Overpeinzingen | Minimalisme in de praktijk

Dit is eigenlijk een samengeraapt blogartikel (nou Anja, lekkere intro…). Een samenvatting van gedachtes, overpeinzingen, aannames en aha’s die ik in de afgelopen tijd heb gehad. Waarom schrijf ik hierover? Als je nog niet zo lang bezig bent met minimaliseren, of (onderdelen van) het minimalisme overweegt toe te passen in je leven, kan dit een mooi beginpunt zijn om je eigen gedachten te ontwikkelen. Dat is namelijk een behoorlijk proces, kan ik je vertellen! Met ups en downs, maar echt eye-openend. Lekker vaag hè? Lees gewoon maar mee 🙂

Waar ik over na dacht…

Outward (naar buiten toe)

 • We hebben eigenlijk geen idee hoeveel we bezitten. Maar we vinden wél dat we nooit genoeg hebben.
 • Vroeger hadden we een nood/probleem, waarvoor we producten nodig hadden (honger –> een voorraad). Nu creëren we noodzaak voor producten (onze shampoo geeft je nóg mooier haar!).
 • Waarom krijg je op bepaalde momenten in je leven een extra hoeveelheid spullen cadeau (nieuw huis, geboorte, verjaardag)? En waarom vinden we dit zo gewoon?
 • Wat zou er gebeuren als we met z’n allen zouden stoppen met niet-essentiële dingen  kopen? Staan we onder druk om te economie te stimuleren?

Inbound (naar binnen toe)

 • Ik ben eigenlijk steevast ontevreden (geweest) met mijzelf, mijn huis en waar ik sta in mijn leven.
 • Ik heb zoveel spullen in huis dat ik nooit klaar ben met het schoonmaken en opbergen of repareren en verwerken. There’s always something to do. Ik ben een spullenmanager geworden.
 • (bij het vinden van een kapot kopje) Hoeveel dingen hier in huis zijn er eigenlijk kapot? Waarom heb ik dit nog?
 • Draagt mijn werk bij aan een groter goed of verdien ik er simpelweg geld mee om m’n leven te kunnen bekostigen?
 • Met welke spullen laat ik zien wie ik ben? En waarom die?
 • Ik dacht dat ik gelukkig werd van zo’n shoprondje. Als je het al geluk kunt noemen, blijft dat gevoel maar heel even hangen. Het is net als honger, na een paar uur ben je de verzadiging van de lunch alweer vergeten.
 • Ik weet niet wat mijn favoriete kledingstuk is.
 • Hoeveel boeken hebben we in de boekenkast? En hoeveel hebben we daarvan nog niet gelezen? En waarom bewaar ik boeken die ik al gelezen heb?

Herkenbaar?

Ik schrijf dit artikel nu ik ruim een halfjaar bezig ben met minimalisme in de praktijk. Ik ben benieuwd of het herkenbaar is, zeker voor mensen die er al langer mee bezig zijn. En vraag me af wat ik in de komende tijd (met de verhuizing in aantocht) verder aan overpeinzingen verzamel. Deel ook gerust jouw aha-momenten, tips en inspiratie!

xAnja

 

 

 

Anja

7 reacties op ‘Overpeinzingen | Minimalisme in de praktijk

 1. Ja, hier herken ik zeker dingen in! Het lijkt me heerlijk om bijvoorbeeld niet meer het verplichte cadeautje-uitwisselen te doen, maar daar een andere vorm aan te geven. Zelf doe ik dat al wel, bijvoorbeeld door meer ervaringen te geven dan spullen. En momenteel ben ik ook niet tevreden met het (te grote) aantal spullen in mijn huis. Ik werk wel weer aan een soort challenge om daar een beetje vanaf te komen, dat scheelt wel. Langzaam maar zeker geeft dat meer lucht. En qua werk zit ik ook in een soort transitiefase; meer van wat ik leuk vind en minder van wat alleen geld oplevert. Tegelijkertijd vind ik dat geld ook gewoon belangrijk, omdat het me vrijheid geeft. Dat is voor mij wel een uitdaging; daar een balans in vinden.

  Like

  1. Dank je voor je openhartige berichtje, fijn om te lezen. Ik vind het aan de ene kant mooi dat ik me hier nu bewust(er) van ben, maar aan de andere kant is het best pittig om te zien dat het nog niet echt van een leien dakje gaat allemaal.

   Like

 2. O, ja, dit herken ik ook zeker wel, veel dingen van je lijstje trouwens. Hoe meer je je in erin te verdiept, hoe meer je je dingen gaat afvragen vind ik altijd. En ik weet ook niet wat mijn favoriete kledingstuk is ha!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.