Minimalistische cadeaus voor de vader die alles al heeft | Vaderdag

Volgende week zondag is het Vaderdag. Wat koop je voor een man die alles al heeft? Menig vader of partner koopt voor zichzelf bepaalde spullen op het moment dat hij het nodig heeft. Dus is er meestal geen verlanglijstje. En als je duurzamer leeft en niet je huis wil laten volslippen met spullen, dan zijn frutsels en mini-cadeautjes ook geen goed idee.

Maar wat dan wel? Ik tip 11 cadeau-ideeën voor de vader die alles al heeft. Duurzaam én minimalistisch! En vergeet vooral niet via de comments te laten weten welke tip jij waardevol vindt of wat jij cadeau geeft deze Vaderdag! Ps. Deze tips zijn natuurlijk ook heel handig wanneer papa/vader bijna jarig is, of met Sint, of met Kerst…

1 – Donatie in zijn naam

Dat spreekt voor zich. Zoek een goed doel uit waar je vader of man/vriend zich mee identificeert en maak een mooi bedragje over in zijn naam. Meestal krijg je hier een hele vriendelijke bedankmail voor in de plaats, die je kunt laten zien. Ook een leuk idee: adopteer een schaap, een koe, een boom, een panda, leeuw, ijsbeer of dolfijn, of geef een “kip” cadeau (de biologische eieren zijn dan voor papa).

2 – Eenjarige plantjes

Een simpele en doeltreffende manier om de (voor)tuin of het balkon op te fleuren: een tray met eenjarige bloeiers doet het altijd goed.

3 – Herbruikbaar item

Ter vervanging van een product wat pap regelmatig gebruikt, maar wat niet al te best is voor het milieu. Denk aan een herbruikbaar scheermes in plaats van wegwerp, een rvs brooddoos in plaats van boterhamzakjes, een stevige afwasbare koffiebeker in plaats van de bekertjes op kantoor of juist voor onderweg.

Foto: Juan Pablo Serrano Arenas

4 – Belevenis / ervaring

Het meest minimalistische cadeau is om iets leuks te gaan doen. Misschien heeft je partner altijd al eens willen blokarten of zeevissen. Of knutsel samen met de kids een cadeaubon voor een weekendje weg. Weet je zelf niets te verzinnen? Er zijn ook belevenisbonnen te koop, waarmee hij zelf een keuze kan maken.

5 – Verbruiksartikelen

Zijn favoriete parfum, zeep, scheerschuim, douche crème – al dan niet in een iets luxere variant – is praktisch en doeltreffend en na verloop van tijd gewoon weer op.

6 – Tickets voor een event

Een kaartje voor zijn favoriete band? Het allertofste festival waar eigenlijk geen kaartjes meer voor te krijgen waren (Ticketswap!), een avondje lachen met een hilarische cabaretier of naar het Nederlands elftal? De keuze is reuze!

7 – Lekkernijen

Spreekt voor zich, toch? We vinden het allemaal leuk om verwend te worden met een pakket vol favoriet snoepgoed. Of dat speciale biertje. Die ene whisky of fles wijn uit die bepaalde streek… Ook leuk: haal een extra duurzaam fair trade pakket bij je Wereldwinkel.

8 – Vervang-item

Valt zijn portemonnee van ellende uit elkaar? Heeft zijn favoriete beker allerlei barstjes en chipjes eraf? Heeft hij alleen nog sokken vol gaten of is zijn riem eigenlijk al een tijdje stuk? Hij zal je dankbaar zijn voor de vervanging die hij zelf niet heeft hoeven te bestellen 😉

Foto: Josh Willink

9 – Waardebon

Ook een inkoppertje, maar vaak verrekte handig. Houd het algemeen met een Bol.com bon of maak het juist specifiek door een bon te kopen van die ene winkel waar hij graag komt voor z’n kleding, schoenen of persoonlijke verzorging.

10 – Iets voor de hobby

Is je vader dol op tuinieren? Je partner stiekem een hele goede patissier? Door iets cadeau te doen voor hun hobby, stimuleer je het en deel je in het enthousiasme. Het is dan wel handig om iets te kopen wat de hobbyist in kwestie echt kan gebruiken, dus een verrassing wordt lastig. Maar beter dat dan een miskoop (of bewaar de bon!).

11 – Abonnement

Een bibliotheekabonnement voor de fervente lezer, een maaltijdbox voor de chefkok, een tijdschrift voor een aantal weken, een koffieabonnement, Spotify, Netflix, NPO Start Plus of Apple Music: je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het cadeau doen. Maar ook tof: een NS-abonnement voor gratis reizen in het weekend of een gezinsabonnement voor een dieren- of attractiepark. Of denk aan een museumjaarkaart, Rotterdampas of soortgelijk.

*

Tot slot wil ik nog even zeggen dat – net als bij Moederdag – deze dag voor sommige mensen behoorlijk zwaar kan zijn. Als je geen vader (meer) hebt, als het contact met je vader moeizaam is. Als je vader je niet meer herkent of wil kennen. Wanneer je kind(eren) vaderloos opgroeien of wanneer de relatie met je ex-partner onder druk staat. Wanneer jij en je partner graag Vaderdag zouden willen vieren, maar dat een kindje er (nog) niet van gekomen is of wanneer je je kindje verloren hebt…
Ik denk aan je. ❤️

Anja

6 reacties op ‘Minimalistische cadeaus voor de vader die alles al heeft | Vaderdag

  1. Leuk lijstje! Hier hebben we afgesproken het bij de kinderknutsels en ontbijtje op bed en lekker eten te houden ☺️ En voor onze vaders gaan we vaak voor een borrelplankje, bakje kersen. Iets wat op gaat in elk geval 🙈

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.