Waarom minimalisme werkt voor kinderen

Nog niet zo lang geleden schreef ik over de positieve gevolgen van het hebben van weinig spullen. Ik schreef zelfs zó 18 redenen op. Ook kun je hier regelmatig lezen hoe het voor mij persoonlijk is, als volwassene, om minimalistisch te leven. Een heleboel punten gaan ook op voor kinderen – en ik denk dat minimalisme die kleine mensjes kan helpen om gelukkige volwassenen te worden. Waarom? Daarover gaat het artikel van vandaag.

Dit zijn de grootste voordelen van een minimalistische leefstijl voor kids:

 • Creativiteit en creatief denken

Als je niet precies het ding hebt wat je ergens voor nodig hebt, moet je het je het doen met wat je wel hebt, of iets maken of iets volledig innovatiefs bedenken. Kinderen die minder speelgoed en bezittingen hebben, worden inventiever, creatiever en leren innovatief te denken.

 • Samen delen

Als er minder speelgoed en minder spullen zijn, worden kinderen op een laagdrempelige manier ‘gedwongen’ om wat er is te delen. Dat proces is leerzaam op meerdere manieren: ze leren hun eigen voorkeuren kennen en ontwikkelen sociale en communicatieve vaardigheden.

 • Bewust gebruiken

Als je je kind leert om selectief te zijn in het speelgoed wat er is, maar bijvoorbeeld ook in de kleding in hun kast, zijn ze meer betrokken bij de items. Het is voor hen zelf gemakkelijker om de spullen te vinden in huis en om ze ook weer op te ruimen. Als je kinderen leert om af en toe afscheid te nemen van spullen die ze niet meer gebruiken, stimuleer je bewust consumentisme. Je kunt er ook voor kiezen om iets ‘nieuws’ uit te zoeken bij de kringloop als je speelgoed brengt waar je kind zelf te groot voor is geworden. Selectief zijn met speelgoed leert kinderen ook om na te denken waar zij hun tijd (en zakgeld) aan besteden.

 • Respectvol omgaan met spullen

Een volle kast en een kamer vol speelgoed maakt niet de gelukkigste kinderen; sterker nog, we kennen allemaal wel het prototype “verwend nest”. Een bewuste hoeveelheid speelgoed zorgt ervoor dat kinderen tevreden en gelukkig zijn met wat ze hebben; het leert hen dat niet elk interessant speeltje zomaar gekocht wordt door papa, mama, opa of oma.

Tip: spullen lenen van anderen of van de speelgoedbank/bibliotheek leert kinderen ook verantwoordelijkheid en confronteert ze met de gevolgen als ze niet zorg dragen voor het item.

 • Rust

Wel eens gestruikeld over de Lego? Ruzie gehad omdat dat ene poppenjurkje zoek was? Veel speelgoed leidt tot rommel – en zooi verhoogt het stressniveau voor kleine en grote mensen. Als alles z’n plekje heeft, en kinderen leren zelf te zorgen voor hun spullen, dan zijn dat al twee van de drie bekende R-en in de pocket (rust, reinheid, regelmaat).

 • Onafhankelijk spelen

Als je zoon/dochter zelf het speelgoed bewust heeft uitgekozen, zal hij/zij er langer (alleen) mee spelen. In het geval dat dat niet gebeurt, kun je daarover praten: waarom is dit speeltje na twee dagen al niet leuk meer? Wat kunnen we ervan leren voor de volgende keer?

“You have succeeded in life, when all you really want is only what you really need”

Vernon Howard

Minder speelgoed en een beperkte, bewuste hoeveelheid bezittingen leidt tot kinderen die delen, vanuit zichzelf opruimen, die hun spullen waarderen, die delen met anderen en zichzelf kunnen vermaken: allemaal eigenschappen en lessen die een heel leven lang nuttig zullen zijn. Als je meer wilt weten over minimaliseren met kinderen, lees dan zeker: waarom minimaliseren in een gezin lastig maar niet onmogelijk is. Ben je in verwachting, dan is mijn artikel over een minimalistische baby-uitzet een leuke next read.

Ben jij een ouder die minimalistisch(er) leeft? Deel jouw tips, ideeën en ervaringen dan zeker via de reacties hieronder.

xAnja

Fotocredits: Shirota Yuri

Anja

5 reacties op ‘Waarom minimalisme werkt voor kinderen

 1. Het idee dat er misschien ooit een kindje komt is zeker een van de redenen om minimalisme – in mijn eigen vorm – te onderzoeken. Ik denk dat kinderen als je niet oppast zoveel zooi in het leven brengen (niet hun schuld, haha), terwijl ze uiteindelijk meer gebaat zijn bij een schone aarde waar ze nog even op voort kunnen. Vind het waardevol om daar nu vast over na te denken. Dank voor het delen van je gedachtegang.

  Like

  1. Wat een mooie reactie, Hermien, dankjewel. Ik denk dat je gelijk hebt in je zooi-redenatie, en dat dat inderdaad meestal niet uit hun koker komt. Ik zie dat bij vriendinnen en familie; daar anders mee omgaan is nog best een opgave. Mooi ook, die koppeling met de schone aarde. Die is er voor hen dan nog meer dan voor de (groot)ouders.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.