Daar is ‘ie dan: mijn winter capsulegarderobe

Dit blogbericht is behoorlijk laat; ik wilde eigenlijk in december/begin januari al schrijven over mijn huidige capsulegarderobe. Ik draag de meeste stukken ook alweer een paar weken, maar had er nog geen goede set van gemaakt, zoals ik gewend ben om te doen. En geweldig weer om te fotograferen was het ook niet. Maar bij dezen: mijn capsule wardrobe voor de winter 2020/2021.

Begin december publiceerde ik mijn inspiratie-blogpost, zoals ik ondertussen gewend ben om te doen. Ook maakte ik een moodboard en kwam er een nieuw Pinterest-album / lookbook met ideeën:

Slechts een impressie, klik op de link voor het hele album.

Ik schreef: “ik heb besloten om voor wit-blauw-grijs-crème te gaan dit seizoen. Met hier en daar camel bruin of bordeauxrood. Qua textuur ga ik voor dikkere truien (kabel of grof gebreid), wol, jeans. En ik vind zo’n muts met een pompon erg leuk, misschien kan ik er zelf één maken!”

Nou wil het geval dat ik dus een muts mét pompon in huis had; hij zat in een doos met wintergoed (sjaals, handschoenen) die ik nog niet had uitgepakt na de verhuizing! En het is nog een grijze ook! Ik denk dat ie al zeker 10 jaar oud is, maar het is dus nu mijn “vaste muts” (haha).

Ook met de rest van de ideeën kwam het goed: op het bruin en bordeauxrood na, daar ben ik uiteindelijk niet voor gegaan. Hoewel ik het mooie kleuren vind, wilde ik me richten op de wat koelere, zachte kleuren bij elkaar.

Mijn winter capsule wardrobe

En zo is ‘ie geworden:

Voilà, mijn garderobe voor dit seizoen bestaat uit de 13 kledingstukken van hierboven, nog één extra witte blouse (zit in de was). In totaal dus 14 stuks.

Het zijn de volgende kledingstukken (van voor naar achteren):

 • 3 lange broeken (twee spijker, één grijs)
 • 1 kokerrok
 • 1 lang vest
 • 5 truien
 • 1 lange mouwenshirt (blauw)
 • 1 jeansshirt
 • 2 t-shirts (één grijs, één wit)

Dit is exclusief schoenen, sokken, panty’s, ondergoed enzovoorts. Ik vind het echt een prachtige kleurencombinatie bij elkaar en ben er heel blij mee. Het is totaal anders dan mijn herfst capsulegarderobe, maar ook deze items komen grotendeels uit mijn eigen collectie.

Dit zijn de kledingstukken die ik heb uitgekozen, plus waar ze vandaan komen (v.l.n.r.):

 • Grijze broek: kringloop (reeds in bezit)
 • Jeans: één van H&M en één van Hema (allebei al in bezit)
 • Kokerrok: H&M (reeds in bezit)
 • Grijs vest – het enige vest dat ik bezit – van Vila
 • Blauwe trui: Liberality (nieuw, deze)
 • Grijze hoge kraag-trui: H&M (in bezit)
 • Crèmewitte V-hals trui: H&M (kocht ik voor mijn herfstgarderobe)
 • Crèmekleurige kabeltrui: vintage (echt een oudje)
 • Blauwe langemouwen-top: Massimo Dutti, kocht ik drie jaar geleden tijdens een werkreis in Rome
 • Grijs t-shirt: Liberality (nieuw)
 • Jeans shirt: H&M (ook al even in bezit)
 • Wit t-shirt: Liberality

De enige nieuwe items komen van een merk wat tot enkele weken geleden nog totaal onbekend was voor mij: Liberality Fashion. Zij hebben één doel: de mode-industrie duurzamer en minder vervuilend te maken. Ze geven de makers een fatsoenlijk salaris en eerlijke, goede behandeling. Het textiel komt van coöperatieve landbouw-initiatieven die aan strikte milieu- en sociale eisen voldoen. De kledingstukken zijn van 100% biologisch katoen gemaakt en Liberality’s producten dragen de volgende certificaten: GOTS, Fair Wear Foundation en PETA (vegan). Wat ik ook tof vind: de meeste kledingstukken zijn unisex en kunnen dus door iedereen gedragen worden.

