Onze verbouwplannen voor 2022 + hoe begin je aan een (duurzame) verbouwing?

Het nieuwe jaar is ingegaan en er wordt alweer genoeg geklust in Casa Dutchie. In dit geval met name door mijn vriend, die rond kerst en oud en nieuw wat extra dagen vrij had en de handen uit de mouwen heeft gestoken. De plannen daarvoor hebben we eind 2021 opgesteld. Wat gaan we dit jaar doen? En: hoe pak je zoiets aan?

Ook de verbouwingen van 2022 zullen duurzame en “verbeter” verbouwingen zijn; dat wil zeggen dat we ze niet alleen doen vanwege hun esthetische waarde (zodat het er beter uit komt te zien), maar ook zodat we een beter geïsoleerd huis hebben, we energiezuinigere apparaten en opties kunnen inzetten, maar ook door bijvoorbeeld oude leidingen te vervangen en brandmelders op te hangen.

Ons huis

Als je hier nog niet zo lang meeleest, dan weet je waarschijnlijk niet dat wij sinds december 2019 in ons huidige huis wonen: een jugendstil / art-nouveau woning uit 1906, waar sinds de jaren ’80 eigenlijk niet zoveel meer aan was gedaan. Dat heeft grote voordelen – want dan heb je nog heel wat oude stijlkenmerken, de vorige bewoners hielden ook erg van de stijl en brachten zelfs belangrijke items terug na de ‘kaalslag’ van de 60s/70s – maar vooral als je kijkt naar het milieuaspect had ons huis behoorlijk wat te winnen.

Soms kan ik gewoon niet zo goed geloven dat dit echt ons huis is.

Tel daarbij op dat het huis een monument is én valt onder beschermd stadsgezicht, dus ja: we hebben wél wat uitdagingen. Maar voor 2022 zijn de plannen inmiddels goedgekeurd en dus kunnen we aan de slag. En ondanks alle toestanden en het vele geregel en geklus, ben ik nog steeds superblij dat we hier ons plekje hebben. Soms kan ik gewoon niet zo goed geloven dat dit echt ons huis is. Ook al is het nu nog grotendeels van de bank, ssssttt… 😉

Even testen 🙂

Verbouwplan 2022

In de eerste anderhalf jaar hebben we de benedenverdieping tot aan de keuken en serre en de helft van de 1e verdieping gedaan. Dat is een enorme klus geweest. Je kon hier onder meer zien hoe de slaapkamer getransformeerd werd, hoe we de badkamer naar de 21e eeuw brachten en volgende week deel ik ook de reveal van onze inloopkast. In februari volgt eindelijk de onthulling van de voor- en eetkamer en onze ‘bioscoop’.

Voor 2022 staan er dus andere zaken op het programma:

 • De achterkamer op de 2e verdieping (waar de dienstbodes sliepen) was voorzien van zachtboard en had een lekkage. Die kamer moesten we dus wel aanpakken. Daar wordt momenteel gesloopt (kon je zien op mijn Instagram, highlight ‘verbouwing’). Straks komt monumentenglas in de ramen, waardoor de verschrikkelijk lelijke voorzetramen weg kunnen. Er komt ook nieuwe elektra. Daarna kan het verfraaien beginnen; daarvoor maak ik al stiekem plannetjes op Pinterest (maar da’s nog even geheim). Dit project zal zo’n halfjaar duren en doen we in de extra uurtjes met hier en daar externe hulp.
 • De keuken: jep, ook die moet eraan geloven. Daar waar nu nog een prachtig (ahum) wit Bruynzeel-keukenblok staat, komt straks onze – mag ik dit woord gebruiken – designkeuken. We hebben ‘m samen gedesigned dus dat mag 😉 Hier kijk ik persoonlijk erg naar uit, want ik kook graag en de keuken is momenteel suboptimaal ingedeeld. Enig nadeel: hij blijft op de plek waar ‘ie nu zit, terwijl ik het liefst een grote open ruimte zou willen hebben en directe toegang tot de eetkamer. Maarrrrr… monument hè. We hebben gekozen voor een statement-keuken. Omdat hij vrij klein is en achteraf zit, vind ik dat het kan. Hopelijk kunnen we in juni/juli de nieuwe keuken gebruiken.
 • Buitenkant: er zijn wat zaken aan de gevel die aandacht nodig hebben. Er komt monumentenglas daar waar nu nog voorzetramen zitten. Ook moet het buitenschilderwerk gedaan. Deze klus is saai, spenderen we uit en kost aardig wat euro’s, maar zal ervoor zorgen dat ons huis weer een fris jasje heeft. Dit wordt najaar 2022.
 • De serre: Als de oude keuken eruit gaat, gaan we tijdelijk in de serre ‘koken’ (lees: magnetronmaaltijden opwarmen haha). Dat betekent dat deze ruimte geen stoffig klushok meer kan zijn, zoals het er nu uitziet. Als we dan eenmaal de keuken hebben staan, wil ik deze ruimte voorzien van een fris likje verf op muren en houtwerk, zodat de hele benedenverdieping écht af is. Hopelijk is dit zo tegen de kerst van 2022.
Behangafstomers huren: ook zoiets wat je vergeet in je budget

Hoe begin je met een verbouwing?

