Zo kom je januari – de eindeloze ‘meh’ maand – door

Het is de maand van Blue Monday en de tijd waarin we in het donker wakker worden. En als je aan het einde van je werkdag bent gekomen, kun je niet even in het zonnetje gaan zitten in de achtertuin. Januari is voor velen een maand die ze liever overslaan. Maar geloof me: het hoeft geen langdradige donkere depri-tijd te zijn.

Geen warmte, geen zon, geen terrasjes. En dan doen we het voorlopig ook nog zonder feestjes, museum- of restaurantbezoek. Je zou er moedeloos van worden. En, eerlijk is eerlijk, ik heb er af en toe ook moeite mee. Maar dat is al veel minder dan een paar jaar geleden, toen ik januari nog ervoer als maand met 13467343496 dagen van lege, koude, donkere niksheid.

En wat doen we dan, als we ons niet prettig voelen?

 • Ongezond eten
 • Shoppen (in dit geval online…)
 • Eindeloos tv-kijken of gamen

Wat natuurlijk bepaald niet helpt om ons humeur te verbeteren. Of bij onze goede voornemens van minder geld uitgeven, gezonder eten en actiever zijn. Sterker nog: het wordt vaak een vicieuze cirkel. En daarvan geven we dan januari de schuld…?!

Lekker saai

Laten we het eens van een andere kant bekijken. Als de feestdagen voorbij zijn, kijk ik persoonlijk juist uit naar een nieuw jaar en dus ook naar januari. Alsof je net een goed boek opent. Of de eerste bladzijde van een nieuw notitieboek: wat zal er allemaal gebeuren? Wat spreek je met jezelf af? Hoe zal het zijn op 31 december van dat nieuwe jaar? Waarop zal je met een glimlach terugkijken, waarvan moet je afscheid nemen?

Daarnaast is januari dé maand bij uitstek om op jezelf, of in kleine kring (nu helemaal!) te cocoonen. Om je even terug te trekken. Rust te nemen. Er zijn geen “verplichte” feestjes, het huis is lekker leeg, er is geen dit-moet-nog-af eindejaarsstress. Als je er zo naar kijkt, is januari eigenlijk best oké. Tijd om van deze eerste maand van het jaar te genieten, in plaats van een gevalletje gauw overslaan. Of ons te verdoven met teveel shoppen, op je kont zitten en snoepen en snacken.

De oplossing: hygge

Januari bewuster beleven kun je op vele manieren. Naast een andere kijk op deze maand, zoals hierboven beschreven, kun je jezelf ook ‘duwen’ om die voordelen van januari te ervaren. Eén van de manieren waarop je dat kunt doen is met hygge: het Deense concept voor gezelligheid, rust, knus, plezier, genieten. Dit zijn slechts een paar ideeën:

 1. Genieten van een heerlijk geurend, rustgevend warm bad
 2. Een boek lezen bij de open haard (geen haard? check out Netflix voor een doe-alsof)
 3. Een winterwandeling waarbij je goed ingepakt zit, met warme choco bij thuiskomst
 4. De kleine dingetjes: een warme kop thee, een lekkere soep, goede gesprekken met je lief…
 5. Thuiswerken in je favoriete dikke hier-verdwijn-ik-in trui of flanellen shirt
 6. Doelen opschrijven voor een nieuw jaar, bewust het nieuwe jaar beginnen
 7. Glühwein 🙂
 8. Een pyjamadag
 9. Kaarsen aan, gordijnen dicht, filmpje
 10. Echte winter-dingen te doen: schaatsen, erwtensoep eten.

Rust in je hoofd is nodig om zaken goed te kunnen analyseren. Om te kunnen ontwikkelen. Door even bewust stil te staan zie je wat er goed gaat en wat er nog niet optimaal is. Dat geldt voor jezelf als persoon, maar ook voor je werkzaamheden of je omgeving, je huis. Januari dwingt je er bijna toe, met z’n kou, kale bomen en donkere dagen.

Neem rust, maak ruimte, haal weg wat er in de weg zit. Laat mensen en spullen en activiteiten achter die je niets opleveren. Beleef de eerste maand van het jaar bewust, geniet van de downtime. Dan kun je straks, als de lente komt, weer zo blij als een koe de wei in dartelen 😉

Sla jij januari ook liever over? Hoe is dat voor jou?

xAnja

Anja

3 reacties op ‘Zo kom je januari – de eindeloze ‘meh’ maand – door

 1. Hier ook beh-maand, vooral omdat ik eigenlijk nog wat taakjes buiten heb en ik het veel te koud vind. Zal me leren, dit jaar werk ik dat af in de herfst. Leuke voor jouw lijstje, zaadjes uitkiezen voor volgende lente, dan kan je in maart al zaaien achter glas.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.