Deze 17 vriezer-gerechten kookte ik in 1 middag

Yes! Met vermoeide voeten en haren die ruiken naar “keuken” zit ik op de bank dit berichtje te typen. Het grote vriezerexperiment is gelukt! Niet alleen kookte ik een aantal dagen van alle dingen die we nog in de vriezer tegenkwamen en heb ik de vriezer schoon en ontdooid; gisteren (zaterdag) kookte ik op één middag maar liefst 19 gerechten.

Eerst eens naar de maaltijden. Ik had al een paar weken van tevoren een lijstje gemaakt met de gerechten die ik ongeveer wilde maken, waarbij ik zoveel mogelijk van dezelfde producten gebruikte óf alle delen van de producten gebruikte. Zo kocht ik twee hele kippen die ik in stukken sneed om te verwerken in de verschillende gerechten. Maakte ik met vis zowel een curry als een pastei en gingen er dankzij verschillende kruiden en specerijen behoorlijk wat uiteenlopende gerechten uiteindelijk de vriezer in.

Ik maakte zelf kip- en visbouillon van de kippenbotten en garnalenstaartjes met groente.

De maaltijden

Nu liggen er 17 maaltijden voor drie personen te wachten in de vriezer. Dat zijn allemaal maaltijden waar ik (of één van de huisgenoten) nog maar weinig aan hoef te doen. Het moet de oven in of het moet nog even sudderen in een pan, dat idee. Het zijn deze gerechten geworden – erachter een korte beschrijving van de ingrediënten:

 1. Rundergehaktballetjes in ketjap met broccolistamppot
 2. Kippensoep
 3. Lasagne bolognese met gehakt, groente en mozzarella
 4. Viscurry met koriander en kokosmelkl
 5. Chili sin carne met rijst en crème fraîche
 6. Broccoli-pesto ovenschotel met krieltjes en kaas
 7. Tom kha kai met garnalen
 8. Lasagne courgette-tomaat-ricotta
 9. Kip curry met groente en kokosmelk
 10. Mexicaanse ovenschotel met tomaat, maïs, kidneybonen en tortillachips
 11. Linzencurry met naan
 12. Vispastei met tuinerwten en prei
 13. Kip tandoori met prei, rijst en naan
 14. Tom kha kai met kip en rijst
 15. Kip met sinaasappel en rozemarijn
 16. Kip teriyaki met rijst en broccoli
 17. Gehaktpastei met tuinerwten en prei

De oplettende lezer heeft al gezien dat het dus vrij veel gerechten zijn die op elkaar lijken of die van elkaar variëren middels kruiden of specerijen. Dat is een bewuste keuze geweest, om het wat makkelijker voor mijzelf te maken, maar ook om niet teveel verschillende ingrediënten te hoeven kopen. Ook heb ik geprobeerd biologische en seizoensproducten te kopen.

Op mijn Instagram (tijdslijn) kun je alle gerechten op video zien. Hier een korte impressie van toen ik bezig was:

Tijdsinvestering

Deze exercitie heeft me – puur het bereiden/voorkoken – een flinke middag (van 11 tot 6 met alleen een 10 min pauze voor lunch) aan tijd gekost. Daarnaast heb ik de boodschappen besteld (digitaal) en opgehaald bij een pick-up point, wat me dus bij elkaar ook wel een uur heeft gekost. Het bij elkaar puzzelen van de gerechten en maken van de boodschappenlijst was ook zeker een uur, maar dat is nu iets wat ik vrij gemakkelijk opnieuw zou kunnen herhalen. Ik hou ook wel van koken en van een dergelijke uitdaging! Maar qua tijdsinvestering ben je hier dus snel zo’n 10 uur mee zoet (da’s dan nog exclusief afwas…).

Kosten

Ik gaf iets meer dan € 140,- uit aan puur de boodschappen voor deze gerechten. Dat is inclusief een aantal kruiden/specerijen die ik niet (voldoende) meer had en die dus nog veel langer mee gaan. Ik kocht waar het enigszins in het budget paste biologische producten (vooral de dierlijke) en had dus onder meer twee hele kippen in mijn “winkelmandje”. Aangezien elk gerecht voor 3 personen is, kom ik uit om een bedrag van € 2,75 per persoon per maaltijd, oftewel € 8,24 per gerecht.

De afwas (hoeveelheid keukengerei die nodig was) viel me ook niet tegen.

Gemak

Het viel me alles mee hoe ingewikkeld dit was. Of: hoe simpel dus eigenlijk. Ja, je moet even nadenken wat een goede volgorde is – en ik heb alweer dingen geleerd die ik bij een volgende keer anders zou doen. Zo blancheerde ik twee keer apart een aantal broccoliroosjes. Dat had natuurlijk slimmer gekund. En gaandeweg bedacht ik me ook dat het één of het ander beter zou werken, wat ik juist alleen maar leuk vond.

Tot zover ben ik best te spreken over het resultaat. Er liggen 17 vrijwel kant-en-klare gerechten in een schone vriezer die ik helemaal zelf heb bedacht en voorbereid. Nu moeten we nog ontdekken of het een beetje te eten is allemaal 😉

En, ben jij gemotiveerd om ook te gaan vriezerkoken? Op welke manier ga jij om met de “wat-eten-we-vandaag” vraag?

xAnja

Anja

6 reacties op ‘Deze 17 vriezer-gerechten kookte ik in 1 middag

 1. Dat heb je al vroeg in augustus voor elkaar, zeg. Maar ik zou het zelf niet doen. Mijn huidige vriezer is een no-frost vriezer en de volgende wordt dat zeker weer! Nooit meer te hoeven ontdooien, alleen de laden soms schoonmaken.

  Zelf maak ik elke weekend een plan wat ik ga eten voor een hele week. Ik kijk online wat in de aanbieding is bij mijn 2 favoriete winkels en plan wat ik kan gebruiken. Elke zondag doe ik gemakkelijk. Elke week 2 of meerdere dagen vegetarisch.

  Like

 2. Ik maak er nooit zo’n project van, maar kook zelden voor maar één dag. Ik vind koken namelijk veelal best ontspannend, maar heb er niet elke dag zin in, dus er gaat regelmatig een maaltijd of een onderdeel daarvan in het vriesvak. De nasi van vanavond bijvoorbeeld. Jij kunt wel weer even vooruit. Eet smakelijk!

  Like

 3. Ik krijg gelijk trek van dit artikel. Tof om te doen! Had je zoveel diepvriesbakjes? Ik heb nog nooit een maaltijd ingevroren. Wel onderdelen, zoals gebraden rul gehakt.

  Like

 4. Wat een werk heb je eraan gehad! Je hebt nu in elk geval een mooie voorraad. Ik bewaar kliekjes altijd en maak daar de volgende keer weer een gerecht van. Zo heb ik vorige week de hele week uit de vriezer kunnen eten en is deze ook weer een beetje opgeruimd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.