Opruimen en ontspullen in januari 2021

Eén van de nieuwe rubrieken op de planner van 2021 is de opruim- en ontspulkalender: ik wil elke maand een overzichtje maken van de dingen die je het beste in die tijd kan oppakken in je ontspul-proces. Het is het antwoord op de vraag: wat kan er wanneer weg? We beginnen uiteraard met maand 1: januari.

Het is een overzicht wat ik graag zelf had willen hebben toen ik met minimaliseren begon: wanneer is het nou een goed moment om de beslissing te maken of je iets houdt of niet. Voor sommige zaken – vooral dagdagelijkse dingen – maakt dat weinig uit, maar we kunnen er niet omheen dat we bepaalde zaken maar zo af en toe bewaren.

De kans zit er dan in dat je iets wegdoet wat je misschien later toch nodig hebt. Door het op het juiste moment in het jaar te doen kun je simpelweg een betere afweging maken.

De bezem erdoor!

Genoeg aankondiging, hierbij een lijstje van dingen om te ontspullen deze maand:

 • Oude hobbyspullen: als je ze in het voorgaande jaar niet hebt gebruikt, is de kans groot dat je dat niet meer gaat doen.
 • Kalenders/planners/agenda’s van 2020: ik bedoel, wie wil er in hemelsnaam nog aan dat jaar herinnerd worden 😉
 • Kerstkaarten: ze hebben nu wel lang genoeg op het kastje gestaan.
 • Inpakpapier voor Sint & Kerst: tenzij het nog genoeg is / mooi is om dit jaar weer te gebruiken.
 • Ongebruikte kerstkaarten: ga je volgend jaar echt dezelfde nog een keer versturen?
 • Ontvangen cadeaus die je niet wilt houden: dat is oké. Neem er verantwoord afscheid van en stop met schuldig voelen. Bedankt de gedachte en de persoon, niet het item.
 • Keukengerei: als je het in het afgelopen jaar niet hebt gebruikt, kan het weg.
 • Idem met keukenapparaten: ga voor een lekker leeg aanrecht en opgeruimde keukenkasten.

Probeer altijd op een verantwoorde wijze afstand te doen van producten en dingen. Gebruikte planners kunnen in de papierbak, overbodige keukenspullen kun je doneren. Zie de lijst ‘welke spullen kun je doneren aan welke goede doelen‘ voor de adressen: al zal je daar in sommige gevallen nog even mee moeten wachten #dankcorona.

Mijn vorige artikel is trouwens ook goed om te lezen als vervolgartikel hierop: ik schreef over het verschil tussen opruimen, ontspullen én minimaliseren.

Welke categorie ga jij aan pakken deze maand?

xAnja

Fotocredits: Debby Hudson

Anja

15 reacties op ‘Opruimen en ontspullen in januari 2021

 1. Nog niet over nagedacht. Ontspullen doe ik meestal in de lente. Wat ik deze maand wel die is oude mails opruimen, privé en op het werk. Uitschrijven op nieuwsbrieven hoort daar ook bij.
  Veel plezier met het opruimen

  Geliked door 1 persoon

  1. De lente is er inderdaad echt zo’n mooi moment voor, ik denk dat veel mensen dat doen tegelijk met de voorjaarsschoonmaak. Ik denk dat er ook iets te zeggen is voor ‘verspreiden’ of het juiste moment kiezen. Al zal dat voor iedereen ook weer anders kunnen zijn.

   Like

 2. Leuk dit lijstje te lezen…dit rondje doorloop ik altijd in Januari..dus voor mij was dit lezen een en al herkenbaarheid…
  Het huis voelt daarna altijd kaal en ondanks je vorige artikel met het pleidooi dit juist te koesteren…haal ik altijd snel wat voorjaarsbolletjes en kaarsjes in lentekleuren..dit jaar ook zelfs een muurtje geverfd in een mooi kleurtje…maar dat heeft ook met de hoeveelheid tijd thuis te maken
  #dank corona😊
  Verder mijn complimenten voor al je mooie leuke blogs…ik lees ze met veel plezier en haal er veel inspiratie uit!
  Hoe was je goede doelen week gegaan??

  Geliked door 1 persoon

  1. Mooi Yvonne, dank je voor je bericht – leuk om te lezen dat het zo herkenbaar is. Vond het leuk om te lezen dat je met wat kleine (vrij minimalistische) dingen toch een nieuwe stijl hebt geïntroduceerd.
   Dank je voor je complimenten, ik vind het zo tof om te lezen! Hoe de Goede Doelen week is gegaan lees je hier:
   https://minimalistdutchie.com/2020/12/14/de-goede-dingen-actie-week-dag-1/
   https://minimalistdutchie.com/2020/12/16/gdaw-2/
   https://minimalistdutchie.com/2020/12/18/goede-dingen-actie-week-dag-5/

   Like

 3. Kerstspullen heb ik uitgezocht alvorens we de boom gingen versieren en wat ik niet meer gebruikte, hebben we toen nog naar de kringloop kunnen brengen. Dit weekend heb ik de voorraadkast uitgeruimd. Wat daar allemaal uit kwam….maar nu heb ik overzicht 🙂

  Like

  1. Ha goed bezig! Inderdaad nog beter om dat te doen vóór je de boom gaat optuigen, dan kunnen anderen er diezelfde kerst nog plezier van hebben. Voorraadkast is ook zo’n dingetje: die staat er voor volgende maand op!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.