De nieuwe slaapkamer deel 2: duurzame raambekleding

Yes, na deel 1 over de accentmuur in onze nieuwe slaapkamer is het nu tijd voor een ander gedeelte van de ruimte: de buitenmuur die bijna volledig voorzien is van prachtige, diepgroene gordijnen. Ook hierbij kozen we bewust voor een duurzaam product. En leerde ik over de verschillende opties duurzame raambekleding die er zijn.

In de eerste gesprekken over het inrichten van deze kamer werd al snel duidelijk dat Mr Dutchie iets wilde wat heel goed zou verduisteren. Omdat hij dan beter slaapt en dus gezelliger is overdag, vond ik dat ook wel een goed idee 😉 Wel zei ik meteen dat ik ook hierbij voor de duurzame keuze wilde gaan. Nou, dat bleek nog zo gemakkelijk niet, maar enig speurwerk leverde de volgende opties op:

 • Shutters of jaloezieën van bamboe of duurzaam hout (FSC)
 • (Vouw)Gordijnen van gerecyclede materialen of biologisch katoen
 • Honingraat plisségordijnen (goede isolatie)
 • Rolgordijnen van gerecyclede materialen

Gekozen voor…

Omdat de slaapkamer enorm hoog is, was het voorkomen van galm, of beter gezegd “het verzachten” van de ruimte ook een grote wens. Gordijnen isoleren ook, waardoor je minder hoeft te stoken. Op een hele warme dag kun je ze juist dicht houden voor minder warmte binnen. Je leest het al: wij kozen voor gordijnen.

De meest duurzame keuze is dan tweedehands gordijnen vinden. Maar met plafonds van 3.40 en gordijnen over de hele breedte was dat voor ons geen optie. Toen kwam ik online A House of Happiness tegen. Zij maken gordijnen van gerecyclede materialen. Ik nam contact met ze op, vroeg om een paar stofstalen. We vielen als een blok voor hun gordijnstof “Dueto” gemaakt van… PET flessen! Hoe bizar knap is dat.

Meer plattegronden en design-inspo hier

Vervolgens bedachten we het hele design voor de slaapkamer rondom die gordijnstof. Zelfs de muurkleur werd er op aangepast.

Vóór foto’s

Dat duurde allemaal wel een hele poos. De vaste lezer weet inmiddels waarom. Om het hele verhaal recht te doen, deel ik eerst een aantal plaatjes van de situatie voorafgaand aan de verbouwing:

Leuk hè! Niks meer aan doen 😉

Toegegeven: deze gordijnen hingen hier niet toen we het huis kochten (die hingen aan de andere kant). Hier gingen totaal geen gordijnen, dus bedachten we dit maar, om hier tijdelijk toch te kunnen slapen.

De verbouwing

Zo zonde: die radiator en elektrische kabels over de prachtige lambrisering! Yep. Goed, het was duidelijk: dit was niet onze stijl en in desperate need of een flinke aanpak. Het werd een verbouwing van – ondertussen – bijna een jaar:

In deel 3 vertel ik je nog wat meer over de hele verbouwing, ik beperk me in dit geval tot deze gevel (dat was al voer genoeg voor een lange blogpost, haha). Hier hebben we net het behang van de muur en ben ik voorzichtig begonnen met het slopen van de muurplaten.

Hier zijn ze weg en is te zien wat er achter zat: *cricketsssss*. Op een paar piepschuimplaatjes na, zaten we gewoon meteen op de bakstenen. Dat kan beter: de wand moest geïsoleerd. Maar daarvoor moest wel de lambrisering eraf, want ook daarachter moet er dan ook geïsoleerd worden (google “koudebrug” als je meer wilt weten… I’m not gonna go there…!)

Lambrisering verwijderd, elektra in de muur en de isolatielaag erop: dit is aerogel, je weet wel: dat spul wat ze ook in ruimteschepen gebruiken (da’s echt waar!). Het wordt veel gebruikt in oude panden en monumenten: het heeft heel weinig ruimte nodig maar vormt toch een hele goede isolerende laag. In tegenstelling tot rock- of steenwol bijvoorbeeld.

Hier zit de lambrisering weer terug op de muur. De verflagen – met name achter de radiator – waren erg slecht. Mijn vriend besloot dan ook om het hout af te krabben. Dat blonde hout was eigenlijk ook wel mooi, maar wij kozen toch voor good old RAL 9010 erop. Uiteindelijk bleek dat ook op de terrasdeuren en andere houtdelen het geval; de verfkrabbers zijn er bot van geworden.

