Je eigen kledingstijl ontdekken | Stap 1

Yes – ik schreef er al eerder over in mijn blogartikel over het 2-jarig bestaan van de blog: er zou een find-your-style serie komen met als doel: het ontdekken van je eigen, persoonlijke kledingstijl om je fijn en ‘jezelf’ te voelen in je kleding – ongeacht in welke setting je je bevindt.

Je kunt natuurlijk een hele bloemlezing houden over hoe kleren eigenlijk helemaal niet belangrijk zijn, het gaat om het innerlijk, waar maak je je zorgen over? Oké, fair point, maar toch niet helemaal relevant. We moeten nu eenmaal kleding aan (of nou ja, het is nogal apart om géén kleren te dragen in ’t dagelijks leven) en wat we aantrekken heeft een effect op onszelf en onze omgeving.

Ik merkte dat ik nogal fluctueerde in stijl. Dat het soms heel naturel, wit-grijs-basic was, en soms flamboyant en vol kleur. Ik houd van bohemian invloeden, maar ook van een stoere spijkerbroek. Het dragen van ditjes en datjes geeft je het gevoel dat je “all over the place” bent. Daarnaast maakt het het combineren van stukken niet gemakkelijker, en is de kans op miskopen of ik-heb-dit-gewoon-nog-nooit-aan-gehad-en-het-hangt-nog-steeds-in-mijn-kast groter.

Je eigen stijl vinden, dus. Voor je portemonnee is het leuk, voor je kledingkast is het beter, voor het milieu is het aan te bevelen en voor jezelf (jouw gevoel, je houding ten opzichte van kleding) betekent het misschien nog wel de grootste winst.

Maar hoe doe je dat dan?

Nou, ik ben bezig met een stappenplan wat me moet helpen bij het ontdekken van mijn eigen stijl. Stap 1 is:

Review je kledingkast

Dat doe je zo: haal 5 tot 7 kledingstukken uit je kast, degene die je het meeste draagt. Neem eventueel ook je schoenen mee in dit verhaal. Wat haal je uit je kast: je mom-jeans, je zwarte hakjes, een basic wit t-shirt, een blousje met bloemen?

Kijk goed naar elk van deze stukken en zoek naar de overeenkomsten. Zit er een lijn in qua kleur of materiaal? Onder welke categorie hieronder zou je ze scharen (sommige vallen misschien in twee categorieën):

  • Heeft het stuk een druk patroon, strikjes, veel kleur en/of veel appliques zoals pailletten? Is het een vrouwelijk, sierlijk stuk? -> Vrouwelijk, kleurrijk, ‘floral’
  • Heeft het stuk vooral structuur, een strakke basis, rechte pijpen, een schnitt, weinig opsmuk, is het op maat gemaakt? -> Klassiek, traditioneel
  • Is het vooral een basis-stuk in strakke lijnen, zonder appliqués, in neutrale kleuren? -> Modern, minimalistisch, basic
  • Is er sprake van losse laagjes, vloeiende randen, ‘doorkijkjes’, een ‘flowy’ stijl? -> Bohemian
  • Is er veel zwart en wit te zien, donkere, neutrale stukken met hier en daar een appliqué, verwassen tinten, wat leer of (faux) bont erbij? -> Rocker, edgy

Noteer voor elk stuk onder welke categorie het valt en/of welke bijvoeglijke naamwoorden erbij horen (“bloemrijk”, “monotoon”). Je zult zien dat er een bepaalde cohesie te vinden is in deze meest-gedragen stukken, al weet (wist) je de reden hiervan niet. Het zijn de stukken waarin jij je het meest jezelf voelt, die goed passen bij je.

Dit zijn een aantal van mijn favorieten:

En wat valt er op? Ik houd niet van patronen, strikken of pailletten. Er zit af en toe een streepje in mijn kast en ook heb ik één vestje met een bloempatroon en van die kekke sliertjes-friemels eraan. Maar het is wél kleurrijk! Op roze en paars na heb ik vrijwel alles in mijn kast: oranje, geel, rood, zwart, wit, groen, blauw. Ik kwam daarom op het volgende:

Donkerblauwe trui: Klassiek/traditioneel
Spijkerbroek: Modern/basic
Rode blouse: Bohemian
Grijs vest: Klassiek/traditioneel en modern/basic
Geel jurkje: Klassiek/traditioneel en een beetje modern/basic
Spijkerblouse: Modern/basic
Zwarte pantalon: Modern/basic

Duidelijk: de ‘winnaars’ zijn modern/basic en klassiek/traditioneel. Pfff… wat saai zeg. Maar kennelijk helemaal mij. Verrassend? Nee. Stiekem past dat natuurlijk ook weer heel goed bij mijn hang naar een minimalistisch leven… ik ben kennelijk van mijzelf al druk genoeg 😉

Tot zover stap 1 voor mij – nu is het jouw beurt! Haal je favoriete kledingstukken uit de kast en groepeer ze op stijl. Ik vind het leuk om hieronder in de comments te lezen wat ter bij jou uitkomt!

xAnja