Mijn plannen voor mei | Plan je mee?

April doet wat ‘ie wil, zo luidt het spreekwoord. En tsjonge, was dat even het geval voor april van 2021. Regen, storm, hagel, sneeuw, zon en 20 graden: we hebben het allemaal gehad deze maand. Vanaf mijn thuiswerkbureau (nog steeds ja) bij de erker kon ik het allemaal volgen. En plots was het ook alweer tijd voor de plannen voor mei.

Tsja april. Naast dat het de maand van de gekke weersomstandigheden was, was het ook de maand van Pasen en Koningsdag en van bomen die weer groen werden. En van corona, van het einde van de avondklok. En van de opening van terrassen en het niet-langer hoeven winkelen op afspraak (wat ik eigenlijk wel lekker rustig vond…).

Hoe de maand voor mij persoonlijk was, kun je hieronder lezen. Ik nodig je uit om mee te doen en voor jezelf plannen te maken voor de nieuwe maand, startend met een korte terugblik op de vorige (dat is uiteraard alleen handig als je daar acties voor had gepland).

Dit was april 2021

Mijn maand in één woord: actie

Highlights:

 • De seizoensverandering is buiten echt goed te zien; je merkt het aan het licht, de zonkracht, de geuren en geluiden buiten. Er gebeurt wat, de zomer komt eraan!
 • De inloopkast: mijn vriend nam twee standaard Pax-kasten en verbouwde die tot perfect passende garderobekasten. Ze zijn nog niet helemaal af, maar de ombouw die er nu al staat met de losse planken is al zoooo mooi en fijn om je spullen in kwijt te kunnen!

Mooie quote: “April showers bring May flowers”

Leermomentje: 

Ik ruimde in m’n eentje de hele serre op in het weekend – wat een aardige klus was, mede doordat ik alles naar zolder sleepte. En dat na een week die vol zat met afspraken en rondom een aantal werkdagen waarbij ik tot later in de avond had doorgewerkt aan wat ingewikkelde zaken. Dat ging niet zo goed. Dom, achteraf gezien. Daar moest ik echt even van bijkomen. Les geleerd!

Trots op/blij met:

 • De tuin: ik had het niet gedacht, maar ik vind het zo fijn dat we een eigen plekje in het groen hebben waar we kunnen relaxen. Tuinieren is overigens helemaal m’n nieuwe ding.
 • Mijn capsulegarderobe: die van de lente publiceerde ik vorige week en ik draag de kleding dus nu al een aantal dagen. Het voelt fijn weer wat anders aan te hebben, je frisser te kleden (ook al is het soms nog wat koud).
 • De opgeruimde serre laat meer licht door naar de eetkamer. En van de eetkamer kun je de tuin, die steeds groener wordt, veel beter zien.
 • De nieuwe slaapkamer is echt een zegen. Wat een rustplek.
 • M’n beweegdoel heb ik niet helemaal gehaald, maar ik ben veel actiever geweest dan eerder dit jaar. Zie ook: ‘viel tegen’.
 • Boeken lezen: ik ben naar de bibliotheek geweest voor een flinke stapel en heb er alweer drie uitgelezen.
 • Pasen en Koningsdag waren fijne dagen met familie en vrienden.

Viel tegen/kan beter:

 • Dat beweegdoel dus. Het bleek net wat te hoog gegrepen, maar het is al veel beter dan ervoor. Hij komt dan ook terug voor mei. Ik haalde m’n doel 2 weken wel en 2 weken niet.
 • De serre is een heel stuk leger, maar er staan nog zakken cement en gips. Daardoor kunnen we er nog niet echt gebruik van maken.

Ik geef de maand een 7,5/10.

Acties voor mei

En dan… tijd voor de nieuwe maand. Plan je met me mee? Ik doe het zo:

 • Ik pak mijn 2021 doelen en begin met het bepalen van een intentie: “mei wordt de maand van _________”. Dat kan van alles zijn, van een steekwoord als “overzichtelijk” tot “een opgeruimde kledingkast en elke dag iets fijns om aan te trekken”. Ik kies hier meestal één of meerdere steekwoorden. Ik kijk ook naar wat er al in de agenda staat, zoals bijzondere dagen of vakanties.
 • Vervolgens noteer ik maximaal 3 grote en 3-5 kleinere, simpele c.q. eenvoudiger te bereiken doelen.