Dit was in de week van Sinterklaas (zie je de speculaas?)

Meters maken. Wat een ongelofelijke hoeveelheid werk zit er in alleen al het houtwerk: schuren, schoonmaken, ontvetten, grondlaag 1, schuren, plamuren, gaten vullen, schoonmaken, ontvetten, grondlaag 2, schuren, plamuren, schoonmaken, ontvetten, aflakken.

Inmiddels werden de wanden ook geverfd (hebben we uitbesteed) en was het dus nog aan ons om het houtwerk te lakken.

Het resultaat

Maar nu: hoe is het geworden… hoe zien die gordijnen er dan uit? Nou…. *tromgeroffel*

Taadaaaaa. Dit is gordijnstof Dueto in kleur 03 – groen. Het is een prachtige, matte stof maar toch luxe. En het mooiste: het wordt deels gemaakt van gerecyclede materialen – in dit geval polyester afkomstig van PET-flessen!

De kleur van de gordijnen is bijna hetzelfde als de muurkleur – maar heeft natuurlijk een totaal andere textuur. Daarmee is het rustgevend, maar niet saai.

En door het vele witte houtwerk in deze kamer kan de donkere kleur goed als muurverf en als gordijnstof zonder dat het duister wordt.

In deze close-up zie je de structuur van de stof goed en deze kleur komt het meest overeen met “in het echie”. De stof komt in 12 verschillende kleuren – dus als groen niet jouw ding is…

Keurige afwerking ook: de verduisterende laag is prachtig weggewerkt en de stiksels zijn een kunstwerkje op zich.

En de stof is heerlijk zacht. Maar dat moet je maar op m’n blauwe ogen geloven 😉

Ik schreef het al: het is uiteindelijk mooier geworden dan we ooit hadden kunnen dromen! Dat vind ik écht: je bedenkt iets van tevoren, maar het is altijd een gok hoe het daadwerkelijk gaat uitpakken. De gordijnen van A House of Happiness zijn 100% geslaagd.

In deel 3 volgt het volledige verbouwverslag én alle na-foto’s, plus een productlijst voor als je zelf aan de slag gaat. Maar dit is al zo’n verbetering…!

xAnja

Dit artikel is geschreven in samenwerking met A House of Happiness. Ik heb hen zelf benaderd voor deze samenwerking en kan ze alleen maar voor de volle 100% aanbevelen. Prachtige producten, een mooi merk, een hart voor duurzaamheid, snelle service en vriendelijke mensen. Je vindt A House of Happiness daarom ook terug op mijn pagina met ‘favorieten’.

Anja

16 reacties op ‘De nieuwe slaapkamer deel 2: duurzame raambekleding

 1. Nou wat grappig!! Wij zijn ook met nieuwe raambekleding binnen en hebben ook gekozen voor House of Happinez!! Vouwgordijnen en overgordijnen. Zoo blij dat er meer duurzame keuzes zijn. Zo laten we onze stoelen ook opnieuw bekleden en ook bij de stoffeerder kunnen we kiezen uit gerecyclede stoffen of stoffen met het OEKO-TEX label! Zo voelt opnieuw inrichten veel fijner voor mijn gemoedsrust !
  En wat is t mooi geworden Anja!!! Mooie kleur!

  Geliked door 1 persoon

 2. Waw, proficiat! Prachtige renovatie! Ik vind het heel knap dat jullie zo grondig (geen oplapwerk) en ecologisch renoveren. Ik heb vaak het gevoel dat mensen -hier in België dan- gemakkelijkheidshalve voor een nieuwbouwappartement of sleutel-op-de-deur-huis kiezen en dat vind ik oprecht heel jammer.

  Voor mij tonen je blogs i.v.m. de renovatie vooral aan dat het loont om te renoveren en om je tijd te nemen om een goede & ecologische oplossing te vinden. Ik woon in mijn vriends huis dat van 1950 dateert (ongeveer) en ik heb zelf een piepklein huisje in het centrum dat van 1820 dateert, dus ik begrijp dat het niet altijd evident is :-).

  In België is de btw op renovatie 6% en op nieuwbouw 21%: mensen zijn hier vaak verontwaardigd over, maar ze beseffen niet dat renovatie sowieso een meerkost is en een zekere creativiteit vergt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.