Als Moederdag een moeilijke dag is…

Volgende week zondag is het zover: dan is het de tweede zondag in mei en dus Moederdag. Een mooi moment om de moeders om ons heen in het zonnetje te zetten. Maar Moederdag kan ook een heftige, moeilijke dag zijn, vanwege verschillende redenen. Hoe ga je dan met zo’n dag om?

Moederdag kan een heftige dag zijn. Niet iedereen ervaart dit als een feestdag. Het kan een beladen dag zijn als je een zieke moeder hebt, of als je geen moeder meer hebt. Als je de relatie met je moeder niet ideaal is, of misschien ken je je biologische moeder niet eens. En dan zijn er de moeders die – om wat voor reden dan ook – geen contact meer hebben met hun kinderen. Moeders die afscheid hebben moeten nemen van hun kind.

Ik denk aan pleegmoeders, stiefmoeders, bonusmoeders. En aan de moeders die graag moeder waren geworden of zouden willen worden, maar waar het (nog) niet lukt of definitief niet lukte. Moeders die zwanger werden, maar geen baby kregen. Geen kind mochten zien opgroeien. Moeders die hun kind hebben afgestaan of die in hun eentje voor hun kinderen moeten zorgen. Moeders waarbij de opvoeding zwaar en uitputtend is. Voor al deze moeders kan Moederdag een lege, sombere dag zijn. Een moeilijke bovendien. Lang niet altijd is deze pijn zichtbaar, maar dat zegt natuurlijk niet dat ‘ie er niet is.

Hoe ga je daarmee om?

Laat ik eerst zeggen dat ik geen psycholoog of expert ben op dit gebied. Toch wilde ik me uitspreken ten aanzien van dit onderwerp. Het is belangrijk dat hier ook aandacht voor is, naast voor de happy-cadeautjes-bloemetjes-hoera toestanden. Dat we hier met elkaar over nadenken. Daarom wil ik je ook vooral vragen om deze blogpost te ‘helpen schrijven’: ik hoor graag van jou in de opmerkingen hieronder hoe we met elkaar van Moederdag een mooie, fijne, troostrijke dag kunnen maken voor alle moeders. Hoe het voor jou is, deze dag. Hoe jij hiermee omgaat als het geen feestdag is voor jou.

Een paar dingen die ik tegenkwam in mijn research om hiermee om te gaan:

  • Maak er een herinneringendag van; als je moeder er niet meer is, is het een mooi moment om stil te staan bij haar leven. Brand een kaarsje of plant een plantje.
  • Of een zussen- of vriendinnendag van. Ga picknicken met een goede vriendin. Kijk een zwijmelfilm met je zus.
  • Of een pyjamadag: who cares als je gewoon een dagje even niets aan je hoofd wilt? Bestel sushi, kijk alle afleveringen van je favoriete serie of zet TLC aan voor doorlopend vertier. Het is okay als je een dagje in een blanket burrito wilt spenderen.
  • Spreek uit hoe Moederdag is voor jou. Er zijn zoveel verhalen, maar vaak houden we ze achter. Uit angst, schaamte of diep verdriet. Erover praten kan helpen, en maakt Moederdag misschien net een beetje minder zwaar. En jouw verhaal kan anderen weer helpen.

En daaraan gekoppeld:

  • Laten we omkijken naar elkaar. Naar de “happy” moeders maar vooral naar de moeders waarvan je weet dat deze dag heftig of moeilijk kan zijn. Stuur hén een bloemetje, kaartje of berichtje.

Maar het belangrijkste wat ik met dit blogbericht wil zeggen is dat ik aan je denk. Aan alle moeders, voor zover dat mogelijk is als ik je niet persoonlijk ken. Ik wil aandacht geven aan de niet-fijne kant van Moederdag. Dat moeder-zijn niet altijd gemakkelijk is (understatement of the year!). Dat we allemaal best een beetje liever en minder veroordelend zouden kunnen zijn naar elkaar toe, zeker als moeders.

Ik denk aan je en wens je – ondanks alles – een fijne Moederdag. ❤️

Een dikke digitale knuffel,
xAnja