Opruimen en ontspullen in januari 2021

Eén van de nieuwe rubrieken op de planner van 2021 is de opruim- en ontspulkalender: ik wil elke maand een overzichtje maken van de dingen die je het beste in die tijd kan oppakken in je ontspul-proces. Het is het antwoord op de vraag: wat kan er wanneer weg? We beginnen uiteraard met maand 1: januari.

Het is een overzicht wat ik graag zelf had willen hebben toen ik met minimaliseren begon: wanneer is het nou een goed moment om de beslissing te maken of je iets houdt of niet. Voor sommige zaken – vooral dagdagelijkse dingen – maakt dat weinig uit, maar we kunnen er niet omheen dat we bepaalde zaken maar zo af en toe bewaren.

De kans zit er dan in dat je iets wegdoet wat je misschien later toch nodig hebt. Door het op het juiste moment in het jaar te doen kun je simpelweg een betere afweging maken.

De bezem erdoor!

Genoeg aankondiging, hierbij een lijstje van dingen om te ontspullen deze maand:

  • Oude hobbyspullen: als je ze in het voorgaande jaar niet hebt gebruikt, is de kans groot dat je dat niet meer gaat doen.
  • Kalenders/planners/agenda’s van 2020: ik bedoel, wie wil er in hemelsnaam nog aan dat jaar herinnerd worden 😉
  • Kerstkaarten: ze hebben nu wel lang genoeg op het kastje gestaan.
  • Inpakpapier voor Sint & Kerst: tenzij het nog genoeg is / mooi is om dit jaar weer te gebruiken.
  • Ongebruikte kerstkaarten: ga je volgend jaar echt dezelfde nog een keer versturen?
  • Ontvangen cadeaus die je niet wilt houden: dat is oké. Neem er verantwoord afscheid van en stop met schuldig voelen. Bedankt de gedachte en de persoon, niet het item.
  • Keukengerei: als je het in het afgelopen jaar niet hebt gebruikt, kan het weg.
  • Idem met keukenapparaten: ga voor een lekker leeg aanrecht en opgeruimde keukenkasten.

Probeer altijd op een verantwoorde wijze afstand te doen van producten en dingen. Gebruikte planners kunnen in de papierbak, overbodige keukenspullen kun je doneren. Zie de lijst ‘welke spullen kun je doneren aan welke goede doelen‘ voor de adressen: al zal je daar in sommige gevallen nog even mee moeten wachten #dankcorona.

Mijn vorige artikel is trouwens ook goed om te lezen als vervolgartikel hierop: ik schreef over het verschil tussen opruimen, ontspullen én minimaliseren.

Welke categorie ga jij aan pakken deze maand?

xAnja

Fotocredits: Debby Hudson