Minimalisme, maar dan voor normale mensen

Normale mensen? Wie zijn dat? Nou, ik bedoel hier in dit geval niet de diehard minimalisten, die met een handjevol bezittingen zero waste in één monnikenjurk leven. Of die in een witte kubus van 6 m2 wonen. Zoiets. Ik bedoel: minimalisme is er juíst voor normale mensen. Mensen met een baan, een huis, soms met een gezin. Mensen zoals jij en ik.

Mama’s met rommelige speelhoekjes. Creatievelingen die overal ideeën (lees; frutsels) hebben liggen. Fervente lezers met stapels boeken en tijdschriften overal. Herkenbaar? Ook dan kan je minimalist zijn.

Ik schreef het al eerder: minimalisme kent geen regels. Je kan nu, op dit moment beslissen dat je een minimalist wil zijn en BAM! je bent het. Minimalisme is niet: witte muren, slechts tien speelgoed voor je kinderen en slechts één set dekbedovertrek. Je kunt spullen bezitten én minimalist zijn. Hey, je kunt zelfs winkelen als een minimalist!

Als je mijn huis binnenloopt en je bent zo’n hardcore-minimalist, dan ben je waarschijnlijk net zo snel weer buiten. Want hoe kan ik mezelf minimalist noemen?! Er zelfs een blog over schrijven? Hier staan spullen! Hier staan zelfs niet-noodzakelijke spullen! (De meeste muren zijn wel wit trouwens, dus daar scoor ik punten 😉 ) en toch noem ik mezelf, ook nu er een kleintje bij is en we er weer een hoop spullen bij hebben gehaald, een minimalist?! Hoe durf ik!

Wat is een minimalist?

Ook hier heb ik al vaker over geschreven. Er is niet één type minimalist. Net zoals er niet één type boeklezer, autoliefhebber of één type katholiek is. De redenen om voor minimalisme te kiezen variëren, en daarom variëren de resultaten – de manier waarop men minimalisme toepast – ook. Er is niet één juiste (correcte) manier van minimalistisch leven.

Minimalisme betekent voor mij rust en eenvoud. Het betekent minder waarde hechten aan materiële dingen en meer waarde hechten aan de dingen die voor mij belangrijk zijn. Zoals tijd doorbrengen met de mensen waar ik van houd, bijvoorbeeld met mijn bucketlist-uitjes. Dat klinkt logisch, en misschien zelfs wat saai. Maar heb jij al eens voor jezelf bedacht hoe dat voor jou is? Waar hecht jij waarde aan?

Minimalisme voor normale mensen

Dat hierboven is een hele praktische uitwerking van minimalisme voor mij. Maar voor jou zou het wel heel anders kunnen zijn. Toch komt het wel vanuit dezelfde wens: het is bewust nadenken over de dingen waar je blij van wordt en kiezen waar je tijd, aandacht en energie aan wilt besteden.

Niet bezig zijn met kopen, verzamelen, regelen, bijhouden, repareren, schoonmaken of opruimen van spullen, maar:

  • een budget voor jezelf maken, zodat je je schulden kunt afbetalen, kan leven zonder financiële stress en liever bent voor de mensen om je heen.
  • minder kopen en minder in huis brengen, zodat je een rustige ruimte hebt waarin je je fijn voelt
  • alleen je favoriete en goed-passende kleding in je kast hebben, zodat je ’s morgens gemakkelijk iets leuks aan kunt trekken.
  • een maaltijdplanning maken, zodat je gezonder eet en geen overvolle kast hebt waarin de helft over de datum is.
  • het speelgoed van je kinderen halveren, zodat ze creatiever, vrijer en meer met elkaar kunnen spelen.

  • de administratie uitbesteden, zodat je geen zorgen en stress hebt rondom de jaarlijkse aangifte.
  • nee zeggen tegen verplichtingen waar je niets voor voelt, zodat je tijd kan besteden aan jezelf .

Geen troonzaal, een thuis

‘Minimalisme voor normale mensen’ betekent dat je een huis binnenloopt dat er bewoond uitziet. Mijn leven is niet elke dag hetzelfde en ik ruim niet alles op. Mijn medebewoners (zowel de dierlijke als de menselijke) maken me soms gek met hun rotzooi, zoals de hindernisbaan van balletjes waar ik overheen moet springen. Toch is het snel opgeruimd, zijn de oppervlakken over het algemeen (!) leeg en heb ik redelijk het overzicht. Mijn huis is een onderdeel van mijn leven, maar geen mega-grote beïnvloeder; ik spendeer mijn tijd ook (juist!) aan andere dingen.

Kiezen voor minimalisme

Je bent hier omdat iets in het minimalisme je aanspreekt. Plus, je het al tot zover gelezen, dus maak het nu maar even af 😉 Bedenk voor jezelf wat een stap in de richting van minimalisme zou kunnen zijn voor jou, als normaal mens met spullen en verplichtingen. Denk: minimalisme light. Minimalisme voor normale mensen. Dat maakt het waarschijnlijk een stuk behapbaarder. Of vervang ‘minimalistisch’ door ‘eenvoudiger’, doelbewuster..

Moet je dan alles wegdoen wat je bezit? Nee.
Moeten je muren wit zijn? Nope.
Mag je dan maar 30 kledingstukken hebben? Nee.
Moet je elke dag mediteren en pour-over coffee zetten? Ook niet.

De dingen die belangrijk voor je zijn, moet je behouden. En dan bedoel ik hier juist de dingen die geen dingen zijn.

Minimalisme voor mij

Ik kies mijn vorm van minimalisme, zonder regels. Die van tijd tot tijd verandert. Ik probeer mijn geld niet te verspillen aan spullen voor mijn huis, ik probeer geen uren te verspillen aan activiteiten die mezelf geen vreugde brengen en geef mijn energie aan zaken die mij waard zijn, zoals mijzelf, mijn gezin en bijvoorbeeld ook: deze blog.

Ik probeer te leven met intentie. Probeer het huis eenvoudig te houden. Niet teveel op mijn telefoon te zitten en genoeg te bewegen. Maar perfect is het allerminst. En laat dat nou precies ‘minimalisme voor normale mensen’ zijn.

Fijne dag/avond/nacht waar je ook bent, xx

Anja

Een reactie op “Minimalisme, maar dan voor normale mensen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.