneer zijn de aanbiedingen, discounts, kortingen gestart: anderhalve week geleden. Yep, Black Friday is tegenwoordig een dag van 60+ uur! Waar het vroeger nog echt één dag met aanbiedingen was (het begon dan meestal wel klokslag 12) zie ik nu al ruim een week overal pop-ups, banners en highlights. Hoe ga je hiermee om als je eigenlijk niets wil kopen?

Donderdag is het Thanksgiving (dankdag) in een aantal landen, waaronder Amerika. Traditioneel gezien begint dan de dag daarna de Black Friday sale. In Nederland doen we niet aan Thanksgiving (stel je voor dat we dankbaar zijn!) maar ondertussen wel aan Black Friday. Overigens vind ik het ook bijzonder dat de grootste sale van het jaar start enkele uren nadat men dankbaar is geweest voor alles wat men al heeft. Het is kennelijk nooit genoeg.

Heb je de deals al in je mailbox gehad en de Instagram posts met ENORME KORTINGEN al gezien? Het valt ineens op hoe de maatschappij erop is gericht om geluk te kopen, om genegenheid te tonen via cadeaus. Ontevredenheid wordt gecreëerd via sociale media, reclame, tv, YouTube en in gesprekken met anderen.

Gaat het jeuken om iets te kopen? Je bent niet de enige, maar laat je niet gek maken. Deze hele feestdag is bedacht door de commercie om je:

  • iets te laten kopen wat je helemaal niet nodig hebt
  • méér te laten kopen dan je nodig hebt (bijv met een 2 = 1 of “combi deal”)
  • nu al dingen aan te schaffen die je wellicht pas in december of het nieuwe jaar zou kopen, met de kans dat je later meer koopt (omdat je wat anders leuks tegenkwam of was vergeten dat je het gekocht had).

Als je voor een Black Friday aanbieding gaat, dan laat je daarmee de winkel bepalen dát je een aankoop doet, dát je die nu doet, dat je dat bij deze partij doet, dat hun marketing en reclame effect heeft gehad en spoor je ze waarschijnlijk aan om in 2021 ergens in de zomer met de Black Friday aanbiedingen te beginnen 😉

Elke aankoop is een keuze.

Neem zelf de regie. Beslis zelf wat, wanneer en waar je koopt. Omdat jij het wil. Niet omdat er toevallig een aanbieding is.

Er is maar één reden om iets te kopen

Als het erop aan komt is er eigenlijk maar één reden om iets aan te schaffen: je verwacht dat het item jou (of de ontvanger) waarde brengt. Een mop zorgt ervoor dat je niet op je knieën hoeft te dweilen. Een stofzuiger maakt je vloer sneller schoon. Met een boek kun je ontspannen.

Als je die redenatie volgt, dan kun je vrijwel meteen zeggen dat je minder hoeft te kopen als je jezelf steevast die vraag stelt: brengt dit mij nu waarde? Schoenen zijn handig om mee naar buiten te gaan, maar brengt dat 39e paar nog net zoveel nut of plezier?

Black Friday in 2020

Zeker dit jaar raad ik het je aan om het anders te doen, want: corona. Om echt na te denken over je aankopen. We kunnen waarschijnlijk geen Sint of kerst met grote groepen vieren, dus is het nodig om nu al die aanbieding te verzilveren? En gezien de economische situatie: is het handig om nu veel geld uit te geven als je baan op de tocht staat, of als je opdrachten teruglopen?

En je dan toch cadeaus wilt kopen, denk dan eens aan Small Business Saturday (28 november): de dag na Black Friday, waarbij de focus ligt op kleine ondernemingen, creatieve bedrijven, lokale winkeliers. Ik zit momenteel in mijn No Spend November, maar denk dat dat mijn uitgangspunt wordt voor de Sint- en kerstcadeautjes: lokaal shoppen bij kleine ondernemers.

En aanvullend:

  • Dat iets ergens in de aanbieding is, betekent niet dat je de beste prijs te pakken hebt!
  • Doe je voorwerk: bekijk reviews en vraag ervaringen van anderen, zeker bij grotere aankopen.
  • Stel een aankoop uit als je twijfelt over de waarde of de kwaliteit.

Onthoud: het beste medicijn tegen Black Friday aanbiedingen is tevredenheid en dankbaarheid. Dankbaar ben je op het moment dat je dat beslist; je hoeft het niet te wórden. Ik wens je alvast een mooi, gelukkig en mindful feestseizoen en als jij tips voor mij en andere lezers hebt, deel ze dan gerust in de reacties hieronder.

xAnja