Oud huis duurzaam verbouwen: dit gaan we doen

Duurzaam leven is een politieke, morele en praktische kwestie. Maar dit is geen blog voor politieke statements of voor vingertjes-wijzen. Het is wel een heel praktische blog en daarom deel ik ook de stappen die ik neem in mijn reis naar een duurzamer leven. In de komende maanden is dat inclusief de verbouwing van ons nieuwe oude huis!

Ook al staat de wereld op z’n kop, ik geloof oprecht dat dít het moment is om de manier waarop we met de natuur omgaan te veranderen. Ik wil hiermee beginnen in mijn eigen leven, in mijn eigen huis (en gelukkig is Mr Dutchie het hier roerend mee eens – het was zijn idee om “isoleren” als allerbelangrijkste eerste stap te gaan nemen in de verbouwing).

De schade aan de natuur, aan onze leefomgeving, het wordt veroorzaakt door onze dagelijkse bezigheden: hoe je het ook went of keert. Nu industrieën wegvallen en stilliggen door de coronasituatie, wordt dit alleen nog maar meer zichtbaar.

Slechts een klein deel van de materialen die we in ons dagelijks gebruiken komt van hernieuwde bronnen of kan weer worden gerecycled. Ik wil daar anders in staan, ook – of misschien wel júíst – in het vormgeving van ons huis, door andere keuzes te maken. Juist nu wil ik voor tweedehands gaan. Voor hergebruik en gerecycled. Voor mooie, duurzame producten. 

Wat gaan we doen?

Nou, vooral veel isoleren dus. Hoever we daarin kunnen gaan, is nog even de vraag, want ons huis heeft een bijzondere status. Maar als het buiten stormt, dan waait het bij ons binnen, dus die maatregelen zijn zeker geen overbodige luxe.

In praktisch opzicht is in eerste instantie de slaapkamer aan de beurt. Of ‘Master Bedroom’ zo je wilt. Deze ruimte wordt ook geïsoleerd (zowel geluid als warmte) en daarnaast ‘esthetisch verbeterd’: we gaan er iets prachtigs van maken. Ik ga voor een duurzame stijl en dus niet voor iets van nu hip is en wat je in de woonmagazines ziet, maar voor iets tijdloos wat goed bij ons past.

Wat kun je verwachten?

In de kamer komen producten van duurzame materialen. Welke precies, dat is nog even een verrassing, maar ik heb al wel mijn ogen laten vallen op de prachtige, duurzame gordijnen van A House of Happiness. De kleur daarvan is diepgroen en dat zal dan ook één van de sfeer- en kleurbepalers van de ruimte zijn. Over een paar weken zal ik ook een moodboard en eerste “voor” foto’s delen.

Het behang is inmiddels van de muren in deze ruimte, het is nu wachten op de heren (dames?) die het grove werk gaan doen: isoleren, leidingen infrezen, you name it. Wat me in ieder geval duidelijk is, is dat ecovriendelijk verbouwen echt niet meer ten koste hoeft te gaan van stijl, design en je overall look: milieubewuste producten zijn misschien nog wel in de minderheid, maar elke dag komen er meer merken en mogelijkheden bij.

In de komende weken houd ik jullie uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen in de slaapkamer (nee niet zo… haha) via de blog! Stay tuned!

xAnja

Fotocredits: Nolan Issac

Anja

11 reacties op ‘Oud huis duurzaam verbouwen: dit gaan we doen

  1. Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen in de slaapkamer😜. Zonder gekheid, erg benieuwd met welke materialen jullie gaan isoleren. Prachtig project!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.