Pasen vieren in quarantaine: simpel, duurzaam, bewust

Ik maak mijn blogplanning vaak ruim een maand van tevoren; dat wil zeggen: dan begin ik met ideetjes voor de daarop volgende weken. “Minimalistisch Pasen vieren” stond op het lijstje voor begin april. En hoewel ik niet precies die kant op wil gaan met dit blogberichtje, wil ik toch een stukje typen over het simpel, maar bewust vieren van deze feestdag. Misschien is dat zelfs nog relevanter geworden in deze coronatijden.

Pasen is in beginsel een religieuze feestdag, maar ook als je niet christelijk bent, is het vieren van de lente, het lengen van de dagen, de zonneschijn en de oplopende temperaturen (zelfs in crisistijd) een fijn moment. Het leven is een feestje, maar je moet… enfin, u kent het. En ondanks dat we niet bij elkaar kunnen komen met de hele familie voor een uitgebreide paasbrunch of een meergangendiner, denk ik dat de wens bij velen leeft om van het Paasweekend 2020 ook wat moois te maken.

Paasontbijt

Pasen begint natuurlijk met een paasontbijt. En nu de kinderen dat op school niet kunnen doen, is het tof om het thuis extra gezellig te maken. Bloemen uit de tuin wellicht, of van de bloemist, als hij open is. En als je nog boodschappen moet halen: waarom niet de boodschappen voor het paasontbijt bestellen bij je lokale winkels, de (bio) boer en je lokale chocoladeatelier? Zie ook mijn artikel over het supporten van kleine ondernemers.

Leuke outfit

Ook al ga je niet op bezoek bij familie of vrienden, in je slobbertrui en oude broek (hoe comfi ook) Pasen vieren is gewoon niet zo leuk en voelt waarschijnlijk nogal brakkig. Kleed je (voor/na het ontbijt) leuk aan, al is het maar voor jezelf. Ik kies uiteraard iets uit mijn voorjaars-capsule garderobe.

Muziek

… is een van de beste sfeermakers, en minimalistisch bovendien. Ik deel m’n favoriete playlist van de laatste dagen, prima voor het paasontbijt. Je kunt het natuurlijk ook luisteren terwijl je deze post leest.

Een buitenactiviteit

We zitten al zoveel binnen deze weken; een activiteit buiten is vast gewenst* (en nodig, haha!). Zoek geen grote groepen op en vermijd nationale parken en stranden (die waarschijnlijk toch afgesloten zijn), maar zoek het dichterbij huis met een wandeling door het park of het zoeken van eieren in de tuin. En als het weer een beetje meewerkt, kan er misschien wel thee en taart in de tuin of op het balkon geserveerd worden!

Andere buiten-ideëen:

  • samen in de tuin werken, bloemen planten, zaadjes zaaien
  • eieren-estafette (parcours met een ei op een lepeltje)
  • stoepkrijten

Een binnenactiviteit

Aangezien het ook nog steeds april is, kan het ook zomaar een dag met regen en/of sneeuw zijn. Ook al gaat mijn voorkeur uit naar een buitenactiviteit, toch deel ik ook wat ideetjes voor binnen, met name voor de kiddoos:

  • eieren versieren / verven
  • “bunny hop” spel van Ravensburger (kijk op Marktplaats of leen -veilig- van de buren)
  • zelf placemats maken
  • samen het paasdiner koken

Donatie

Pasen voelt als de start van de lente, van een nieuw seizoen vol licht en fris groen. Gun een ander ook zo’n nieuwe start, bijvoorbeeld met een microkrediet via Kiva. Of steun je favorieten dier/milieu goede doel, zoals WNF, de Vogelbescherming of Natuurmonumenten met een ‘paasdonatie’.

Paasdiner (delen)

De tijd van de zware stamppotten en roomsauzen hebben we gehad. Tijd voor een paasdiner met zachte smaken: raapsteeltjes, lente-ui, lamsvlees, asperge, nieuwe krieltjes… Heb je geen zin om te koken voor “alleen jezelf”, spreek dan met een klein groepje af dat jullie allemaal iets voor elkaar koken en het bij elkaar op de stoep zetten / bezorgen op zondagmiddag. Zo kan iedereen toch van elkaars kookkunst genieten. Je kunt eventueel een Zoom /Skype / WhatApp video diner opzetten en het “met z’n allen” eten!

Mooi gedekte tafel

Als minimalist heb ik uiteraard geen apart lente-servies (of zondags-services of wat dan ook. Ik heb gewoon één set borden haha), maar ik houd er wel van om de tafel mooi te dekken. Dat doen we met de servetten die we altijd hebben (van stof) en met wat kleine natuurlijke decoratieve elementen. Je vindt ze in mijn Pinterest-album, en na de paastafel krijgen ze een plekje in de woonkamer tot ze uitgebloeid zijn.

Meditatie / mindfulness

Even een momentje voor jezelf nemen, is helemaal geen gek idee deze dagen. Deze begeleidende lente meditatie heb ik pas voor het eerst beluisterd, en is vast een welkome aanvulling op je Paasweekend. Misschien iets voor 2e Paasdag? Heb je liever een Engelse guided meditation, dan tip ik deze Spring Awakening Manifestation Meditation van 10 minuten. Ook een aanrader: dit artikel met 9 manieren om mindfulness toe te passen in het voorjaar (Engels).

Cadeautje sturen

En last but not least, dit weekend stel ik een klein doosje met lekkernijen en misschien iets van een puzzelboekje of leesboekje samen voor mijn twee kleine neefjes, die ik nu ook niet kan bezoeken met Pasen. Op mijn Instagram zal ik het resultaat delen voor het op de bus gaat. Je kunt ook denken aan het sturen van een bloemetje naar je ouders, naar je broer/zus ver weg of een pakketje paaschocolaatjes naar die toffe vriendin.

Hoe ga jij Pasen vieren dit jaar?

xAnja

Fotocredits: Maarten Deckers

*ik ben nog steeds voorstander van de lockdown. Ga niet buiten je tuingrenzen als je klachten ervaart of als je twijfelt over je gezondheid.