De voorjaarsschoonmaak in één dag

It’s that time of year… ja, je weet dat je volwassen bent als je “de voorjaarsschoonmaak” op je bucket list voor het voorjaar zet. Ik ben nooit een opruimerig type geweest (vraag m’n moeder maar naar de staat van mijn slaapkamer vroeger) maar het voorjaar schreeuwt gewoon om open ramen, een frisse, schone omgeving. Maar daar wil ik dan niet meer dan één dag aan besteden hoor.

Dat eendagsschema kwam er, je leest het hieronder. Dat ontstond een paar jaar geleden, toen ik op Pinterest op zoek ging naar inspiratie of actielijstjes. Daar zag ik 30 dagen stappenplannen en lijsten met 1000 dingen om te doen per kamer – wat er direct voor zorgde dat ik er geen zin meer in had.

Bedenk je dat dit een moment is om schoon te maken, niet om op te ruimen, te ontspullen, kleren uit te zoeken enzovoorts. Dan duurt het allemaal echt te lang.

Ik pak het al een paar jaar anders aan: het is even één dag flink aanpoten. Dit jaar doe ik dat voor het eerst in ons nieuwe, grotere huis en dus ben ik benieuwd of ik ook uitkom met slechts één dag. En hoewel dit maar één dag in totaal is, heb ik er nu al voor gekozen om het in tweeën te splitsen: het ochtendprogramma’ heb ik zaterdag afgerond, wat er voor de middag staat, doe ik komende zaterdag. Op die manier ben ik niet één hele dag alleen maar met schoonmaken bezig.

En wat ik je ook kan aanraden: ik stel mijzelf iets leuks in het vooruitzicht. Na het schoonmaken breng ik mijn huis in lente-sfeer met een mooie bos bloemen of een schaal met bolletjes.

Doe je mee?

Neem één hele dag (9 tot 5) waarop je de tijd hebt om dit in z’n geheel aan te pakken. Zorg dat je de schoonmaakspullen klaar hebt staan, schoon, bij de hand om aan de slag te gaan. Voor het actieplan hieronder gebruik ik de volgende dingen:

 • glasreiniger (spray)
 • stofzuiger
 • vloerwisser op steel
 • allesreiniger (spray)
 • badkamerreiniger (spray)
 • bleek
 • vuilniszak
 • schoonmaakdoekjes (bij voorkeur van die streeploze) en evt. een sponsje
 • evt. ragebol/plumeau

Start

Draai de verwarming uit en zet de ramen in de keuken en woonkamer open.

Badkamer & toilet

09.00 – 09.45

 1. Gooi de toilet-/badmat en handdoekjes in de wasmachine (zet deze nog niet aan)
 2. Maak de spiegels en ramen (en glazen douchewanden) schoon met een glasspray.
 3. Maak de wandtegels schoon.
 4. Spray het toilet, het bad, de wastafels en de douche in met een badkamerspray.
 5. Leeg het prullenbakje.
 6. Voeg wat bleek toe aan het toilet.
 7. Maak de gesprayde onderdelen van punt 4 droog.
 8. Stofzuig en dweil de vloer.
 9. Zet het raam open.
 10. Haal een ketel met kokend water en gooi dit door de afvoer om zeepresten te verwijderen.

Doe de ramen in de woonkamer en keuken weer dicht. Tijd voor koffie!

Slaapkamer(s) & bijruimtes

10.00 – 12.30

 1. Verwijder spinrag van plafonds en hoeken.
 2. Verwijder de gordijnen, het beddengoed en eventuele vloerkleedjes en doe ze in de wasmachine. Vol? Dan kan ‘ie draaien.
 3. Loop met een vochtig doekje of sponsje de wanden na op strepen en vlekken.
 4. Stof alles af.
 5. Maak de ramen schoon.
 6. Ga met een vochtig doekje langs de plinten, kozijnen en over de deuren.
 7. Stofzuig de ruimte.
 8. Zet het raam open.

Lunch!

Keuken

13.15 – 14.15

 1. Haal de koelkast leeg, gooi over-de-datum items weg, maak schoon en zet de items weer terug.
 2. Maak de keukenkastjes schoon met een vochtige doek. Werk van boven naar beneden.
 3. Ontvet de kookplaat en de afzuigkap.
 4. Maak de oven schoon.
 5. Maak de spatwand (of tegels) schoon met een vochtige doek. Zit er veel vet op? Gebruik dan de afwaskwast, heel heet water en extra afwasmiddel om te boenen.
 6. Poets de gootsteen.
 7. Maak de ramen schoon met glasspray.
 8. Leeg de prullenbak en maak ‘m schoon.
 9. Stofzuig de ruimte.
 10. Dweil de vloer.

Hang de was op en doe de ramen in de badkamer en slaapkamer(s) weer dicht. Tijd voor een kop thee.

Woonkamer

14.30 – 16.00

 1. Verwijder spinrag van plafonds en hoeken.
 2. Haal de gordijnen af, haal de kussenhoesjes af en stop ze in de wasmachine.
 3. Loop de wanden met een vochtig doekje na op strepen en vlekken.
 4. Stof alles af.
 5. Maak de ramen schoon aan de binnenkant.
 6. Stofzuig meubels en vloerkleden met behulp van de speciale hulpstukken.
 7. Haal de open haard leeg en bel de schoorsteenveger voor een afspraak.
 8. Bel daarna de glazenwasser voor de ramen aan de buitenkant.
 9. Stofzuig en dweil de ruimte.