Je begrijpt: ik ben fan en trots om deze producten te mogen dragen. Mr Dutchie is ook erg verguld met de prachtige diepblauwe trui die ik er meteen bij bestelde.

Schoenen

Tsja, die schoenen… dat blijft een dingetje. Ik ben blij met de simpele zwarte leren laarsjes die ik al jaar en dag draag. De vegan gympen die ik dit jaar kocht zijn ook een standaard verlengstuk van mijn voeten geworden. Maar daar blijft het wel een beetje bij. Ik ben een beetje inspiratieloos. Vroeger – toen ik nog geen minimalist was – had ik meer schoenen dan je in één maand aan kon, als je elke dag een ander paar zou dragen. Over een verandering gesproken… wellicht dat ik in het voorjaar eens wat nieuws kan proberen.

Ik krijg wel eens de vraag: hoe doe jij dat dan, zo’n heel seizoen met slechts 15 kledingstukken? Het antwoord op die vraag is simpel: door het overzichtelijk te maken, beperk je jezelf en word je creatiever. De keuze is niet reuze – en dat is echt heel fijn!

Ik merk dat ik daardoor beter combinaties kan maken – vooral omdat ik een bepaald kleurenpalet kies waarbij dat gemakkelijk gaat. Zeker in de winter draag ik dan ook veel laagjes, zoals hier op deze twee foto’s. Ik raad iedereen aan om het eens uit te proberen; dan merk je pas echt wat het doet.

Wil je meer lezen over laagjes en kleding combineren, check dan ook zeker eens Hermien’s blog en/of Instagram KouweKleren.

Tot zover het inmiddels bekende kledingrek met de seizoensopties. Over een paar weken kun je hier de evaluatie van deze winterse wardrobe lezen. En over niet al te lang volgt natuurlijk alweer de voorjaarsinspiratie… al lijkt dat, als ik nu naar buiten kijk, nu nog heel ver weg.

xAnja

Ik ben door Liberality Fashion uitgenodigd om hun merk te leren kennen en heb enkele kledingstukken ontvangen om uit te proberen. Deze samenwerking beïnvloedt mijn mening niet, ik schrijf altijd open en eerlijk over mijn ervaring. Hun initiatief kan ik vooralsnog alleen maar toejuichen en van harte aanbevelen.

Anja

9 reacties op ‘Daar is ‘ie dan: mijn winter capsulegarderobe

 1. Je hebt een heel mooi kleurenpalet gekozen, precies de kleuren waar ik ook van hou. Ik blijf het toch een uitdaging vinden om een capsule wardrobe te maken en dan ben ik al heel kritisch met mijn aankopen. Wie weet lukt het me een keer 🙂

  Like

 2. Al een paar jaar bezig om mijn garderobe te versimpelen. Het is fijn om alles overzichtelijk te hebben en het maakt je zeker creatiever. Maar ik houd te veel van kleuren en motiefjes om met zo weinig kleren te doen. Ik word er ook vrolijk en blij van.
  Knap dat jij met zo weinig kan/wil. Capsule wardrobe is niks voor mij maar het idee achter om arm ik wel.

  Like

 3. Altijd weer een leuk item, die garderobecapule! Mooie kleuren bij elkaar.
  Het grappige is dat bij mij (en bij anderen ook?) de capule vanzelf ontstaat. Uit alle winterkleding die ik heb draag ik alleen maar een paar favorieten en kom dan uit op 4 spijkerbroeken, 4 katoenen colbers/truien van katoen en de 4 bijpassende t-shirts eronder. En 2 paar comfortabele blauwe en zwarte schoenen.
  Vanwege corona en lichte wolallergie momenteel blijven mijn nette uitgaanskleding en wollen vesten ongedragen.
  Ben nu al benieuwd naar je voorjaarscapsule 😉

  Like

 4. Ik vind het best moeilijk om mijn garderobe goed te krijgen en te soteren maar het het lijkt me een fijn gevoel dat je ook aantrekt wat er hangt want vaak doe je de helft niet aan 😅 je hebt een mooie garderobe.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.