Of: waar begin je met een verbouwing? Die vraag kunnen wij ondertussen best aardig beantwoorden. Dit is namelijk mijn vierde klushuis en ons (met mijn vriend) tweede huis dat we helemaal opknappen. En de huizen zijn alleen maar groter geworden, haha. Bij ons gaat het in grote lijnen steeds ongeveer zo:

 1. Maak een lijst met to-do’s, bestaande uit 2 delen: wat moet er gebeuren “needs” en wat wil je dat er gebeurt “wants”. Moeten = lekkage verhelpen, willen = nieuw behangetje. Maak globale tekeningen / schetsjes van wat je wilt doen, anders weet je straks niet meer wat je zelf hebt opgeschreven (been there, done that). Schrijf ook je verduurzamingswensen op.
 2. Maak van je to-do’s een globale planning. Eerst maak je van de “taken” een praktisch lijstje: wat moet er eerst? Denk: deurkozijnen schilderen vóór je een nieuwe vloer legt, maar nadat de oude vloer eruit is gehaald (anders stoot je alle nieuwe verf eraf). Denk dan aan eventuele deadlines en een maandplanning: wil je vóór de kerst die nieuwe keuken afhebben, omdat jij het kerstdiner kookt? Bij zelfdoen: hoeveel vrije dagen heb je nog en wanneer kun je die opnemen?
 3. Externe hulp: ja/nee? Kun en wil je deze klus zelf uitvoeren of haal je er (deels) hulp bij? Bepaal wat je zelf doet en wat niet.
 4. Bekijk welke materialen en gereedschappen je nodig hebt; dit is een lifesaver en een stap die veel mensen overslaan. Men kijkt dan alleen naar de materialen (verf, spijkers) maar niet naar wat er nodig is om daadwerkelijk die muur te slopen of dat hangend toilet te monteren. Denk ook aan ladders, puinzakken, een grofvuilcontainer huren, Het kan een enorm negatief effect hebben op je budget als je dit niet meeneemt in je berekening. Laat je de klus door een aannemer uitvoeren? Dan kun je deze stap overslaan.
 5. Maak een kostenplaatje: wat gaat dit ongeveer kosten? Omdat bouwmarkten, sanitairwinkels, keukenzaken etc tegenwoordig ook veel online werken, kun je prijzen van verf, stucloper en egaline al weten. Voor grotere zaken, zoals een muur stuccen door een prof, kun je googelen “wat kost stuccen per m2”. Ga je verduurzamen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor subsidie. Meer tips om te besparen op je verbouwing.
 6. Maak duidelijke(re) tekeningen. Nee, je hoeft geen pro te zijn, maar een tekening met de afmetingen van de ruimte en hoe je het ongeveer wilt indelen is echt nodig. Ik maak het vaak ook visueel met zo’n online interieur-design-programma. Koop je een hele keuken of hele badkamer? Dan maken ze vaak zo’n schets voor je. Daarvoor moet jij wel de afmetingen weten.
 7. Maak een tijdspad: hoeveel uur is er (ongeveer) nodig voor elke klus en wanneer kan dat ongeveer gebeuren? Reken 20% extra bovenop je schatting. Ja echt. Zo’n tijdsplan is vooral nodig wanneer je te maken hebt met deadlines of een externe persoon inschakelt die pas aan de slag kan als jij bepaalde taken hebt afgerond. Heb je niet zo’n haast met je klus en gaat het in de vrije uurtjes? Dan kun je deze stap overslaan.
 8. De liefhebbers kunnen nu ook een moodboard of Pinterest-inspiratiebord maken. Dat is verreweg de leukste stap en geeft goede moed om de klus ook echt aan te pakken! Hoewel dit vooral erg leuk is, heb ik gemerkt dat het ook functionele bijdrage levert: als je weet dat je die ene muur donkerblauw wilt, dan wil je daar waarschijnlijk geen wit maar zwart stopcontact. Of nee: wandcontactdoos 😉
Eén van onze tekeningen. Zo is het niet helemaal geworden, wel belangrijk!

Tot zover de plannen en hopelijk een stukje inspiratie en kennis-uit-ervaring van mijn kant. Heb jij al een klussen bedacht voor dit jaar? Dat vind ik erg leuk om te lezen!

Anja

7 reacties op ‘Onze verbouwplannen voor 2022 + hoe begin je aan een (duurzame) verbouwing?

 1. Lijkt me geweldig, zo’n huis! Spannend allemaal! Ben al super benieuwd naar het resultaat 🙂
  Wij willen ook graag gaan verbouwen maar moeten het allemaal nog eens heel goed uitdenken omdat we de hele tijd van idee veranderen :p

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.