8 veelgestelde vragen over de capsulegarderobe

Onlangs publiceerde ik mijn lente capsulegarderobe. Ik weet dat het één van de populairste onderwerpen op mijn blog is, en vaak omen er dan ongeveer dezelfde vragen. Die ik overigens heel leuk vind om te beantwoorden, maar het leek me dat er dan dus meer mensen met deze vragen rondliepen – en dat die dan niet altijd het antwoord lazen. Dus daarom vandaag: de meest gestelde vragen over mijn minimalistische manier van kleden: de capsule wardrobe.

1 ) Hoe begin je met een capsulegarderobe?

Enkele weken voordat ik de blog met mijn garderobe publiceer, schrijf ik eerst een inspiratieblog. Dat is voor mijzelf om alvast een beetje “warm te draaien” en om door mijn lezers geïnspireerd te worden. Maar het is ook een mentale start; ik denk na over kleuren en het aankomende seizoen. Als je zelf ook een seizoencapsulegarderobe wil inrichten, dan raad ik je aan om daarmee te beginnen. Wil je één capsule voor altijd (niet per seizoen)? Lees dan mijn posts over de capsule wardrobe piramide eens.

2 ) Kies je eerst de kleuren voor een nieuw seizoen?

Meestal heb ik een “vaag idee” van wat ik wel leuk zou vinden. Dat is inderdaad meestal een kleur of kleurpalet. Heel soms een print of dessin. Dan speur ik op Pinterest naar plaatjes die dat gevoel, dat idee wat meer concretiseren. Zo ontstaat dan uiteindelijk de inspiratiepost, zoals deze voor de herfst van 2020.

3 ) Hoe bedenk je wat je wilt dragen?

Dat heeft met het seizoen te maken, met mijn smaak en met wat ik al in huis heb. Soms past een kledingstuk niet helemaal in “het plaatje”, maar dan voeg ik ‘m toch aan de capsule toe. Het gaat me namelijk niet om een specifiek stuk, maar om een bepaalde stijl of om combinaties.

4 ) Waarom heet het een capsule?

Vrij naar Wikipedia: “Het gebruik van “capsule” in de betekenis van “klein en compact” was een duidelijk Amerikaans versie van het woord dat volgens de Oxford English Dictionary in 1938 opdook. De term capsule wardrobe verscheen al in de jaren veertig in Amerikaanse publicaties om een kleine collectie kledingstukken aan te duiden die waren ontworpen om samen te worden gedragen en die harmoniseerden in kleur en lijn.”

5 ) Moet je eerst je kast uitmesten voor je aan een capsule begint?

Hmmm… ik zou zeggen “ja en nee” (goh Anja, daar heb ik echt wat aan!). Ja, omdat het helpt om sneller en efficiënter je (komende) capsulegarderobe bij elkaar te brengen. Nee, omdat je je overvolle kast als “mini kledingzaak” kan zien waar je zelf in kan shoppen als je dat wil. Dan raad ik je wel aan om je capsulekleding apart te houden, bijvoorbeeld in een andere kast of aan een rekje.

6 ) Beste tips om tweedehands kleding te kopen?

Daarvoor verwijs ik je graag naar mijn eerdere artikel hierover. En naar Hermien van Kouwekleren die hier echt een sport van gemaakt heeft. Inspirerend!

7 ) Werk je met de kleurencirkel? Warme kleuren of koele kleuren? Hoe bepaal je dat?

Ik ben hier behoorlijk rebels in. Ik vind die kleur-concepten eigenlijk behoorlijke onzin. Tuurlijk staan sommige kleuren je beter dan andere, maar als je ziekelijk bent of al weken geen zon hebt gezien dan staat geen enkele kleur je leuk. En hoogzomer, met een bruin tintje staat alles je mooi. Dus nee, prima als dat wel jouw ding is, maar ik draag lekker waar ik zin in heb!

8 ) Hoe weet je of je genoeg kleding hebt?

Door het uit te proberen! Maak het vooral niet te moeilijk voor jezelf en begin gewoon. Wat kan er je gebeuren? Ik draag ongeveer 12-15 kledingstukken in een seizoen en die draag ik met elkaar en door elkaar. De ene keer is het een prachtige match, de volgende keer denk ik “mwah”. En dat weet ik dan weer voor een volgende keer.

Dat is ie weer voor vandaag, lieve lezers. Jullie hebben waarschijnlijk wel gemerkt dat ik ben overgestapt naar een nieuw schema: twee keer per week op woensdag en zondag vind je hier nu een nieuwe blogpost. Is jouw vraag over de capsulegarderobe beantwoord? Zo nee, laat ‘m dan gerust achter in de comments hieronder! Dan heb ik straks weer voer voor een nieuw artikel 😉

Fijne dag allemaal,
xAnja

Anja

7 reacties op ‘8 veelgestelde vragen over de capsulegarderobe

 1. Inderdaad een leuk onderwerp, nog steeds 🙂
  Één vraag zie ik niet nl, maar die heb je al wel beantwoord een vorige keer, hoor.
  Dat is : houd je je heel strikt aan die capsule ? Antwoord was : in het algemeen wel.
  Dus bv dat (in mijn ogen) handige bloemetjes t-shirt van vorige jaar draag je nu helemaal niet meer?

  Succes verder met je inspirerend blogs!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik blijf een capsule wardrobe heel inspirerend vinden, maar het lukt me niet om me er echt aan te houden. Ik heb mijn kast wel heel goed uitgemest en ben kritisch met nieuwe aankopen. Dat is al een stapje dichterbij toch? 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.