No Spend November 2020: de eindstand

Het was een maand waarin Black Friday viel (wat voor de meeste winkeliers al Black Friday week was geworden), waarin de meest mensen Sint-inkopen deden en de kerstspullen de winkels invlogen. Precies die maand deed ik mee met No Spend November (NSN). Over mijn ervaring las je in de eerdere updates. Vandaag schrijf ik over de laatste dagen en meteen ook een evaluatie.

De laatste dag die ik benoemde in de tweede update was 20 november. Toen had ik dus nog 9 dagen te gaan. Dat ging zo:

Zaterdag 21 november ☑️
Zondag 22 november ☑️

Maandag 23 november
Was een *piep* dag. We haalden ‘vette bek’ als traktatie, maar achteraf beviel het niet zo en voelde ik me dubbel-schuldig: geld uitgegeven en dan ook nog troep eten. Nah ja, live and learn.

Dinsdag 24 november ☑️
Woensdag 25 november ☑️
Donderdag 26 november ☑️
Vrijdag 27 november – Black Friday! ☑️

Zaterdag 28 november ☑️
Op deze dag kocht ik voor het eerst een cadeau voor pakjesavond. Dat was toegestaan, maar ik had met mezelf afgesproken om dit zo bewust mogelijk te doen. Het was Small Business Saturday; ik kocht het cadeau bij een lokale onafhankelijke boekwinkel.

Zondag 29 november ☑️

Maandag 30 november ☑️
Vandaag kocht ik ook een Sint cadeau: ik kon het helaas niet bij een kleine onderneming vinden en dus kocht ik het bij één van de grootste speelgoedketens van ons land. Ik ging bewust onder lunchtijd, want toen ik er zaterdag langsgelopen was, stond er een enorme rij. Gelukkig hadden ze het item wel en kon ik snel weer weg!

Uiteindelijk is het me dus gelukt om 27/30 dagen aan mijn eigen No Spend regels te houden.

Hoe beviel het?

Over het algemeen vond ik het wel “oké” om te doen: niet te moeilijk. Maar, zoals Gerlinde in een reactie schreef: “je legt jezelf echt onder een vergrootglas en je maakt je ernstig bewust van wat je doet”. Dat is 100% waar: ik had ook nog de extra ‘verzwaring’ dat ik mezelf tegenover jullie moest verantwoorden. Zo voelde het wel een beetje. En dat hield me waarschijnlijk ook wat meer op het rechte pad 😉

Ik leerde:

 • dat ik helemaal niet meer van shoppen houd, terwijl het vroeger een geliefde tijdsbesteding was.
 • dat ik mezelf belonen wil met “wat lekkers” als het tegenzit. Dat “wat lekkers” kan van alles zijn, maar meestal is het hartig: een goede hamburger, sushi, een calzone.
 • dat het voor ons heel gewoon is om te bestellen en te laten bezorgen. Daar moest ik echt van afkicken. Het was altijd al zo, maar met het klussen is dat extra.
 • waar je motivatie vandaan haalt om het niet-uitgeven vol te houden
 • dat je goed moet nadenken waarvóór je het doet: een vaag doel motiveert totaal niet.

Wat levert het op?

Als ik kijk naar de uitgaven in november vorig jaar, dan heb ik bijna € 125 minder uitgegeven in deze maand. Dat is niet helemaal een eerlijke vergelijking, want toen deed ik al eerder Sint-inkopen en konden we ook gewoon nog leuke dingen doen en uit eten gaan: iets waar normaliter een groot deel van mijn budget aan op gaat.

Als ik het vergelijk met mijn uitgaven van eerder dit jaar, toen we ook een lockdown hadden, zijn mijn uitgaven met bijna € 60 verminderd. Ik kan dus zeggen dat deze maand mij zo’n € 60 – 125 heeft bespaard.

Maar dat is alleen het financiële gewin. Zoals je bij “hoe beviel het” kon lezen, heeft deze uitdaging me vooral veel kennis en inzicht gegeven.

Hoe leuk het idee ook is; No Spend November helpt alleen als je het ook gebruikt om duurzame veranderingen in je bestedingspatroon door te voeren.

Citaat van Adine, Lekker Leven met Minder

Dus: welke duurzame veranderingen ga ik doorvoeren dankzij NSN?

 • Max 1 keer per week afhalen of laten bezorgen
 • Beter boodschappen doen / gemakkelijke gerechten als back-up hebben voor na het klussen
 • Mezelf op een andere manier “verwennen” als het tegenzit

Zou ik het nog een keer doen?

Hmm. Moeilijk te zeggen. Aan de ene kant vind ik het leuk om mijzelf uit te dagen, en deze uitdaging levert echt veel op – niet in de minste plaats op financieel gebied. Ik zeg vooralsnog geen “nee”, maar zou het niet – zoals lezeres Neeltje – tot en met 21 december willen doen!

Zo, nu is het jullie beurt: hoe is het gegaan met No Spend November bij jou? Ik lees vooral graag wat je hebt geleerd of een volgende keer anders zou doen.

xAnja

Fotocredits: OneSave/Day

Anja

4 reacties op ‘No Spend November 2020: de eindstand

 1. Wat heb je het super gedaan zeg! Heel leerzaam en interessant ook. Ik heb het niet in november gedaan door de Sint voorbereidingen. Heb het voor januari op de planning staan, dus aan je tips hebben we zeker wat!

  Like

 2. Je bent wel streng voor jezelf: af en toe jezelf verwennen als het tegenzit mag!
  Zelf halen wij nagenoeg nooit wat af: kost ons tijd (en we wonen nog wel in een grote stad) of leidt tot ongewenste vervuilende vervoersbeweging door degene die brengt. Als wij geen zin hebben om te koken dan eten we (ingevroren) restjes gecombineerd met bijv tosti’s waar mijn kinderen dol op zijn. Goed voor het milieu en onze portemonnee.

  Like

 3. Ik vind het wel heel knap hoor! Jaren geleden heb ik eens drie maanden geen kleding gekocht. De eerste twee weken vond ik het lastig, daarna miste ik het bijna niet eens meer en hield ik er een mooi bedrag aan over. Wellicht dat ik dit volgend jaar weer eens ga doen 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.