Die drie grotere acties zijn meestal meerdaagse activiteiten, of dingen met een flinke impact. De kleinere goals spreken vast voor zich. Ik heb de volgende punten opgeschreven (ik deel ze niet allemaal):

 • (1) Geen alcohol drinken (groot doel)
 • (1) In beweging blijven (groot doel)
 • (3) Gordijnen voor de woonkamer uitzoeken (klein doel)
 • (4) Lente high-tea organiseren (klein doel)
 • (3) Tuinset scoren (klein doel)
 • (3) Tuin: schaduwborder af en netjes (klein doel)

De cijfers verwijzen naar het hogere 2021 doel waar deze actie aan bijdraagt.

Geen alcohol? Nota bene op de dag dat de terrassen weer open gaan? Ja, en dat is een bewuste keuze. De zomer komt eraan en ik merk dat ik nu al (te) gemakkelijk een biertje of wijntje pak. En dat het er zo meer dan twee zijn. Ik wil daar graag wat gematigd mee omgaan. Verder plan ik ook bewust nog niets voor Pinksteren en Hemelvaart, maar ik kan me voorstellen dat jij dat wel leuk vind om te doen. Het zijn tenslotte extra vrije dagen!

Maak je plannen voor mei compleet door er praktische stappen van te maken en die in je agenda te zetten. Of om de zaken te regelen die nodig zijn om je doel te bereiken. Voor zoiets als “geen alcohol drinken” betekent dat ik alcoholvrije alternatieven koop. Voor het in beweging blijven heb ik mezelf het doel gesteld dat er maximaal 2 dagen tussen een flinke beweegsessie mogen zitten. Voor gordijnen shoppen heb ik een moment gepland. En de lente high-tea staat ook in de agenda, met de gasten uitgenodigd.

Maak je ook plannen voor de aankomende maand? Mijn gouden tip is: houd het niet bij een paar punten op papier. Maak ze concreet en deel ze gerust hieronder als extra stimulans. Dat vind ik echt leuk om te lezen!

Ik hoop op een mooie maand!
xAnja

Anja

4 reacties op ‘Mijn plannen voor mei | Plan je mee?

 1. Weer leuk om te lezen en wat een goede gewoonte om te reflecteren op afgelopen maand en vooruit te kijken naar komende maand! Ik spui ook even (je vráágt erom…)
  * denk aan Moederdag!
  * kwartier per dag intensief iets schoonmaken als spel (werkt fantastisch, maar waarom komt er dan toch de klad in)
  * experimenteren op mijn werk mbv de Kaizen techniek (beter worden door hele kleine stapjes)
  * seizoenswandeling: iets met tulpen en/of rhododenderons ?
  * instellingen fotocamera beter bestuderen en benutten voor mooiere foto’s van tulpen en/of rhododenderons…
  * uitje met mijn moeder (en zus?) plannen
  * zaailingen verspenen
  * snuffelen in kleding- en kringloopwinkels nu het weer mag (rustige tijden uitzoeken) misschien zelfs een nieuw kledingstuk kópen…
  * minder schermen, meer boeken idd!

  Like

 2. Hoi Anja,
  Mooie doelen en fijne terugblik op de maand april van jou!
  Ik heb precies vandaag het besluit genomen heel veel rust te nemen de komende maand (en)
  Voorlopig dus geen extra projecten aanpakken. Ik maak er wel een lijst voor ( dan is het uit mijn hoofd) en dan kan ik direct dingetjes oppakken als ik weer energie heb of delegeren naar man/kinderen..😁
  Omdat ik een echte minimalist ben geworden tot vreugde van mijn gezinsleden die er nét zo van genieten als ik ( lucky me!) heb ik alles snel schoon én op orde in ons huis. Echt zo’n voordeel van het minimaliseren….je hebt overzicht!

  Veel vreugde toegewenst bij het streven van je nieuwe doelen..en niet te streng zijn voor jezelf hóór 😉👍

  Like

 3. Leuk bericht. Sinds ik een nieuwe agenda/planner gebruik, noteer ik daarin een woord van de maand waarrond ik (aan mezelf/m’n gewoontes) werk. Dat helpt alleszins.
  De mooiste momenten houd ik dan weer bij in m’n bullet journal. Altijd leuk om op terug te kijken 😊.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.