Oude Foto’s Digitaliseren – Deel 1

Ik ben van bouwjaar ’84 en heb een heleboel vakanties, uitjes, familiemomenten enzovoorts meegemaakt voordat er telefoons en digitale camera’s waren. En dus heb ik ook een heleboel fotoprints. Die zitten in mapjes en liggen in een doos. Ze liggen er maar, ze zijn slecht gesorteerd en als er een brand is, is alles weg. Ook de leuke die ik niet wil missen. De wens om ze te digitaliseren en te organiseren groeide. Ik schreef er in het najaar al over dat ik er een blogpost van zou maken. Het kostte me meer tijd dan ik had verwacht! Inmiddels ben ik bijna klaar. Tijd voor een artikel dus, met een stapeltje (pun!) handige tips.

Er zijn meerdere manieren om je foto’s te digitaliseren. Als je de negatieven nog hebt, heb je zelfs nóg meer opties.

 1. Je kunt de foto’s en/of de negatieven naar een fotozaak brengen. Zij kunnen de foto’s op een USB-stick zetten of geven je een link naar hun online storage. Jij kunt ze dan downloaden.
 2. Je kunt een negatieven- of fotoscanner kopen of huren en zelf aan de slag gaan. Sommige fotoscanners retoucheren de foto ook (tip van Gerlinde).
 3. Al het werk uitbesteden. Bij Didero bijvoorbeeld, zij doen dan ook het retoucheerwerk.
 4. Je kunt een huis-tuin-en-keuken printer met scanfunctie gebruiken.

Alle opties hebben voors en tegens. Het werk uitbesteden aan een prof levert je de beste resultaten op, maar is duur. Zelf scannen is langdradig en saai werk, kost veel tijd. De gewone scanner levert niet altijd de beste kwaliteit. Overigens zijn er ook apps voor je telefoon waarmee je een foto van de foto neemt en het dan verwerkt wordt tot een bestand. Dat is een lichtgevoelig proces en bovendien staat je mobiel heel snel vol. Ik raad dat niet aan.

Hoe ik te werk ging

Ik ben zelf begonnen met de 3-in-1 printer die ik in huis heb staan (Canon). Daarvoor kun je een programma downloaden (MP Navigator) waarmee je je scanner/printer bedienen kan. Dat werkt beter dan de ingebouwde Windows tool, omdat dit programma een auto-vorm functie heeft. Als je een foto scant, dan is je bewaarde beeld ook zo groot als de foto – en niet een A4tje met ergens een fotootje in het midden wat je moet bijsnijden.

Je moet daarbij de foto wel netjes recht leggen. Ik deed op verloren momentjes steeds even een stapeltje en sloeg die direct op op mijn externe harde schijf. Daar heb ik voldoende schijfruimte en als mijn laptop zou crashen (wat ook gebeurde in oktober!) zou ik niet opnieuw hoeven te beginnen. Sommige foto’s gooide ik meteen weg, die waren niet waardevol of mooi genoeg meer.

Het is een verbazende trip down memory lane, dat foto’s scannen. Ik zag vriendinnen die ik niet meer zie, bestemmingen die ik was vergeten, maar bovenal: heel veel lol.

IMGB_0012
Een van de foto’s

Sorteren

Dan heb je dus één of een aantal mappen (steeds met een andere datum) op de schijf staan, met daarin een paar honderd foto’s die totaal niet bij elkaar passen. Ik sorteerde ze op de volgende manier:

 1. Maak in je hoofdmap een paar mappen met verschillende periodes uit je leven. Ik koos voor 0-10 jaar, 10-20 jaar en 20-30 jaar. Je kunt natuurlijk ook de namen van je kinderen kiezen of vakantiebestemmingen. Kies niet voor jaren ( “2002”, “2001”…) want van sommige foto’s weet je echt niet meer wanneer ze gemaakt zijn. En als je op zoek bent naar een bepaalde foto, zoek je ook niet op jaar maar op periode of reis.
 2. Toon foto’s via Beeld > Extra grote pictogrammen. Afhankelijk van je scherminstelling heb je dan zo’n 15 foto’s per keer in je vizier.
 3. Deel ze onder in de relevante mappen (klik en sleep). Na een tijdje heb je dus alleen nog maar foto’s in die paar mappen staan.
 4. Wil je het verder specificeren, dan kun je ervoor kiezen om in dezelfde map hetzelfde trucje uit te halen. In de map 0-10 maak je dan bijvoorbeeld een submap ‘baby/peuter’, ‘kleuter’ of ‘0-4 jaar’ en ‘4-10 jaar’. Speciale gelegenheden uit die tijd kunnen ook een submap krijgen, maar ik raad je aan niet teveel onderscheid te maken. Dat wordt alleen maar rommeliger.
 5. Omdat je alle foto’s minimaal één keer ziet, kun je nu ook meteen kiezen welke foto’s je digitaal wilt bewaren. Ook de duplicaten kun je nu deleten.
 6. Maak een back-up! Niet denken ‘komt nog wel’. De beste plek is online storage. Ongeacht waar je bent en hoe je laptop/huis erbij staat – daar kun je altijd bij. Gebruik bijvoorbeeld Dropbox of Google Photos. Laatstgenoemde heeft ook een beperkte fotobewerkingsoptie ingebouwd.

Toegegeven: het is een sh#tload aan werk als je het zelf doet. Maar ik ben toch blij dat ik al zover ben. Wat ik met al de gescande foto’s doe, daarover schrijf ik in deel 2, maar ik ben wel benieuwd naar wat jullie met je foto’s doen. Laat gerust weten via de comments!

xAnja

 

Anja

10 reacties op ‘Oude Foto’s Digitaliseren – Deel 1

 1. Een werk! Heb het destijds ook gedaan met een fotoscanner van Epson. Kostte 89 euro, maar hij retoucheerde de foto’s zelf, haalde beschadigingen eruit en deed het best snel. Gewoon een paar avonden voor gaan zitten. Laten besloot ik alleen dat alsnog de helft van de inscande foto’s weg kon. Lekker boeiend, een Oostenrijkse koe uit 1995. Zulke dingen.
  Wat een schattige foto trouwens. Heel jaren tachtig 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik vind je blogs heel inspirerend, ik heb je daarom genomineerd voor de sunshine blogger award! Mijn blog komt morgen online 😘

  Like

 3. Hee Anja, ik weet niet of je het je nog kan herinneren maar een tijd geleden had ik een berichtje gestuurd over of je over het opruimen van de oude foto’s een artikel ging maken en heb dus gewacht op dit artikel! Vandaag alles gedownload en de eerste twee albums zijn ingescand!
  Mijn vader wil wel graag de albums houden, maar dan hoef ik ze iig niet mee te nemen als ik uit huis ga!

  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.