Waar haal je de drive vandaan om te starten met opruimen?

Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd, je hebt het hier al heel vaak gezien. En waar de meeste mensen dat wel met me eens zijn, betekent dat ook dat je daar werk van moet maken. We hebben nu eenmaal geen toverstaf. Wil je beginnen met het opruimen van je huis, dan heb je daar motivatie voor nodig. Actie! Maar waar haal je die drive in hemelsnaam vandaan, want wie vindt opruimen nou leuk?

Een uitpuilende kledingkast. Een schuur waar geen fiets in past. In elk huis kom je wel rommelige ruimtes tegen. Sommige mensen zijn van nature netter dan anderen en weer anderen hebben kamers (vaak de zolder!) tot de rand toe volgepropt met spullen. Welke situatie voor jou van toepassing is, maakt waarschijnlijk al een verschil in je drive, je zin om van start te gaan. Ligt er een enorme berg op je te wachten of gaat het meer om orde te scheppen in een kleinere chaos?

Hoe jouw situatie er ook uitziet, dit blogbericht is er eentje om te lezen en te bewaren. De manieren die ik tip om je opruimmotivatie “aan” te zetten, zijn namelijk van toepassing op iedereen. Al is het waarschijnlijk wel zo dat je dit artikel een paar keer moet lezen als het gaat om hele verdiepingen of misschien zelfs hele huizen die je aan wilt pakken.

Rommel en zooi van elk “niveau” (elke “ernst”) kan echt heel overweldigend zijn en stress veroorzaken. Je zou kunnen denken dat dat alleen al motiverend genoeg werkt. Maar niets is minder waar: veel mensen niet weten hoe ze moeten beginnen en raken al snel ontmoedigd.

Hoe begin je met opruimen?

1 – Maak een lijst

Ja, daar is ‘ie weer. Anja-de-lijstjesmaker door de bocht! Ook bij het opruimen (ik heb het hier niet over minimaliseren!) is een lijstje wat mij betreft een must. Het zet de zaken in perspectief. Pas als je weet wát je wilt opruimen, weet je waar je begin- en waar je eindpunt is. Door er een afvink- of afstreeplijstje van te maken, zie je ook hoe ver je al bent. Zet zowel grote als kleinere opruimklussen en interne (dingen die je in his kunt doen) en externe (taken waarvoor je naar buiten moet) klussen op de lijst:

Badkamer opruimen

 • Schoonmaakspullen uitzoeken en opbergen
 • Over-de-datum make-up weggooien
 • Handdoeken met gaten doneren
 • Lege flessen naar plasticbak
 • EHBO-spullen uitzoeken
 • Vaste plek zoeken voor parfum
 • Extra verzorgingsproducten naar voorraadkast

2 – Weet waarom je het doet

Ook hier heb ik vaker over geschreven: als je niet weet waaróm je wilt opruimen, dan ben je snel de draad kwijt. En heb je er gewoon geen zin meer in. Dus maak voor je start aan jezelf duidelijk wat je wilt bereiken met je opruimsessie. Dat kan zoiets simpels zijn als: ik wil deze ruimte voor logees gebruiken.

3 – Maak een plan

…en hou je eraan. Kies je voor de 3 dozen aanpak (bewaren, doneren, weggooien), stap dan niet ineens over op Marie Kondo’s “per categorie” methode. Ik kies zelf vaak voor het “met de klok mee-rondje” waarbij ik alles wat ik op dat moment tegenkom meteen moet verwerken. Zo zie ik zelf namelijk het snelst resultaat en dat helpt mij om gemotiveerd te blijven.

4 – Time je opruimtijd

In vijf of tien minuten kun je al heel veel opruimen. Niet iedereen gelooft dat, maar je zal verbaasd zijn over wat je bereiken kunt in zo’n korte tijd. Zet jezelf ten doel dat je elke dag twee keer tien minuten werkt aan je opruimklus.

5 – Maak foto’s

Hierover heb ik zelfs een heel apart artikel geschreven: Opruimmotivatie nodig? Gebruik voor en na foto’s.

6 – Doe het niet alleen

Waarom zou jij de enige zijn die deze opruimklus aanpakt? Vraag huisgenoten of een vriend(in) om je te helpen en maak er een gezellig dagje van. Of maak er een wedstrijd van door samen met een vriendin of buurvrouw die ook een ruimte op te ruimen heeft, te kijken wie het het eerst voor elkaar heeft! De winnaar geeft de ander een cadeautje!

That’s it voor vandaag! Motivatie is een belangrijk onderdeel om echt van de zooi af te komen, dus zoek voor je begint naar manieren om jezelf gemotiveerd, gefocust en bij de les te houden. Wees niet bang om er wat langer over te doen als je niet veel tijd beschikbaar hebt. Binnen de kortste keren ben je op weg naar een opgeruimd huis.

Wat is jouw beste tip om gemotiveerd te blijven tijdens het opruimen?

Anja

8 reacties op ‘Waar haal je de drive vandaan om te starten met opruimen?

 1. Nou dat is toevallig, zo veel van jouw punten heb ik ingezet afgelopen weekend om de schuur aan te pakken. Ik had geen zin, maar wist wel dat als ik het gedaan had, ik blij zou zijn. Ik wist wat ik wilde bereiken (een schuur waar ik makkelijk mijn fietsen uit kan pakken), ik kreeg hulp en gooide weg en ruimde direct op zonder van systeem over te stappen.

  Gisteren zei ik terwijl ik in de schuur stond: dit is nu mijn favoriete plek in huis. Hahaha! Maar zó fijn dat het nu gedaan is.

  Like

 2. Toevallig ook weer bezig met uitzoeken en opruimen. Deze keer de schuur. Het mooie weer nodigde uit en geeft ook nieuwe energie. Ik fiets gelijk even nasr de kringloop om wat spullen af te geven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.