Herfst Capsule Garderobe: Inspiratie opdoen

Herfst. Het is absoluut mijn favoriete seizoen. Van de warme nazomeravonden in de tuin tot aan de zwiepende regen tegen de ramen, de kaarsen en het boek-met-dekentje. En natuurlijk ook van de diepe kleuren, zachte truien en warme sokken. Ik kon dus ook niet wachten met het bedenken van mijn Capsule Wardrobe voor het najaar van 2020.

Als je een volger bent op Pinterest, dan heb je zelfs al het één en ander gezien: meestal begin ik namelijk met een moodboard of kleurenpalet wat me aanspreekt en daarvoor kijk ik eerst op Pinterest (dat is alleen kijken, ik maak later pas een specifiek prikbord voor het nieuwe seizoen).

Maar eerst – hallo nieuwe lezers – wat is eigenlijk een Capsule Garderobe of Capsule Wardrobe? Simpel gezegd: dat is een kleine verzameling kledingstukken in plaats van een kast die bomvol zit. Dit jaar kies ik ervoor om die collectie per seizoen te bepalen, andere jaren ga ik voor mijn Capsule Wardrobe Piramide, dat is één complete ‘set’ voor het hele jaar.

Gerelateerd: 8 redenen om te kiezen voor een Capsule Wardrobe

Het is niet de bedoeling dat je elk seizoen opnieuw gaat winkelen en een hele nieuwe garderobe bij elkaar shopt. Ik shop hiervoor in mijn eigen kast/collectie/opslag en gebruik zo mijn eigen kleding “op”. Daarnaast kun je kleding ruilen, lenen of je koopt iets verantwoords.

Bedenken

Maar goed, het seizoen begon dus langzaam te veranderen en ik begon met snuffelen op Pinterest. Daarna maakte ik dit moodboard met kleuren en texturen die me aanspraken.

Dat liet ik even ‘rijpen’ en toen begon ik aan mijn nieuwe Pinterest-album met alles wat ik mooi vind passen bij het moodboard hierboven: vooral bruine en oranje tinten (ik schreef er al over in mijn zomer-capsule evaluatie) en texturen als jeans en wol. Voilà, de stijl voor deze herfst is bekend!

Samenstellen

Dit weekend (nadat ik dit berichtje typ) neem ik de tijd om te zien wat er hier zich in huis bevindt wat past bij deze stijl. Dat zijn waarschijnlijk niet dezelfde kledingstukken die ik op het Pinterest-board geplaatst heb. Het gaat om de overeenkomsten tussen de plaatjes: kleuren, maar ook pasvorm (loose of skinny, coltrui of V-nek), textuur, combinaties van boven- en onderstuk, accessoires enzovoorts.

Wat er past in mijn Capsule Garderobe voor de herfst, hang ik bij elkaar op het kledingrek in de slaapkamer. Dan zie ik of het inderdaad bij elkaar past, wat ik mis en of ik er blij van word. Komende week ga ik daarmee aan de slag. In deel 2 zie je het resultaat, oftewel: de hele set voor het najaar van 2020.

Zelf ook aan de slag?

  1. Maak een Pinterest-board met kleding die je aanspreekt en bedenk ook waar je je goed in voelt (dieprood is een prachtige kleur maar matcht misschien niet met je haartint of huidskleur)
  2. Kijk wat er in je bestaande collectie te vinden is wat past bij het plaatje wat je geschetst hebt. Dat is meteen ook een mooi moment voor een opruimrondje in je kast!
  3. Vul eventueel aan met nieuwe stukken: leen, ruil, krijg cadeau, koop (tweedehands).

Wat is jouw favoriete seizoen?
xAnja