Inspiratie voor mijn Lente Capsule Wardrobe

Oh, wat was het een heerlijke dag vrijdag: met die zon die ineens kwam kijken en die alles – letterlijk en figuurlijk – in een ander daglicht zette. Ik stond met mijn kopje koffie in het erkerraam en voelde dat het voorjaar nu echt begonnen was. Daarbij hoort natuurlijk ook een passende capsulegarderobe, dus laten we daar snel induiken!

Een paar weken geleden begon ik op Pinterest met een mapje met ideeën. Heel voorzichtig nog, want ik had nog niet echt een idee waar ik heen wilde. Ik dank het aan dat zonnige momentje vrijdag dat ik nu precies weet waar ik voor wil gaan en dat dit inspiratie-artikel zich eigenlijk vanzelf schrijft. Mijn capsule wardrobe voor de lente van 2021 wordt: geel, groen en (crème)wit.

Mocht je geen idee hebben wat dat is, zo’n capsulegarderobe (of capsule wardrobe dus, in het Engels): dat is een gelimiteerde set kleding die je bij elkaar zoekt en met elkaar combineert. Ik doe dat per seizoen, maar je hebt ook mensen die het hele jaar door met een capsule doen. Of die er één voor kantoorwerk (haha) en thuis-tijd hebben. Iedereen die wel eens zwanger geweest is heeft – zonder het te weten – ook een capsulegarderobe aangeschaft.

Zo’n capsule geeft rust. Dat is echt de grootste winst van een kleine hoeveelheid kleding in je kast. Niet meer elke ochtend de vraag: wat trek ik aan? Ik trek gewoon aan wat er nog op het rekje hangt, alles past bij elkaar.

Meer weten over het samenstellen van een capsule wardrobe? Daar is geen vaste werkomschrijving voor, dus doe vooral lekker je ding. Ik doe het zo:

1 – Een Pinterest inspiratie-bord

Ik zocht op Pinterest woorden als “lente outfit” en “spring ootd” (outfit of the day) om te ontdekken wat ik mooi vind en wat ik zou willen dragen. Dan laat ik het even met rust tot ik zeker weet welke kant ik op wil.

Ik word hier zo vrolijk van!

Hier mijn hele Pinterest board.

2 – Een moodboard

Ik maak er dan ook nog een moodboard van met behulp van Canva. Dat is zeker geen must, maar dat geeft mij perspectief. Ik kijk naar de overeenkomsten in de afbeeldingen van mijn Pinterest-board; er zit vaak een gemene deler in die ik zelf nog niet had ontdekt. Stoffen, texturen, pasvormen, prints die overeenkomen. Dit is het moment waarop ik het inspiratie-artikel schrijf.

Deze stappen doorloop ik in de komende twee weken:

3 – Je eigen kast shoppen

Ik zoek vervolgens in de kleding die ik heb naar kleding die overeenkomt met de plaatjes en het moodboard. Die leg ik dan bij elkaar om te zien of het matcht, of er iets ontbreekt, of die stijl überhaupt voorkomt in mijn kast.

4 – Combinaties maken

Het creatiefste stukje! Kijk welke kleding goed bij elkaar past (welk onderstuk klopt bij wel bovenstuk) en wat je kunt doen met accessoires. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Draag je altijd jeans en een coltrui, dan is de coltrui in de lente misschien van een dunnere stof en een zachtere kleur. Het is zeker niet de bedoeling om een hele nieuwe garderobe aan te schaffen.

Mijn moodboard

Hier vind je mijn kleurenpalet c.q. moodboard voor het voorjaar van 2021:


Zie ik daar nu een print? Anja, voel je je wel lekker? Yep, ik stap eens af van mijn “ik ben niet zo van de printjes” en ga echt op zoek naar iets met gele bloemen! Samen met groen in twee tinten (sage green, dat zachte grijs-groen, en donkergroen) – met daarbij dus crème of wit om te zorgen dat het niet al te bont wordt. Ik ben en blijf minimalist hè! 😉 Ook voel ik veel voor de natuurlijke stoffen; linnen en katoen en accessoires van riet en zeegras.

Best een heel ander plaatje dan de lente van 2020, vind je ook niet? Eens kijken wat er allemaal voor moois in mijn kast hangt wat erbij past (natuurlijk weet ik dat al wel een beetje…!). Binnenkort vind je hier alle foto’s van mijn voorjaars-capsule wardrobe 2021.

Wat is jouw absolute voorjaars-kleur?
xAnja