Snel opruimen na een feestje | De andere ‘after-party’

Deze maand werd ik 35 jaar en vond ik het tijd voor een feestje. Dat werd er eentje in vintage Hollywood / roaring ’20s stijl, inclusief lunch. En zo zag het mijn woonkamer eruit the day after

Slik. Ja.

Meubels overal op de ‘verkeerde’ plek. Glaasjes. Plakkerige vloeren. Restjes. Bordjes. Glazen. Halflege schalen. Schoenen (?). Een rugtas. Bestek. Klapstoelen. Slingers. Een door de poes gesnaaid stokbroodje. Inpakpapier. Een paar dozen. En zei ik al glazen… glazen overal!

Ik stond vroeg op die dag (want moest om 08.30 weer aan m’n bureau zitten om ‘echt’ werk te doen) en paste dezelfde techniek toe als die ik pas in het artikel over minimaliseren in de woonkamer schreef: ik begon in één hoek en ging met de klok mee de kamer rond, alles opruimende wat ik op mijn weg vond. En ja, ik had ook de wasmand (uitleg hier).

Ik begon om

En eindigde om

Een uur later dus. En toen zag het er zo uit, badend in de ochtendzon…

Yep. Dat koste me slechts één uur. Alles weer op z’n plek en weg met de troep. Waarom? Zie hier de voordelen van een minimalistische woonkamer, mensen. Snel weer schoon en opgeruimd. Alle extraatjes waren er voor het feestje; het is weer back to (heel) basic – en dat is zo makkelijk opruimen!

Minimalistisch feestvieren?

Je hebt met een feestje hoe dan ook meer spullen in huis dan gewoonlijk. Meer borden, glazen/bekers en bestek. Maar ik doe heel bewust niet aan taartplateau’s, cocktailstampers, cupcaketorens, poffertjespannen, pizzastenen, etagères, limonade-tapjes, prikkertjes en heb ook geen cocktail-vissenkom (I kid you not). Wel aan een speciale fruit bowl dit jaar – netjes geleend van moeders 😉

Toegegeven: er staat daar nog een doos op de eettafel met slingers enzo, die moet uitgezocht en terug naar zolder. Er staan nog twee klapstoeltjes die terug moeten naar hun eigenaar. En ik heb hier nog niet gestofzuigd; het was tijd om voor mijn opdrachtgevers aan de slag te gaan.

Dat rondje stofzuigen heb ik ’s avonds na het eten nog even gedaan. Toen heb ik ook de vingers van de kastjes gepoetst en het aanrecht even goed afgesopt.

Opruimlesje geleerd

Een paar handige take-aways (die ik ook maar al doende geleerd heb, en van anderen heb meegekregen (oma’s are the best):

 • Zet de ramen open tijdens je schoonmaakrondje, ook als het een beetje koud is buiten. Frisse lucht doet wonderen.
 • Zet hele vette bakplaten / schalen zo snel mogelijk in de week. Gaat het vet er echt niet uit, kun je ze ook even opwarmen en dan poetsen.
 • Ren niet als een kip zonder kop door je huis. Denk niet: ‘ik gooi eerst alle kartonnen bekertjes weg’ of ‘ik verzamel eerst de slingers’. Nope, werk met de klok mee vanaf één punt en handel alles op die plek af voor je naar de volgende zone gaat. Er is niets zo demotiverend als een huis waar overal nog troep ligt omdat je steeds kleine beetjes van overal weghaalt.
 • Laad je aanrecht vol met afwasgoed en doe als laatste pas die afwas. Je komt vast nog bordjes, glazen of vorkjes tegen als je gaat opruimen.
 • Het ‘klokrondje’ kun je het beste kamer-voor-kamer doen. Is je tuin / serre / eetkamer dus ook een zootje, begin hier dan als de andere ruimte klaar is.
 • Hoewel we normaal gebruik maken van placemats, is een tafellaken erg handig bij feestjes. Haal het af, klop het buiten uit en doe het in de was. Geen vlekken schrobben en geen kringen in je houten tafelblad.
 • Meubels die overal en nergens staan, zorgen voor een onoverzichtelijk geheel. Zet die dus tijdens je opruimrondje weer terug in hun ‘juiste stand’ (zoals de bank en de eetkamerstoelen op de foto’s).
 • Vergeet het toilet niet… #teveelbillenalert

En niet vergeten: de zooi is maar even, de herinneringen veel belangrijker!

xAnja

Ps. Meer zien van onze woonkamer? Dan kan hier.

Anja

6 reacties op ‘Snel opruimen na een feestje | De andere ‘after-party’

 1. Nog gefeliciteerd met jouw verjaardag. Het ziet eruit dat het gezellig was. Goede tips, maar zelf heb ik nooit zo veel gasten in een keer in mijn huis. Dat scheelt ook weer.
  Mag ik nog vragen: waarom heet die slinger “Sip sip hooray”? Zit daar nog een leuk verhaal achter?

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een goed idee, dat klokrondje. Ik heb er nog nooit aan gedacht om het op die manier aan te pakken en ruim dus inderdaad hier en daar een beetje op, waardoor het een onbegonnen zaak lijkt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.