Niet iedereen wordt van de ene op de andere dag minimalist, wat zeg ik: ik denk dat dat voor niemand geldt. Voor mijzelf was het een soort “aha-erlebnis” nadat ik de Minimalism documentary zag. Voor sommige mensen is het te extreem, anderen zouden er wel aan willen, maar dan misschien niet pats-boem in één keer. Voor die lezers is m’n berichtje van vandaag.
Minimalisme is namelijk helemaal geen leefstijl die “all-in” moet zijn. Je kunt – bij wijze van spreken – ’s werelds grootste rommelkont zijn en toch minimalistisch leven. Hieronder enkele stappen waarmee je langzaam met deze leefstijl in aanraking kunt komen en het kunt implementeren in je eigen leven, zonder dat het als “too much” of “erg pittig” wordt ervaren.
1 – Geef jezelf een budget
Kleine uitgaven, zoals een kussenhoesje hier, een nieuw vestje daar, een schilderijtje zus of een plantje zo, vallen vaak niet op in ons uitgavenpatroon. Door jezelf een budget voor dit soort posten te geven, leer je hoeveel je uitgeeft, maar vooral bewuster keuzes maken. Met als gevolg dat je waarschijnlijk minder koopt. Want binnen budget blijven is best verslavend. En fijn. Minder kopen is één van de stappen richting een meer minimalistische leefstijl.
2 – Kwaliteit boven kwantiteit
Spreek met jezelf af dat je liever één goed kledingstuk koopt, dan een paar simpele kan-twee-keer-in-de-was-en-dan-weg shirtjes. Maar ook voor meubels, persoonlijke bezittingen en sieraden kun je beter gaan voor kwaliteit dan voor kwantiteit. Die bijzondere ketting waar je voor gespaard hebt, of die je al lang op je wensenlijstje had staan en die je nu gekregen hebt: dat zijn de zaken die het waard zijn!
Kwalitatieve producten gaan langer mee en omdat ze kostbaarder zijn, koop je minder ‘frutsels’ en denk je meer na over je aankopen. Zo begin je dus ook met een minimalistischere aanpak.
[ Gerelateerd: Hoe kies je producten die een leven lang meegaan? ]
3 – Haal in één kamer de extraatjes weg
Herken je dat een rustige, opgeruimd interieur een prettig effect op je heeft, maar krijg je jezelf niet zover om je huis ‘minimalistischer’ in te richten? Richt je dan op één ruimte, of een deel van een ruimte en haal hier de overtollige items (niet-functionele spullen) en items die daar niet horen weg. Leven met essentials is een basisprincipe uit het minimalisme. Niet dat je dan nooit meer iets leuks kan hebben staan, zeker niet. Zo’n oefening brengt je mooi terug naar de basis, waarna je weet of minimalisme inderdaad ook jouw ding is – in meer of mindere mate.
4 – Vervang het niet als het stuk / op is
Als je met minder spullen wilt leven, maar het zonde vindt om dingen weg te doen of liever geen afscheid van dingen neemt, kies er dan voor om items die stuk gaan of dingen die op raken, niet te vervangen. Dat geldt natuurlijk niet voor toiletpapier 😉 maar wel voor bijvoorbeeld die trui-met-vlek-die-niet-meer-goedkomt of die spiegel met de gebroken lijst.
Andere manieren waarop je jezelf kunt inspireren om minimalistischer te leven op een rustige, zachte manier, is bijvoorbeeld het kijken van YouTube filmpjes, het lezen van blogs of boeken hierover, het praten met anderen, het volgen van een workshop of lid worden van een Facebookgroep met hetzelfde doel.
Tot zover mijn tips voor een rustige start van een minimalistische leefstijl. Waar ben jij in je “minimalisme-reis”?
xAnja
Ps. misschien is minimaliseren in slakkengang-tempo nog wel de beste manier om het vol te houden op de lange termijn!
Die PS, die mag wel in hoofdletters vind ik.
Gedragsverandering in kleine stapjes, meer kans op langetermijn verandering dan wanneer je de lat te hoog legt.
LikeGeliked door 1 persoon
Goede tips. Ik ben bewuster gaan kopen en heb heel veel opgeruimd. Geeft een rustig gevoel en overzicht.
LikeLike
Het is wel lastig als je partner geen minimalist is. Alle ruimte die je creëert wordt weer dankbaar door de ander volgepropt…
LikeLike
Hai Johan, ja, dat kan zeker een behoorlijk obstakel zijn, natuurlijk vooral als je je leven letterlijk samen deelt: huis, uitgaven, levensinrichting. Ik heb een poosje geleden geschreven over mijn ervaringen daarmee en wil eigenlijk een update schrijven samen met mijn partner, zodat zijn kant (hij is geen minimalist) ook belicht wordt. Wordt vervolgd dus. Het artikel over minimaliseren met/zonder partner: https://minimalistdutchie.com/2017/08/14/minimaliseren-met-of-zonder-partner/
LikeLike