Je eigen kledingstijl ontwikkelen | Stap 3

Als je deel 1 en deel 2 van deze serie hebt gelezen, dan heb je je kast eens goed bekeken op macro en micro-niveau: de grote lijnen herken je nu (wat is de basisstijl die je hanteert) en je kent je uitschieters beter (welke stijlen vind je ook leuk, maar voor ‘erbij’). Dan kunnen we dus nu naar stap 3: het samenvoegen of definiëren van je eigen, persoonlijke stijl.

Hoe doe je dat?

Neem een pen en papiertje (of pagina uit een journal of digitaal blaadje…), ga naar je kledingkast en schrijf als eerste je basisstijl op, en dan vooral het woord wat jou het meest aanspreekt:

 • Vrouwelijk, kleurrijk, ‘floral’
 • Klassiek, traditioneel
 • Modern, minimalistisch, basic
 • Bohemian
 • Rocker, edgy

Dan neem je de stijl of de stijlen die je herkende in je uitschieters, waarbij je een beetje buiten de lijntjes kunt kleuren: als je vooral roze bohemian kledingstukken hebt, kun je dat zo specifiek beschrijven. Heb je eigenlijk alleen maar streepjes in je uitschieters, schrijf dat dan op. Ben je van de fringes maar niet van het kant? Heb je veel t-shirts met tekst? Nou ja, dat dus.

Zo definieer je steeds nauwkeuriger je eigen stijl. Maak van deze losse woorden een alinea:

Ik omschrijf mijn stijl als modern/basic met klassieke invloeden. Ik houd van rechte lijnen en clean cuts. Mijn outfits zijn kleurrijk, vaak zonder patronen of opdruk. Ik kies af en toe voor een bohemian of modern-gebloemd kledingstuk om de basis wat meer flair te geven.

Et voilà, daar is je persoonlijke, eigen, zelf-gedefinieerde kledingstijl!

Wat kun je hier nu mee?

Nu je weet wat je stijl is, kun je makkelijker afscheid nemen van kleding die niet in je plaatje past (nu weet je dus waarom je die blouse niet droeg) en heb je de kennis in huis om echt passende nieuwe* kledingstukken te kopen. Je voorkomt er dus miskopen mee, houd een overzichtelijkere kledingkast, spaart het milieu en je spaart er geld mee uit.

Neem dit papiertje dan ook mee (neem er een foto van) als je gaat shoppen. Wil je iets nieuws aanschaffen, check dan of het klopt bij de rest.

Een stijl voor altijd?

Nee. Je stijl evalueert. Ik bedoel: ik loop ook niet meer in mijn Bugs Bunny shirt van de jaren ’90, al was ik er nog zo dol op. Zoals je je als twintiger kleedt, kleed je je waarschijnlijk niet meer als je 70 bent. Invloeden van anderen, de geldende mode, je gewicht en je lichaamsvorm, een veranderende haarkleur of een minder volle haarbos, een andere bril: het heeft allemaal invloed.

Dat gezegd hebbende, zal er altijd wel een basis zijn die je aanspreekt. Ik denk dat ik ook niet zo snel afstap van mijn moderne basis met klassieke invloeden. Waarschijnlijk nemen die klassieke invloeden wat meer toe als ik ouder word.

Kleed je passend bij… jezelf

Wat de mode ook is, het belangrijkste uitgangspunt (en heel minimalistisch bovendien) is: kleed je voor jezelf, passend bij jouw leefstijl. Een mantelpakje kan nog zo mooi staan, als je kleuterjuf bent, heb je er niet zoveel aan. Laat de invloeden van buitenaf niet een te groot effect hebben op jouw leven en dus ook: jouw kledingstijl. Kleed je zoals je bent. Voel je goed in elk stuk dat je draagt. Doe weg wat niet bijdraagt aan een happy you.

Een kledingkast gevuld met alleen maar dingen die voor je werken. Dat is toch prachtig! Laat me weten hoe jouw kledingstijl-reis is gegaan en wat je hebt ontdekt!

xAnja

* dat kan ook bij de tweedehandswinkel zijn, sterker nog, dat raad ik van harte aan!

Ps: als je nou in geen enkele categorie valt…

Stel, je hebt deze stappen gevolgd en je komt er eigenlijk maar half – of beter gezegd: niet – uit. Je twijfelt waar wat onder valt en je hebt moeite om de basis te bepalen, de grote lijnen te zien. Het kan zijn dat je een eclectische stijl hebt, een bonte mix van van alles en nog wat. Het kan ook zijn dat je zelf niet zo goed thuis bent in de stijlen. Een kledingstyliste kan dan helpen.

Anja

4 reacties op ‘Je eigen kledingstijl ontwikkelen | Stap 3

 1. Ik heb ooit eens zo’n styliste over de vloer gekregen als cadeau voor mijn verjaardag. Vond dat wel heel leerrijk en ik probeer er nog steeds rekening mee te houden als ik ga shoppen.
  Al koop ik het laatste jaar eigenlijk sowieso veel minder kleren. Vooral met het idee dat ik eerst wat kilo’s kwijt wou en dat lukt niet zo goed, maar nu merk ik dat ik eigenlijk gewoon al meer dan genoeg kleren heb.

  Like

 2. Ik zou best weleens advies van een kledingstyliste willen krijgen. Ik draag meestal casual kleding met een nettere touch als ik aan het werk ben. Maar soms kriebelt het om mijn stijl om te gooien maar ik heb nog geen idee welke richting ik op zou willen, wat mij staat en waar ik mij goed in zou voelen. Dat wordt een leuke ontdekkingsreis!

  Like

 3. Weer zo’n leuk en interessant artikel! Ik was van plan om hier tegen het einde van dit jaar eens goed naar te kijken, maar nu ik binnenkort ga verhuizen vind ik dat eigenlijk nog een beter moment om weer kritisch naar de kledingkast te kijken. Denk dat dit hierbij zou helpen!

  Like

 4. Hoi Anja, ik weet al geruime tijd wat mijn stijl is, misschien ook door mijn bouwjaar (1967)? Ik heb een kast vol kleding (té veel vind ik) en ga komend jaar van ‘een kast vol naar een capsule wardrobe’. Hierover blog ik ook op mijn site. Misschien leuk om mee te lezen?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.