Waarom zou je leven met minder spullen? 18 redenen

Het is zo’n vraag die ik regelmatig krijg van mensen uit mijn omgeving. Naast dat iedereen wel begrijpt dat minder spullen zorgen voor minder troep, vindt men het wel eens raar dat ik mezelf actief uitdaag om met precies de juiste hoeveelheid spullen te leven.

En dat ik geen waterkoker heb bijvoorbeeld 😀

Dus dan begin ik meestal een verhaaltje dat dit fijn werkt voor mij enzo. Of soms zeg ik er gewoon niets over. Het is nog steeds een houding, een levensopvatting zou je bijna kunnen zeggen, die lijnrecht staat tegenover het idee van succes in het leven; veel geld verdienen om veel mooie spullen te kunnen kopen en die in een groot huis met een zwembad en twee auto’s op de oprit kunnen zetten.

En zelfs als je dat misschien een beetje overdreven vindt, zul je het toch snel eens zijn met de gedachte dat (veel) spullen hebben fijn is. Kijk maar naar je servieskast, of je kledingkast. Of waar er dan ook een grote stapel dingen bevindt.

Toen bedacht ik me dat dit wel een mooie blogpost zou kunnen worden, ook omdat ik het regelmatig aanhaal in mijn workshops of presentaties en daar toch grote interesse voor bestaat. Dus vandaag mijn antwoorden op de vraag: waarom zou je in hemelsnaam met minder spullen willen leven? What’s up with that?

18 redenen waarom leven met minder spullen fijn is

 1. Leven in het nu, voor jezelf – Voor mij één van de belangrijkste toen ik begon met minimaliseren. Ik had veel dingen omdat ik dacht dat ze bij een volwassen leven hoorde. Of omdat ik dacht dat ze me het uiterlijk van een chique zakenvrouw gaven. Omdat je dat hoorde te gebruiken. Dingen voor ‘als…’. Ik leerde dat dat klinkklare onzin is. Mijn huis is geschikt om nu in te wonen, door mij (en huisgenoten). Niet voor een ideaal plaatje.
 2. Minder zooi is minder stress – Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat te veel rommel onze stressniveaus verhoogt en ons afleidt. In dit artikel van the New York Times wordt dat mooi samengevat.
 3. Een opgeruimd huis is gemakkelijker te onderhouden – Ja, dit is zo’n “eh dûh” maar dat is dus echt zo. Een huis met minder spullen is sneller opgeruimd, beter schoon te maken en over het algemeen ziet het er gewoon minder ‘troeperig’ uit.
 4. Er is meer ruimte, letterlijk – Je hebt alleen wat je nodig hebt, waar je van houdt of die nuttig zijn, dus er is minder willekeurige rommel die ruimte in beslag neemt. Dit merk je pas echt goed als je actief aan het ontspullen gaat.
 5. Rust in je hoofd – Te veel spullen leiden visueel af, vormen ongewenste prikkels en irritatiefactoren.
 6. Het is makkelijker om dingen (terug) te vinden – Er is minder rommel die je hoeft door te spitten, en met een beetje mazzel heeft alles z’n vaste plek (ehm dat is het idee 😉 )
 7. Meer productiviteit – Gekoppeld aan de rust in je hoofd en het niet eindeloos zoeken naar dingen, ben je minder tijd kwijt aan dit soort acties en dus productiever en efficiënter.
 8. Een betere financiële situatie – Je geeft geen geld uit aan dingen die je niet nodig hebt en dus (be)spaar je geld uit.
 9. Meer tijd – Een opgeruimd huis is gemakkelijker te onderhouden, wat tijd geeft voor andere dingen. Zie ook puntje 7.
 10. Kwaliteit boven kwantiteit – Doordat je minder uitgeeft aan random dingen, kun je investeren in items van betere kwaliteit die langere meegaan, die beter zijn voor het milieu en meer plezier brengen en waardoor je weer minder snel iets nieuws hoeft uit kopen…
 11. Altijd ‘netjes’ voor bezoek – Geen stress meer als er ineens iemand op de stoep staat en er geeneens ruimte is op de bank om te kunnen zitten.
 12. Downsizen – Als je minder spullen hebt en met minder af kunt, kun je kleiner gaan wonen. Dat is dan uiteindelijk ook weer beter voor het milieu en je portemonnee.
 13. Meer vrijheid – Je bent minder gebonden aan je spullen als je daadwerkelijk minder spullen hebt. Ik deed 80% van mijn spullen weg en heb nergens spijt van. Het werkt juist kalmerend.
 14. Minder vergelijken – Past ook een beetje bij puntje 1: je gaat echt nadenken wat succes, wat een gelukkig leven betekent voor jou. Wat jij daarvoor nodig hebt. Niet: wat de advertenties zeggen. Wat je ouders gewend zijn. Wat je vriendinnen doen. Mijn motto is: alles wat ik bezit, bezit ik met een reden. En dat kan een hele stomme reden zijn voor iemand anders; that’s exactly the point.
 15. Beter voor het milieu – Minder spullen betekent minder productie en minder afval en minder transport enzovoorts.
 16. Bewust leven – Als je minder hebt (bezit), is wat je doet belangrijker. Als je minder hebt, bezit je dingen met een reden.
 17. Dankbaar – Iedereen kent het prototype ‘verwend nest’; veel spullen en altijd maar alles hebben wat we willen, maakt ons niet tot gelukkige, fijne mensen. Integendeel. Als we gewend zijn om veel dingen te bezitten, waarderen we nauwelijks wat we hebben.
 18. Gelukkiger – Minimalisme is geen happy pil en ook geen reis naar het Nirvana. Het is geen oplossing voor de wereldvrede en ook niet de sleutel tot 100% persoonlijk geluk. Maarrrr… het maakt wel verschil. Groot verschil. Het geeft uiteindelijk zicht op een leven dat je voor jezelf hebt ingericht, met plannen, doelen en een levenshouding die bij jou past. Elke dag.

