Hoe herken je kleding van goede kwaliteit? | Tweedehands

Mijn kledingkast was steeds leger aan het worden en ook een aantal van mijn favorieten waren niet meer fatsoenlijk te redden met naald en draad. Bovendien had ik zin in wat kleur in mijn garderobe. En ik was dus nog op zoek naar een grijs vest.

De sale lokte en bij Pieces / Vila vond ik een wit-geel gestreept t-shirt, een oranje top en jawel: een grijs vest. Ik betaalde voor de 3 stuks zo’n 55 euro. Niet slecht. Dacht ik. Nou, dat heb ik geweten. Zo zag het geel-witte t-shirt er namelijk uit na één (!) keer in de 20 graden was:

20190327_172307

Pulletjes, los garen en het lijkt wel of de stof is uitgerekt. Grrr! Potverdikkie, daar word je toch niet goed van! Ik ben er weer ingestonken.

Oplossing

Maar boos worden helpt niet, er iets aan doen wel. En dus schrijf ik deze blogpost en breek ik met de Pieces / enzovoorts van deze wereld. Ik ga definitief voor kwaliteit. Maar ja, wat is dan kwalitatief goede kleding? In de praktijk betekent het dat ik vaker voor tweedehands kleding zal kiezen. De kleding die al iemand blij heeft gemaakt, die al heel wat keren gewassen is en die laat zien dat ‘ie tegen een stootje kan. Slechte kleding haalt simpelweg de rekken van de kringloop of vintage shop niet.

En met de vaak kleine prijsjes die je ervoor betaalt, kom je met een investering van 55 euro thuis met een paar tassen vol, in plaats van 3 stuks. Dat zou ik als minimalist dan weer niet aanraden, maar het kan wel.

Ook / juist voor kinderen is tweedehands kopen ideaal. Je kunt er voor weinig goede kleding halen en als junior net een groeispurt heeft, is het ook niet zo erg: dan lever je het weer in en zie je het als donatie. Ook mooi meegenomen: tweedehands / vintage kleding kopen is veel beter voor het milieu.

Kwaliteit herkennen

Maar toch: niet alle kleding in mainstream mode is van lage kwaliteit en niet alles bij de kringloop is van hoge kwaliteit. Hoe herken je een kwalitatief goed kledingstuk? Ik heb daarvoor de BAS-check geleerd:

  • Binnenkant: aan de binnenzijde van het kledingstuk kun je de naden, zomen en voering checken. Ziet het er een beetje netjes uit? Is er sprake van een keurige afwerking of hangen de draden er al aan? Hoe is het gestikt?
  • Appliques: oftewel alles wat aan een kledingstuk vastgemaakt zit, denk aan ritsen, knopen en knoopsgaten, opdruk, prints en glitterplaatjes. Is het fatsoenlijk aangebracht? Gaat de rits soepel? Loopt het patroon netjes door?
  • Stof: via het label kun je zien van wat voor stof het stuk gemaakt is, maar in de kringloop is het label soms weggeknipt. Er is veel te zeggen voor natuurlijke materialen, maar sommige synthetische stoffen gaan langer mee. Een mix van de twee blijft ook lang niet altijd goed. Voel de stof, houd ‘m tegen het licht en lees het etiket, maar laat je vooral leiden door de twee bovenste punten.

Hoe zorg jij ervoor dat je kleding langer mee gaat? Bijvoorbeeld ook aangaande het wassen? Zijn er merken waar je blij mee bent? Ik hoor het graag.

xAnja

Ps. ken je mijn artikelen over een Capsule Wardrobe al? Of de leukste tweedehands kledingadressen in Rotterdam?