Hoe shop je bewust en met intentie online?

Als minimalist koop je niet veel, en als je wél wat koopt, doe je dat waarschijnlijk bewust. Dat betekent dat je shopt in overeenstemming met je persoonlijke waarden. Nu de meeste fysieke winkels voorlopig nog wel even dicht zijn, kopen we onze spullen hoofdzakelijk online. Maar hoe doe je dat bewust en in volle overtuiging?

Onlangs verzuchtte ik – op de bank, laptop op schoot, aanbod van een online kledingwinkel voor me – tegen mijn vriend dat ik er na vijf minuten snuffelen al helemaal klaar mee was. Er is zoveel aanbod online. Ik kan het niet ‘voelen’, niet uitproberen en ik kan er niet over praten met het winkelpersoneel: “staat dit een beetje?” “wat vind je van deze teint?”, “ik zoek eigenlijk iets met een langere mouw”, “heb je deze ook een maatje groter of wordt dat dan meteen een gevalletje dekbedhoes?”

Het is duidelijk: ik houd niet van online shoppen. Het is absoluut mooi dat het er is, dat het kan tegenwoordig, maar ik merk dat het mij onrustig maakt. Mijn beslissingen tot aankopen neem ik minder zorgvuldig. En dat is zonde, want dat kan leiden tot miskopen of het in huis halen van spullen die anders zijn dan je had verwacht en die je dan toch maar accepteert, omdat je geen zin hebt in het terugstuur-gedoe. Het zijn precies dit soort dingen waarvan je huis, je kledingkast, je zolder dichtslibt.

Ik vermoed dat we, omdat we nog meer gewend zijn geraakt aan online shoppen in de lockdown, dit na corona veelvuldig zullen blijven doen. Reden genoeg om een artikel te schrijven over bewust online shoppen.

Een weloverwogen online aankoop

Laten we het ‘minimalistisch online shoppen’ noemen: het proces van informeren en overwegen wat leidt tot een aankoop op internet. Dat doe je op basis van de waarde die je verwacht dat het je zal brengen. Dat leidt dan ook tot de eerste vraag:

  • Voegt het item in kwestie écht iets toe aan je leven? Heb je het echt nodig? Hoe vaak ga je het gebruiken?

Of ben je eigenlijk gewoon plotseling op een webpagina gestuit? Was het een advertentie die je lokte? Zag je het bij een ander en dacht je “moet ik ook hebben”? Bij grotere aankopen stellen we ons deze vraag sneller, dat komt dan hoofdzakelijk omdat hier ook een grotere aankoopprijs mee gemoeid is. Maar dit geldt natuurlijk net zo goed voor een douchegel van € 5,-

Gun jezelf een eerlijk antwoord op deze vraag. Naast dat dit je bankrekening in de plus houdt, leer je jezelf ook beter kennen. Ontdek je dat je zin hebt om iets (om het even wat) te kopen, omdat je niet zo lekker in je vel zit. Of omdat je vindt dat je het verdiend hebt. Of omdat het er zo mooi uitziet op het plaatje.

  • Past deze aankoop bij mijn persoonlijke waarden?

Hier heb ik al vaker over geschreven. Minimaliseren is je omgeving aanpassen, zodat je ontdekt wat je persoonlijke waarden zijn. Wat er voor jou belangrijk is in het leven. Waar je tijd, aandacht en energie aan wilt spenderen. Het zijn de zaken die ik nog steeds ontdek op mijn minimalisme-reis. Dit kan leiden tot de keuze om alleen kleding van biologisch textiel te kopen. Te kiezen voor producten die van restafval zijn gemaakt. Om een cadeau te kopen in de Etsy store van je vriendin of telefonisch bij een lokale kleine ondernemer. Voor mij is Ecogoodies vaak een mooi startpunt.

  • Is er al een alternatief in huis of op een andere manier te verkrijgen?

Een simpele vraag: bezit je al iets anders wat deze nood ook kan vervullen? Denk creatief. En als je het zelf niet bezit en er geen alternatief is: is het iets wat je zou kunnen bemachtigen middels ruilen of lenen? Een gemakkelijk voorbeeld is een heggenschaar van de buren of een kinderstoel van je zus, wiens kids al groter zijn.

  • Waar gaat deze aankoop opgeborgen worden? Wat gaat er weg om plaats te maken voor dit item?

Oehhh, de hamvraag: waar bewaar je het? Wat wordt de ligplaats van dit ding? De beste manier om te voorkomen dat het een zooitje wordt, is het kiezen van een “vast honk” voor de spullen die je hebt. Als je geen plaats hebt voor het ding wat je overweeg te kopen, kun je het beter niet kopen. Of je maakt er een plekje voor door iets anders weg te doen. Hanteer de één in, één uit regel, waarbij je van iets van vergelijkbare grootte afscheid neemt.

Bewust kiezen = geen marteling

Minimalistisch shoppen wil niet zeggen dat je jezelf allerlei dingen ontzegt. Dat je jezelf nooit kan trakteren op iets leuks. Dat je geen plezier kunt hebben in iets moois, iets nieuws. Het is een tool om jezelf de stress te besparen. Om te voorkomen dat je overspoeld wordt met spullen waar je weinig mee hebt. Om jezelf meer vrijheid en tijd te geven voor andere dingen. Om thuis te zijn in een huis wat je blij maakt, met spullen en dingen waarvoor je bewust hebt gekozen.

Het is dus eigenlijk precies het tegenovergestelde van mindless shoppen: dat lijkt misschien in eerste instantie een leuk idee, met volop instant gratification, maar op de lange termijn draagt het meestal alleen maar bij aan onrust, zooi, minder euro’s op je bankrekening en vooral: minder tijd voor de dingen die echt belangrijk zijn.

“Every purchase you make is a vote for how a product was made and a vote for the company who made it.”

xAnja

Fotocredits: Claudio Schwarz

Anja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.