Geïnspireerd om minimalistischer te leven maar weet je niet hoe? Onlangs schreef ik ‘zo begin je geleidelijk aan met minimalisme‘. Je kunt ook deze startpagina gebruiken.

xAnja

Fotocredits: Raychan

Anja

12 reacties op ‘Waarom zou je leven met minder spullen? 18 redenen

 1. Helemaal mee eens!! Vraag me dan ook af wat de mensen die vorige week massaal naar de afvalbrengstations gingen gaan doen nu ze zoveel hebben weggegooid. Gaan zij weer nieuwe spullen kopen? Ik ben bang van wel. Ging gisteren even naar de Lidl voor verse groente en fruit en zag dat er bij de Action een enorme rij stond!! We worden geadviseerd om binnen te blijven, wat moet je dan in vredesnaam zo nodig bij de Action????!!!! Weer nieuwe spullen die je niet nodig hebt kopen waarschijnlijk….

  Like

  1. Ik kwam er zojuist langs en ook hier de enorme rij! Begrijp je toch niets van… of zouden ze daar allemaal boodschappen doen / toiletpapier kopen?

   Like

 2. Hele fijne tips! Ik ben nu ook echt aan het minderen met spullen kopen. Ook heb ik heel veel cadeaubonnen nog liggen en die gebruik ik heel bewust; bijvoorbeeld spullen voor de uitzet of iets wat ik toch nodig heb.

  Like

 3. Ja, hier kan ik me zeker in vinden. Fijne tips. Sinds we aan het verbouwen zijn, ben ik ook eens flink gaan opruimen en heb ik ook zeker de Kringloop weer blij gemaakt :). Minder spullen geeft mij ook zeker meer rust en overzicht.

  Geliked door 1 persoon

 4. Iedereen kent het prototype ‘verwend nest’. Stereotype? 😉 Leuk artikel en herkenbaar. Ook wij hebben al veel spullen weggegaan ivm emigreren en kleiner wonen. Voelt nu al fijn! Ik let nu echt op wat ik koop, qua kwaliteit en voor het milieu. Geen plastic afwasborstels, tandenborstels etc meer!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.