Hang de tweede was op. Bestel sushi/pizza/shoarma/patat en plof daarna lekker op de bank.

Plannetje of niet? Het schema hierboven is een globaal plan voor de voorjaarsschoonmaak en bepaald geen “deepclean”. Ik kan me voorstellen dat je het fijn vind om nog de tijd te nemen om specifieke onderdelen eens echt goed onder de loep te nemen. Denk aan nieuwe filters voor je afzuigkap, ventilatieroosters, je vriezer enzovoorts. Hoe dan ook, met dit schema heb je het huis wel grotendeels aan kant en lekker fris!

Ga jij ook voor gemak of sla je de hele voorjaarsschoonmaaktoestand gewoon over? Of doe jij liever elke dag een onderdeel? Heel veel succes!

xAnja

Anja

16 reacties op ‘De voorjaarsschoonmaak in één dag

 1. Leuk om je actieplan te lezen. Ik vind veel dingen leuker dan het huis smetteloos schoon houden. Maar ik probeer wel regelmatig een kamer grondig te doen. Niet zo efficiënt dus als jou, maar wel een beetje zoals het bij mijn karakter past. Gek hè dat het aankomend voorjaar zo’n soort schoonmaak- en opruimgevoelens naar boven brengt. Een aantekening heb ik wel: er zijn zoveel milieuvriendelijkere middelen als bleek en sprays te koop. Het is toch een akelig idee dat al die giftige spullen ook straks in ons drinkwater komen. Bij iedere supermarkt zijn niet alleen soda en azijn maar ook Kant en klare eco-vriendelijke schoonmaak-, was- en afwas middelen te koop. Frosch bijv verkoopt zijn producten ook nog eens in 100% gerecyclede flessen. Laten we samen streven naar een schoon huis en een schone natuur.

  Like

  1. Hi Petra, lief je berichtje, en ik denk dat we er heel erg hetzelfde in staan hoor. Mijn “drive” om flink te poetsen was vooral gevoed door het feit dat we er zo’n stofbende van hebben gemaakt met de verbouwing. Dit huis was zo toe aan een goeie poetsbeurt. En ja, er zijn inderdaad heel veel dingen die VEEL leuker zijn dan poetsen 😉

   Voor de schoonmaak gebruik ik ecologische middelen. Bleek is dat inderdaad wat minder, maar kan heel goed gefilterd worden uit het water. Dat gebeurt gewoon bij de waterzuivering.

   Like

 2. Ik was vorige week in een schoonmaakbui…heel veel gedaan van wat in jou schema staat. Fijn om het weer fris te hebben.
  Ik heb een lijst voor de deepclean/kasten waarop ik met datum bijhoudt wanneer ik wat heb gedaan. Als ik dan een keer tijd, zin en gelegenheid heb dan kijk ik op deze lijst wat nodig is. Vind ik fijn om het overzichtelijk te houden..

  Geliked door 1 persoon

 3. Handige lijst maar onmogelijk met een peuter. Ik doe ook van alles tussen door. Sta ik te koken dan maak ik bijvoorbeeld de koelkast of een keukenkastje schoon. Sta ik onder de douche dan maak ik de douche direct schoon etcetera. Zo blijft het leuk en ben ik niet de hele dag kwijt aan schoonmaken.

  Like

  1. Dat geloof ik helemaal Leoni. En om daar nou oppas voor te regelen 😉 Slim om af en toe iets aan te pakken. Dat doe ik zelf met de “deep clean” dingen. Zo is de keuken nu netjes, maar de besteklade moet echt nog gedaan worden. En die staat al op de to do lijst sinds februari… Ik geloof dat ik een beetje teveel wil 😉

   Like

 4. Leuke blog, ik ben dol op schoonmaakberichten, vooral in de lente 🙂

  Ook leuk zijn de ‘clean and decorate with me for spring’ videos op youtube!

  In plaats van al die schoonmaakmiddelen en bleek kun je voor al deze dingen ook natuurazijn gebruiken, heel minimalistisch maar 1 fles nodig ipv 4 🙂
  Of een ander natuurvriendelijk product.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hi Mo, zeker weten! Daar haal ik ook enthousiasme en drive uit. Zien hoe fris het er dan weer uitziet, dat geeft de burger moed! En thanks voor de tip van de schoonmaak. Ik vind azijn zelf niet zo fijn ruiken en soms een waas achterlaten, gebruik nu ecologische schoonmaakmiddelen.

   Like

  1. Hihi, ik ook hoor! Moet zeggen dat ik echt wel trots ben op m’n plannen voor maart – en het feit dat ik het hele huis van top tot teen gepoetst heb! Alles heerlijk fris! Is het nog gelukt met de overkapping?

   Geliked door 1 persoon

 5. Oei, te groot en te vermoeiend en teveel kans op stoorzenders. (telefoontjes, gezin, melk is op, zon gaat opeens schijnen….)
  Maar omdat ook hier de voorjaarskriebels toeslaan, maar weer ‘s begonnen met een kwartier per dag iets extra’s aanpakken en er een spelletje/experiment van maken.
  In het najaar heb ik dat 3 weken volgehouden (waarom gestopt?) en het werkte als een tierelier voor mij.
  Gewoon random een gebiedje uitkiezen, wekker zetten en hoppa.

  Like

  1. Ha ja, dat klinkt ook wel een beetje bekend hoor, Arja. En elke dag iets doen leidt uiteindelijk ook tot groot resultaat. Dat elke dag volhouden is dan wel weer een uitdaging, en ik vind 3 weken dan ook echt een prestatie! Succes!!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.