5+ Manieren om kleine ondernemers te helpen in de coronacrisis

Voor veel kleine en middelgrote ondernemingen is deze tijd een pittige: de kans is aanwezig dat ze het financieel niet redden, ook niet met hulp van de overheid. En dat is zonde, want een wereld met alleen winkels van supergiganten is saai, beperkt ons in onze keuzes en wensen en geeft deze supergiganten het roer in handen: monopolie. Juist daarom is het belangrijk om nu te investeren in deze kleine ondernemingen, in zzp’ers, in lokale bedrijven. Hieronder 5+1 manieren waarop je dat kunt doen.

1. Bestel bij je favoriete restaurant

In Nederland zijn de restaurants an sich dicht, maar is er wel de mogelijkheid om af te halen en/of te laten bezorgen. Dat geeft de restaurateurs de mogelijkheid om van hun voorraad af te komen, zonder dat ze het hoeven weg te gooien of om alsnog een beetje geld te verdienen. Hoe weet je welk restaurant in jouw buurt deze mogelijkheid heeft? The Fork heeft er een speciale pagina voor, zoals deze voor Rotterdam. Je kunt natuurlijk ook gewoon even bellen om te checken met je favoriete eetcafé / Italiaan / sushi toko. Denk niet alleen aan diners trouwens, ook je favo lunchtentje en koffie- / ontbijtspot zullen je dankbaar zijn voor je bestelling!

2. Geef een beetje meer fooi

En als je dan toch besteld bij dit favoriete restaurantje, en ze komen het netjes thuisbezorgen: maak er dan een iets vettere tip van. Dat wordt enorm gewaardeerd.

3. Gebruik je sociale media

Als je zelf niet al teveel te besteden hebt, of je hebt niets nodig, kun je middels een “shout out” ook promotie maken voor bevriende kunstenaars, restaurants, je favo kapper, de nagelstylist enzovoorts. En maken zij leuke content, zoals de kapper die laat zien hoe je zelf je pony bijwerkt, like / deel / share / retweet het dan. Alle beetjes helpen.

4. Koop lokaal – ook online

Neem de tijd om boodschappen te doen bij lokale ondernemers die nog open zijn, in plaats van de supermarkt *, denk: de bakker, de slager, de biologische winkel enzovoorts. Wel eens gedacht aan bestellen bij de boer? Hier in de regio Rotterdam hebben we Rechtstreex, een online winkel met producten die lokaal geteeld zijn. Je bestelt net als bij de bekende supermarkt, en eens per week haal je de boodschappen op. De boer profiteert hiervan en jij hebt verse, lokale boerenproducten. Je kunt ook kijken op LekkersDichtbij.nl of Productenvandeboer.nl.

Dat geldt natuurlijk niet alleen voor je boodschappen; ook voor kleding of andere zaken die je nodig hebt, kun je kleine ondernemers supporten. Een mooi startpunt voor allerhande producten is bijvoorbeeld Etsy, waar veel handwerk, sieraden en kunst wordt aangeboden door de makers zelf. Etsy heeft momenteel de campagne #StandWithSmall waarin ze producten van kleine ondernemers uitlichten. Of zoals ze zelf zeggen: “Join us in supporting their creativity—because right now, they need it now more than ever.” Ik kan zo blij worden van dit soort initiatieven ❤

5. Koop een cadeaukaart of tegoedbon

Leuk voor jezelf of om cadeau te geven: een cadeaubon van je favoriete schoonheidsspecialist, een bloemenbon van je lokale bloemist, tickets van die onafhankelijke cinema die u dicht is. Of een waardecheque van de kledingboutique waar je altijd slaagt. Koop je er dan zelfs niets, kun je het altijd nog weggeven, we hebben namelijk nog moeder- en vaderdag, en verjaardagen en oma’s die wel iets leuks kunnen gebruiken per post…

(bonus:) 6. Support je kringloop

‘Mijn’ kringloopwinkel heeft de deuren gesloten en ervoor gekozen om veel van hun tweedehands spullen op Marktplaats te plaatsen, met foto’s en omschrijving en prijs. Je kunt het dan via ‘gelijk oversteken’ kopen en afhalen/laten thuisbezorgen. Wellicht doet de kringloop dat bij jou in de buurt ook, of wellicht hebben ze zelf een webwinkel met webshop.

Ben ik nog mogelijkheden vergeten? Deel ze gerust in de comments! Samen komen we er wel! (Je weet dat het gekke tijden zijn als de minimalist je vraagt om toch maar vooral dingen te kopen 😉 )

xAnja

*dit natuurlijk als het veilig is om de straat op te gaan. Zoek geen winkels op als je verkouden/grieperig bent.

Fotocredits: Tim Mossholder

Ik kwam op het idee voor dit artikel door de blogpost van Hermien op Kouwekleren.nl over het steunen van duurzame merken. Shout out naar Hermien, ook een toffe onderneemster!