Je eigen kledingstijl ontdekken | Stap 1

Yes – ik schreef er al eerder over in mijn blogartikel over het 2-jarig bestaan van de blog: er zou een find-your-style serie komen met als doel: het ontdekken van je eigen, persoonlijke kledingstijl om je fijn en ‘jezelf’ te voelen in je kleding – ongeacht in welke setting je je bevindt.

Je kunt natuurlijk een hele bloemlezing houden over hoe kleren eigenlijk helemaal niet belangrijk zijn, het gaat om het innerlijk, waar maak je je zorgen over? Oké, fair point, maar toch niet helemaal relevant. We moeten nu eenmaal kleding aan (of nou ja, het is nogal apart om géén kleren te dragen in ’t dagelijks leven) en wat we aantrekken heeft een effect op onszelf en onze omgeving.

Ik merkte dat ik nogal fluctueerde in stijl. Dat het soms heel naturel, wit-grijs-basic was, en soms flamboyant en vol kleur. Ik houd van bohemian invloeden, maar ook van een stoere spijkerbroek. Het dragen van ditjes en datjes geeft je het gevoel dat je “all over the place” bent. Daarnaast maakt het het combineren van stukken niet gemakkelijker, en is de kans op miskopen of ik-heb-dit-gewoon-nog-nooit-aan-gehad-en-het-hangt-nog-steeds-in-mijn-kast groter.

Je eigen stijl vinden, dus. Voor je portemonnee is het leuk, voor je kledingkast is het beter, voor het milieu is het aan te bevelen en voor jezelf (jouw gevoel, je houding ten opzichte van kleding) betekent het misschien nog wel de grootste winst.

Maar hoe doe je dat dan?

Nou, ik ben bezig met een stappenplan wat me moet helpen bij het ontdekken van mijn eigen stijl. Stap 1 is:

Review je kledingkast

Dat doe je zo: haal 5 tot 7 kledingstukken uit je kast, degene die je het meeste draagt. Neem eventueel ook je schoenen mee in dit verhaal. Wat haal je uit je kast: je mom-jeans, je zwarte hakjes, een basic wit t-shirt, een blousje met bloemen?

Kijk goed naar elk van deze stukken en zoek naar de overeenkomsten. Zit er een lijn in qua kleur of materiaal? Onder welke categorie hieronder zou je ze scharen (sommige vallen misschien in twee categorieën):

 • Heeft het stuk een druk patroon, strikjes, veel kleur en/of veel appliques zoals pailletten? Is het een vrouwelijk, sierlijk stuk? -> Vrouwelijk, kleurrijk, ‘floral’
 • Heeft het stuk vooral structuur, een strakke basis, rechte pijpen, een schnitt, weinig opsmuk, is het op maat gemaakt? -> Klassiek, traditioneel
 • Is het vooral een basis-stuk in strakke lijnen, zonder appliqués, in neutrale kleuren? -> Modern, minimalistisch, basic
 • Is er sprake van losse laagjes, vloeiende randen, ‘doorkijkjes’, een ‘flowy’ stijl? -> Bohemian
 • Is er veel zwart en wit te zien, donkere, neutrale stukken met hier en daar een appliqué, verwassen tinten, wat leer of (faux) bont erbij? -> Rocker, edgy

Noteer voor elk stuk onder welke categorie het valt en/of welke bijvoeglijke naamwoorden erbij horen (“bloemrijk”, “monotoon”). Je zult zien dat er een bepaalde cohesie te vinden is in deze meest-gedragen stukken, al weet (wist) je de reden hiervan niet. Het zijn de stukken waarin jij je het meest jezelf voelt, die goed passen bij je.

Dit zijn een aantal van mijn favorieten:

En wat valt er op? Ik houd niet van patronen, strikken of pailletten. Er zit af en toe een streepje in mijn kast en ook heb ik één vestje met een bloempatroon en van die kekke sliertjes-friemels eraan. Maar het is wél kleurrijk! Op roze en paars na heb ik vrijwel alles in mijn kast: oranje, geel, rood, zwart, wit, groen, blauw. Ik kwam daarom op het volgende:

Donkerblauwe trui: Klassiek/traditioneel
Spijkerbroek: Modern/basic
Rode blouse: Bohemian
Grijs vest: Klassiek/traditioneel en modern/basic
Geel jurkje: Klassiek/traditioneel en een beetje modern/basic
Spijkerblouse: Modern/basic
Zwarte pantalon: Modern/basic

Duidelijk: de ‘winnaars’ zijn modern/basic en klassiek/traditioneel. Pfff… wat saai zeg. Maar kennelijk helemaal mij. Verrassend? Nee. Stiekem past dat natuurlijk ook weer heel goed bij mijn hang naar een minimalistisch leven… ik ben kennelijk van mijzelf al druk genoeg 😉

Tot zover stap 1 voor mij – nu is het jouw beurt! Haal je favoriete kledingstukken uit de kast en groepeer ze op stijl. Ik vind het leuk om hieronder in de comments te lezen wat ter bij jou uitkomt!

xAnja

Anja

9 reacties op ‘Je eigen kledingstijl ontdekken | Stap 1

 1. Erg goed gedaan deze blog.
  Zoeken naar de rode draad in je kledingstijl.
  Verder zou ik je willen aanraden om kleuren te gaan zoeken die bij je huid haar en ogen passen.
  Heb je precies de kleur van je ogen in een kledingstuk, kijk dan of de rest van de kleuren in je garderobe ermee matchen.
  Wanneer kleuren de rimpels in je gezicht dieper maken en de wallen onder je ogen donkerder, dan kun je beter een kleur opzoeken die je huid laat glanzen, en je ogen laten stralen.
  Ook een lange broek in de goede kleur heeft invloed op hoe je er uit ziet, dus is het handiger om ook die in een goede kleur te kopen.
  En wanneer je nieuwe kleding gaat kopen is het zaak om dat in de kleding te doen waarin je er op zijn best uitziet, dan kom je veel minder snel met de verkeerde kleur of stijl thuis.
  Succes

  Like

 2. Ik vind deze find-your-style serie helemaal leuk! Wil deze maand namelijk eens wat tijd investeren in het uitpluizen van mijn stijl en in het plannen van outfits om meer verschillende kledingstukken te dragen. De resultaten uit het experiment blijf ik je nog even verschuldigd, maar ik kan een witte blouse , zwarte broek en zwarte laarsjes horen zeker tot mijn favorieten! Mijn garderobe is vrij kleurloos, maar je vindt er wel wat printjes in.

  Like

 3. fijn!!! Hier was ik echt naar opzoek. Sinds mijn minimalist journey. Had ik nog steeds moeite met mijn kleding kast. Hij is wel geslonken en ik koop minder, maar wat komt er dan voor terug? Super bedankt ik ga meteen aan de slag!

  Like

 4. Vooral spijkerbroeken met shirts of trui (of vest), veel dezelfde kleuren. Enkele jurkjes (maar draag ze nu niet omdat ik 5 kg ben aangekomen e t er echt niet uit ziet nu….) schoenen t liefst mn zwarte nikes. Ivm werk en kids (gastouder) altijd een broek zodat ik mn sleutels altijd in mn broekzak heb en mezelf niet kan buiten sluiten…. Vooral praktisch dus en comfortabel

  Like

 5. Leuk artikel! Ik ben van de kleurrijke basics (met hier en daar een patroontje) en spijkerbroeken. Ik vind een bepaald model top heel fijn en daar heb ik veel varianten van gekocht.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.