Opruimmotivatie nodig? Gebruik vóór en na foto’s

Op mijn blog vind je regelmatig vóór en na foto’s. Ook op het gebied van de verbouwing (de post van deze week is één grote ‘zo is het nu’, haha). Dat doe ik om mezelf gemotiveerd te houden. Eyes on the prize, zeggen de Amerikanen: het is goed om je doel niet uit het oog te verliezen en ook om te zien hoever je al gekomen bent. Ook als je gaat ontspullen, minimaliseren of opruimen werkt dat enorm in je voordeel.

We zijn vergeetachtige mensen. Onlangs viel het me op dat de tuin er inmiddels al zo anders uitzag als op de Funda-foto’s van vorig jaar. Zonder dat ik me bewust was dat we er heel veel in hadden gedaan (gewoon af en toe een middagdagje of uurtje). Maar het verschil was echt goed zichtbaar. Omdat het steeds gaandeweg veranderd was, was ik uit het oog verloren hoe de situatie eerst was. Tot ik die foto weer zag.

Foto’s of een video maken van de voor situatie, of je ze nu voor jezelf houdt of met anderen deelt – bijvoorbeeld via een blog of sociale media – is een goede manier om je motivatie hoog te houden tijdens een project. Maar kan evengoed werken als “startfunctie”: als je vóór een grote klus staat, kun je terugkijken op de resultaten van andere opruimklussen. Vaak onderschatten we wat we in een korte tijd kunnen doen of maken we de taak in ons hoofd groter dan ‘ie daadwerkelijk is.

Ben je zelf nog niet begonnen aan een klus en heb je nog geen vóór foto’s of video’s van een eerder behaald resultaat, dan is er altijd nog… de rest van de mensheid, haha. Ik heb niet voor niets de foto’s in dit artikel geplaatst; het zijn verschillende locaties in huis en verschillende opruim- en minimaliseerprojecten geweest, maar ze hebben allemaal tenminste een vóór en na foto. Ben je meer into de filmpjes, neem dan eens een kijkje onder de Engelse zoektermen “clean with me” of “declutter with me” op YouTube. Daarna kun je vast niet wachten om aan de slag te gaan 😉

Opruimmotivatie is nooit weg, dus begin met het maken van vóór foto’s of kleine filmpjes. Voor jezelf, in de eerste plaats. Denk niet: “dit is té erg, hier wil ik geen voor foto van”. Geloof me, juíst dan wil je er een foto van maken (al wil je dat misschien dan niet op Facebook zetten 😉 ).

Een andere gedachte kan zijn: “ik weet niet of ik deze opruimklus wel helemaal ga afmaken. Of het er ooit van komt”. Ook juist dan is zo’n foto of filmpje een geweldig goed idee om te zien hoever je al gekomen bent. En helemaal perfect is het toch nooit.

Hoe “erg” de bende ook is van tevoren, of hoe ongeorganiseerd ook – zien hoever je gekomen bent, maakt trots en geeft vertrouwen in het eigen kunnen. Het meest irritante aan dit soort klusjes is dat er over het algemeen niemand opstaat om te applaudisseren (terwijl dat eigenlijk wel zou moeten hoor!).

Een vóór en na foto met elkaar vergelijken is een vorm van stil applaus. Het is een visuele bevestiging van het verschil dat je hebt gemaakt.

Ook een goede bijkomstigheid: het maken van digitale foto’s is dat je kunt zien hoe lang (of hoe kort) je er over hebt gedaan. Dit maakt het inschatten van eventuele volgende minimaliseerklussen gemakkelijker. Een uurtje werken kan zoveel verschil maken. Je brein leert dat en neemt het voor waar aan. Daardoor lijkt de volgende klus misschien minder hefitg.

Dus: maak die vóór foto. Dan merk je zelf hoe tof het effect is van zo’n kleine, simpele handeling.

Fijn weekend, lieve mensen!
xAnja

Een leuke post om hierna te lezen: 22 dingen waar ik er maar één van heb

Fotocredits: Peter Olexa

Anja

Een reactie op “Opruimmotivatie nodig? Gebruik vóór en na foto’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.