18 ideeën om Valentijnsdag thuis of op afstand te vieren

Yes, je kunt een heel betoog afsteken over hoe Valentijn ooit is bedacht door de commercie, om meer chocolade aan ons te kunnen slijten en de prijs van rode rozen te verviervoudigen. Of je kunt denken dat het een mooi moment is om stil te staan bij de mensen die je lief en dierbaar zijn. Ik kies voor dat laatste – want volgens mij kunnen we allemaal wel een beetje extra liefde gebruiken.

Daarbij wil ik niet zeggen dat we nu massaal prulletjes moeten gaan kopen en al onze huizen moeten versieren met rode ballonnen, roze confetti en plastic rozen. Dat is bepaald niet minimalistisch; laat dat lekker achterwege. Wat ik wel een goed idee vind: denken aan de mensen die je liefhebt. Laten weten dat je hen waardeert. Iets goeds doen voor een ander. Een bewust, klein gebaar heeft vaak al grootste effecten.

Ook hoop ik dat we verder denken dan onze vaste partner of misschien de persoon waar we stiekem een oogje op hebben. Zie Valentijnsdag 2021 ook als dag waarop je die ploeterende thuiswerkende-en-ook-thuislesgevende vriendin een kaartje kan sturen. Om je vader/moeder te bedanken voor de oppas in tijden van crisis. Om die eenzame buur een hart (!) onder de riem te steken.

Momenteel gelden de corona-regels nog tot en met 9 februari. Dat betekent dat ze op Valentijnsdag – zondag 14 februari – anders kunnen zijn. Ik ga er echter van uit dat we onze afstand moeten blijven houden. En juist omdat die afstand er is, is het mooi om figuurlijk dichterbij te zijn.

Ja, leuk gezegd Anja, maar hoe dan? Oké, oké… Hierbij 8+10 ideeën voor valentijn activiteiten thuis of juist voor als je niet bij elkaar kan komen.

Valentijnsdag op afstand

 1. stuur een kaartje, dat je voorlopig nog wel online moet ‘schrijven’
 2. je kunt bloemen voor de deur neerzetten of bloemen laten bezorgen. Mijn favoriet is Bloomon, gebruik de partnercode anjabev1 om een vaas cadeau te krijgen.
 3. een (warme) maaltijd bij iemand laten bezorgen
 4. een persoonlijke video maken en versturen
 5. een tasje met lekkers (toch die chocola 😉 ) aan de deur hangen
 6. in plaats van diner kun je ook een ontbijtbox laten bezorgen. Of voor degene die op zondag moet werken: waarom geen lunch langsbrengen?
 7. een zelfgeschreven gedichtje, kaartje of knutsel per post versturen is zo geregeld en wordt misschien nog wel het meest gewaardeerd.
 8. plan een virtuele valentijn double-date, speel bijvoorbeeld een online spelletje tegen elkaar. Twee vliegen in één klap!

Valentijnsdag thuis vieren

 1. een avondje thuis-spa: warm bad, kaarsjes aan, lekkere badolie, voetmassage, muziekje…
 2. plan een letter-speurtocht voor je partner en/of kind door de buurt (“de tweede rode letter op het bord naast de bakker”) waardoor er een lief berichtje, speciaal voor hen ontstaat. Je kunt het eventueel ook nog uitbreiden met ‘geheimschrift’.
 3. bestel iets van een lokaal restaurant, dek de tafel mooi, vergeet de kaarsen niet.
 4. plan je Valentijnsavond met een land als thema, zoals Duitsland, Japan of Cuba.
 5. of ga “op wintersport” met fondue of wienerschnitzel, Almdudler en virtueel skiën! Met daarna deze voor in bad of om die “vermoeide spieren van het skiën” te masseren.
 6. bestel een wijn- of bierpakket, haal lekkere hapjes en organiseer zelf je bier of wijnproeverij.
 7. volg een online/virtueel concert, stand-up comedy of theatervoorstelling. Vooral de theaters kunnen je steun goed gebruiken.
 8. plan een vijf zintuigen date: je kiest 5 keer iets bijzonders en laat dat de ander horen/zien/proeven/ruiken en voelen ( 😉 ) als verrassing, en met uitleg waarom dat voor jou zo van waarde is.
 9. bezoek virtueel een museum (zoals het Van Gogh Museum, Rijksmuseum of één van de andere 16 opties).
 10. download Google Sky Maps op je telefoon en kijk samen met een beker warme choco naar de sterren. Als dat geen romantiek is (overigens ook heel leuk met je kind!).

Nog even dit…

Tot zover de lijst met ideeën die bij mij opkwamen. Maar dan toch nog even wat anders. Iets serieus en iets wat mij aan het hart gaat:

Er zijn 193 landen lid van de Verenigde Naties.
In 70 van die landen is homoseksualiteit strafbaar.
In 46 VN-landen geldt dat ook voor vrouwen.
In ten minste 11 daarvan kun je zelfs ter dood veroordeeld worden.
In slechts 11 landen zijn lhbti-rechten opgenomen in de grondwet.
In 26 landen is het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht erkend (bron: Amnesty).

Ter dood veroordeeld worden omdat degene van wie je houdt toevallig van hetzelfde geslacht is… Ik vind dat zo erg. Ik geloof oprecht dat dit niet thuishoort in onze wereld. Love is love. ❤️ Op Valentijnsdag doneer ik daarom ook een bedrag aan Amnesty International, die strijden voor gelijke rechten voor ieder mens. Misschien kun je met me mee doen.

Ik eindig graag met de vraag: hoe vier jij Valentijnsdag dit jaar? Met wie? Wie kan er wel een extra beetje liefde gebruiken? Ik lees het graag in de reacties hieronder! Mijn Valentijnsavondje heb ik in ieder geval al gepland – en ja: dat is één van de tips van hierboven én de donatie aan Amnesty.

xAnja

Fotocredits: Jon Tyson

Anja

11 reacties op ‘18 ideeën om Valentijnsdag thuis of op afstand te vieren

 1. Wij vieren het elk jaar uitgebreid met zijn drietjes (man, dochter van tien en ik) en voor dit jaar heb ik al een heel programma bedacht (het is heerlijk op zondag!): ontbijt met extra lekkers en kaartje, speurtocht door huis met hartjes (en die letters ga ik erin voegen voor een boodschap aan het einde, dank Anja), hartjesbingo met van die zoete snoephartjes, in bad met roze bruisbal, romantische film met high tea en verrassing bij de oude buurtjes brengen! De donatie voor Amnesty ga ik ook doen!! Dank voor deze tip ook!

  Geliked door 1 persoon

  1. Geweldig! Wat een leuke dag, en wat een leuke ideeën. Mooi dat jullie het met elkaar vieren en de oude buren niet vergeten. En heel veel dank voor het meedoen met de donatie! 🎀

   Like

   1. Mijn vriend is een beetje anti-Valentijn, dus ik moest het zo verpakken 😉
    Niet dat ik echt iets heb met Valentijn hoor, maar een excuus om lekker te eten is altijd welkom!

    Geliked door 1 persoon

 2. Ik kreeg even kippenvel van dat laatste deel van je post. Dankjewel om hier aandacht aan te besteden. We mogen maar dankbaar zijn dat we een in een land leven waar we mogen houden van wie we willen, maar dat betekent niet dat we niet moeten vechten voor anderen die die vrijheid (nog) niet hebben. Heel mooi initiatief!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.