Inspiratie voor mijn winterse capsule garderobe

Verrassing! Een extra blogartikel deze week!

Ik had al een poosje dieprood als kleur voor de capsulegarderobe voor de winter 2020-2021 in gedachten, maar uiteindelijk kwam die kleur toch niet op mijn moodboard tevoorschijn. Te kerstachtig, denk ik. En deze capsule moet ook nog leuk zijn in januari en februari. Welke kleuren het wel geworden zijn? Dat zie je hieronder.

Voor wie mijn blog nog niet zo lang volgt , of misschien voor het eerst binnen komt vallen: hallo, ik ben Anja en ik ben een minimalist met een capsulegarderobe (Engels: capsule wardrobe). Dat is een kleine collectie bij elkaar passende kledingstukken die je rust en overzicht geeft én antwoord op de vraag: wat trek ik nu weer aan?

Sommige mensen hebben één capsule voor het hele jaar. Dat werkt vooral goed als je in een gematigd klimaat woont. Voor 2020 heb ik ervoor gekozen om per seizoen in mijn eigen kast te shoppen om te komen tot een kleine verzameling truien, shirts, broeken etc die ik in dat seizoen kan dragen.

Hoe stel je zo’n capsule samen?

Uiteraard zijn er vele wegen naar Rome, maar ik doe het op deze manier en ik kan het aanraden:

1 – Begin met plaatjes of een kleurenpalet wat je aanspreekt. Daarvoor kun je het beste op Pinterest kijken met een zoekwoord als “moodboard crème”, “wintercollectie 2020” of “warme nette kleding”.

2 – Maak een eigen Pinterest moodboard* en laat het even “rijpen”. Kom er een paar dagen op terug en kijk nog eens kritisch: is dit een stijl die bij je past? Zou dit je goed staan? Is dit comfortabel?

3 – Kijk wat de overeenkomsten zijn in de afbeeldingen. Kijk naar kleur, maar ook naar texturen, combinaties, accessoires, pasvorm enzovoorts. Wat is de gemene deler?

4 – Zoek in je kledingkast naar items die passen bij dat moodboard. Het komt misschien niet helemaal overeen qua kleur, maar wel qua look en feel? Verzamel deze items bij elkaar. Het is niet erg als het er niet zoveel zijn.

5 – Hang deze kleding nu bij elkaar op. Ik doe dat op een speciaal kledingrek, maar gewoon in je kledingkast (met de rest in een opbergbox op zolder) kan natuurlijk ook. Probeer het uit. Mis je bepaalde “onderdelen”, dan kun je die toevoegen in de komende weken. Maar let op: het is niet de bedoeling dat je een hele nieuwe garderobe bij elkaar shopt, dat doet een beetje af aan het idee van een duurzame garderobe 😉 Vergeet niet dat je ook kunt lenen of ruilen met anderen.

Mijn moodboard

Hier vind je mijn Pinterest-board voor de winter. Ik heb besloten om voor wit-blauw-grijs-crème te gaan dit seizoen. Met hier en daar camel bruin (laarsjes) of – dus toch! – bordeauxrood (nagels). Qua textuur ga ik voor dikkere truien (kabel of grof gebreid), wol, jeans. En ik vind zo’n muts met een pompon erg leuk, misschien kan ik er zelf één maken!

Dit is mijn kleurenpalet c.q. moodboard:

Vanavond kijk ik wat er hier zich in huis bevindt wat past bij deze stijl, al weet ik dat natuurlijk al wel een beetje. Ik ga niet ineens 100% een andere kant op met mijn kledingstijl. In deel 2 van deze winterse capsulegarderobe toon ik de hele collectie.

Wat is jouw favoriete winterse outfit?
xAnja

*in plaats van Pinterest kun je natuurlijk ook een mapje met afbeeldingen op je computer gebruiken.

Fotocredits: Rodion Kutsaev

Anja

5 reacties op ‘Inspiratie voor mijn winterse capsule garderobe

  1. Mijn klerenkast is seasonless, alles wat ik heb zit er in. Dat was een openbaring voor mij. Weg met het gedoe van rolkoffers vol seizoenskleren en het omwisselen. Mijn stijlicoon is Patti Smith en het merk Carhartt (omdat dat vrouwen in werkkleding sterk promoot). Verder heb ik wat zachte kleding items om mee te ontprikkelen. Heel goed artikel. Je mag wat mij betreft wat meer uitgesproken zijn: ‘warme nette kleding’ laat het glazuur van mijn tanden spatten van keurige braafheid 😀

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.