12 eenvoudige eerste stappen voor de beginnende minimalist

Mr Dutchie zei het van de week nog: “De hele wereld is erop ingericht om zoveel mogelijk spullen, rijkdom en dingen om ons heen te verzamelen.” Hij heeft gelijk. Wij geven ons leven invulling met… vulling. Een bepaald type auto, want dat hoort bij een gezin. Een luxe kofferset, want we zijn wereldreizigers. Een lade vol beautyproducten, want we verzorgen onszelf goed. Hoe kun je daarmee stoppen? Wanneer is het “goed” zonder “goederen”?

Minimalisme geeft een drastisch andere kijk op, tsja, het leven in zijn geheel. Het gaat niet langer om die rat race. Om het verzamelen van spullen. Jezelf een identiteit aan-kopen. Omdat het zo radicaal anders is, kan het moeilijk zijn te weten waar je moet beginnen als startende minimalist. Het kan zelfs een onoverkomelijke ‘taak’ lijken.

Dat hoop ik in ieder geval over te brengen met dit blogbericht: minimalisme is in eerste instantie een mindshift: een verandering van je levenshouding. Van je kijk op de wereld. Ik ben me bewust dat dat vaag klinkt en ook niet iets is wat je snel en eenvoudig in de praktijk brengt. Waar begin je dan als beginnende minimalist? Nou, bijvoorbeeld bij deze 12 stappen:

 1. Minimalisme als mindset
 2. Je persoonlijke waarden/doel
 3. Niet(s) meer toevoegen
 4. Begin op één plek met ontspullen
 5. Begin klein
 6. Durf te kiezen
 7. Denk duurzaam
 8. Blijf bij je systeem
 9. Probeer een capsule wardrobe
 10. Ga papierloos
 11. Ervaren, niet bezitten
 12. Goed doen

Wat ik daarmee bedoel lees je hieronder:

Minimalisme als mindset

Nog voor je begint met het opruimen en ontspullen – waar waarschijnlijk iedereen aan denkt bij minimalisme – is het van belang dat jezelf bewust wordt van je huidige mindset – en je wens om te veranderen. Waarin is minimalisme anders dan je huidige leefstijl? Waar botst het nu? Wat vind je niet tof aan de manier waarop je nu leeft?

Je persoonlijke waarden

Minimaliseren is ontspullen vanuit een ‘hoger doel’: je persoonlijke waarden. Het is minder kopen en minder in huis brengen, zodat je een rustige ruimte hebt waarin je je fijn voelt. Of minder zooi in huis hebben, zodat je minder hoeft schoon te maken en meer tijd met je geliefden kan doorbrengen. Veel mensen blijven steken bij alleen het opruimen. Het is goed om jouw doel, jouw levensinrichting, helder voor ogen te hebben.

Foto: Ron Lach

Niet(s) meer toevoegen

In plaats van je te focussen op dingen wegdoen is de eerste stap richting ontspullen: zorgen dat er niets meer binnenkomt. Afkomen van je shopverslaving bijvoorbeeld. Stoppen met kopen is nog zo makkelijk niet, maar echt doeltreffender dan opruimen!

Begin op één plek met ontspullen

Heb je stap 1 en 2 inmiddels duidelijk en een koopstop ingesteld, dan kun je met ontspullen beginnen. Ik raad je aan om te beginnen met één ruimte en die helemaal aan te pakken. Heb je een specifieke kamer voor ogen? Gebruik dan de zoekmachine op mijn blog voor praktische tips voor de betreffende ruimte.

Begin klein

Maak niet de beginnersfout door meteen de “allerergste” plek in huis aan te pakken. Of hetgeen waar je het meest een hekel aan hebt, zoals de administratiekast. Begin met iets waar je niet al teveel tijd aan kwijt bent, maar wel plezier van hebt. Zo cultiveer je je beginners-drive.

Durf te kiezen

Ga je ontspullen, dan betekent dat: keuzes maken. Juist daarom zijn stap 1 en 2 zo van belang. Het is prima om ‘ergens’ te beginnen met ontspullen, maar het langdurige resultaat bereik je met minimaliseren: weten waarvoor je het doet. Het geeft je richting, een doel – en je leert jezelf er écht door kennen. Dat maakt keuzes maken (“ik hou dit ding wel want dat draagt bij aan mijn doel” of “ik neem afscheid van dit ding want dat past niet bij mijn waarden”) een stuk eenvoudiger.

Denk duurzaam

Het is helemaal hip dankzij programma’s als The Home Edit op Netflix: kamers vol bakjes en ordners en stapelbakken en houders om je spullen op een esthetische manier op te bergen. Maar of dat echt nuttig is? Je kunt 239 lipsticks houden en in doosjes doen in een prachtig glimmende make-upkast. Je kunt ook 3 of 4 mooie exemplaren zoeken en die in je toilettas stoppen. Ik weet wel wat er langer netjes blijft en fijn werkt. Hoe demotiverend is het als het na een week alweer een zooitje is?

Foto: Liza Summer

Blijf bij je systeem

We zijn allemaal gewoontedieren. Heb je gekozen om op te ruimen met de Marie Kondo-methode, blijf dat dan doen. Ga je voor de stapels (“bewaren”, “doneren”, “weggooien”), hanteer dat dan overal. Ikzelf ga voor:

 • Kies wat je wil bewaren
 • Zet wat je nodig hebt op een vaste, gemakkelijke plek
 • Organiseer en groepeer waar nodig
 • Maak schoon

Probeer een capsule wardrobe

Een capsule wardrobe of capsulegarderobe is een tool om met minder kleding te kunnen. Je daagt jezelf uit anders te kijken naar de inhoud van je kledingkast. En ook over wat je koopt en waarom je iets bezit. Ook uitproberen? Begin hier.

Ga papierloos

Het is steeds eenvoudiger (en veiliger) om digitaal te leven en papier te verbannen. Zeker als je een grote hekel hebt aan papierwerk, kan paperless leven één van de beste stappen zijn voor jou. Vermijd printen. Breng onbelangrijke brieven meteen naar het oud papier. Leg ze niet in een la om maandenlang te vergeten of juist op de eettafel waar je ze keer op keer weer tegenkomt.

Ervaren, niet bezitten

Eén van mijn grootste persoonlijke ‘koerswijzigingen’ is dat ik me meer ben gaan focussen op dingen doen en ervaren, in plaats van kopen. Daar gaat bij mij dan ook verreweg het meeste geld naartoe. Ik verrijk mijn leven met nieuwe vaardigheden. Zelfontwikkeling. Avonturen, met of zonder anderen. Bucket list-activiteiten.

Goed doen

Last, maar definitely not least: richt je op het doen van andere dingen met je tijd. Ervaringen en avonturen, zoals hierboven gezegd, maar ook: goed doen voor anderen. Vast vrijwilligerswerk gaat misschien wat ver, maar kleine daden van geluk voor anderen kun je aan elke dag toevoegen. Daar heb je zelf ook heel veel aan.

Tot zover mijn tips voor als je begint met minimaliseren. Geloof me, het is je inzet dubbel en dwars waard!

Anja

Een reactie op “12 eenvoudige eerste stappen voor de beginnende minimalist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.