Wat te doen met oude foto’s? – Digitaliseren deel 2

Aan iedereen die zat te wachten op deel 2 van het artikel ‘oude foto’s digitaliseren‘: sorry. Sorry. Ik ehm… heb eigenlijk geen excuus, ik ben het gewoon helemaal vergeten. Voor wie geen idee heeft waar ik het over heb: op 22 februari (oeps) schreef ik over mijn werkwijze rondom het digitaliseren van m’n oude printfoto’s. Ook liet ik weten dat ik nog wel een post zou schrijven over de dingen die je dan met je foto’s kunt doen, nadat je ze hebt ingescand / digitaal hebt.

En nee, het antwoord is niet “weggooien” 😀

Al moet je dat natuurlijk helemaal zelf weten, als je er maar een back-up van hebt, kan dat prima.

Ik bedoel nu de creatieve manieren waarop je met deze ingescande foto’s om kunt gaan, zodat het ook waardevolle items worden. Want als je ergens op een digitaal plekje staan te verstoffen, is er totaal geen verschil met de daadwerkelijke foto’s die ergens ver weg op zolder liggen. En is je werk eigenlijk voor niets geweest. Hierbij mijn (redelijk minimalistische) tips:

1 – Gebruiken als (verjaardags)kaart

Een (ingescande en dus nu) digitale foto kun je bewerken. Dat maakt het tot een uitgelezen optie om er iets feestelijks van te brouwen. Een feesthoedje erop, een slingertje erachter. Ook leuk: een foto van de jarige in z’n jongere jaren naast een recente, zeker als het een bepaalde leeftijd (25, 30, 50) betreft.

Wil je geen postkaart sturen, dan kun je de foto bewerken op de computer en hem per email sturen op de feestelijke dag zelf. Spaart postzegels en papier en is toch een leuke, persoonlijke reminder. Beter dan ik-stuur-je-een-Facebook-berichtje-want-Facebook-zei-dat-je-jarig-was *confetti*.

2 – Fotoboek maken

Eén van mijn creatieve uitspattingen is het maken van vakantie-fotoboeken. Maar een vakantie is slechts één van de gelegenheden die je kunt aangrijpen voor een thema-fotoboek. Andere ideeën zijn:

  • Seizoensboeken (“Zomer 2018”)
  • Jaarboeken, een jaar in foto’s
  • Persoonsgebonden (“Sofie, 4 jaar”, “ons eerste jaar samen”)
  • Specials (op kamers, babyboek, huwelijksreis, jubileum)

En zo zijn er vast nog wel meer suggesties. Het belangrijkste hier is wel: zorg dat de fotoboeken echt waardevol zijn. Als je ze vervolgens nooit meer inkijkt, is het gewoon zonde van tijd en geld.

3 – Foto-kijkavond

Vroeger keken we, thuis met het gezin, nog wel eens dia’s in de winter. De gordijnen gingen dicht, de lampen uit, er kwam wat lekkers op tafel, de diastandaard, scherm en diaprojector kwamen van zolder. Meestal waren opa en oma er ook op zo’n avond. Niemand wist meer precies welke dia’s er gemaakt waren, wat regelmatig tot hilariteit en “ooh weet je nog” leidde. Het getsjie-uk-tsjiek van het apparaat staat me nog goed bij.

Zoiets is ook gemakkelijk te doen met je oude foto’s, nadat je ze hebt ingescand. En de herfst is er misschien wel het meest ideale seizoen voor! Leen of huur een beamer en maak een muur leeg om op te kunnen projecteren. Leuk met vrienden om terug te kijken naar die (dronken) vakanties in Lloret of met je lief naar jouw babyfoto’s.

4 – Wissellijsten / Canvas

Sommige foto’s zijn zo mooi dat ze ware kunstwerkjes zijn. Eigen foto’s hebben het voordeel dat ze, naast dat ze prachtige plaatjes zijn, ook een herinnering aan een plek / plaats / moment oproepen. Deze foto’s zijn geschikt als muurdecoratie, bijvoorbeeld door ze op canvas te laten drukken of in te lijsten.

Andere foto’s tonen je mensen die inmiddels niet meer (fysiek) bij je zijn. Of gebeurtenissen van lang geleden, waar je goede herinneringen aan hebt. Daarvoor kun je goed wissellijsten inzetten; je hebt maar één lijst en om de zoveel tijd vul je hem met een andere foto die je dierbaar is. Dat geeft niet veel extra “troep” en daarmee hou je de aandacht op het dierbare plaatje.

5 – Collage

Hieronder twee voorbeelden van foto’s verwerken in je interieur. De eerste foto is nogal chaotisch en ik vind het eigenlijk zonde dat je “niet weet waar je moet kijken”. Zelfs al zijn de lijsten universeel en de achtergronden wit. De tweede optie is wat mij betreft beter als je meerdere foto’s in je interieur wilt laten zien: een simpele, witte achtergrond met een collage. Daar kun je even bij stilstaan om het te bekijken, als een soort zoekplaatje, waar je met aandacht naar kijkt. En je overall beeld blijft rustig.

Leuksdoenmetfotos_1.jpgLeuksdoenmetfotos_2.jpg

Idee 1: Pinterest – Idee 2: Pinterest

6 – Bureaublad-achtergrond

Mijn bureaublad van de computer is zwart en heeft 3 pictogrammen. Maar als je op een minimale manier herinnert wil worden aan die prachtige plaatjes van je laatste vakantie of de geboorte van je kindje, dan kun je die achtergrond heel goed gebruiken (Ps. die geboortefoto’s op je werk-laptop, ehm maybe not 😉 ). Als je kiest voor een diavoorstelling, krijg je om de zoveel minuten een nieuwe foto te zien.

Je kunt ook de foto’s die je ziet bij het opstarten van je computer (in Windows) veranderen: Instellingen > Persoonlijke Instellingen > Vergrendelingsscherm > kies onder ‘achtergrond’ voor diavoorstelling. Je kiest dan de map met de afbeeldingen die je hiervoor wilt gebruiken.

So far mijn deel 2… veel te laat, maar beter laat dan nooit. Hebben jullie een oplossing voor je printfoto’s? Hoe gebruik je ze?

xAnja

 

Meer lezen over foto’s en digitale troep minimaliseren?

Anja

7 reacties op ‘Wat te doen met oude foto’s? – Digitaliseren deel 2

  1. Ik heb ook een grote fotolijst waar ik een aantal foto’s in heb, zoals op het tweede plaatje. Maar dan met grotere foto’s en zonder rand. En eens in de zoveel tijd verwissel ik een paar foto’s.
    Mijn niet-digitale foto’s ga ik niet allemaal inscannen. Soms als ik er eentje nodig heb ergens voor (‘breng een kinderfoto mee’-activiteiten…). Die bewaar ik dan samen met mijn recentere foto’s in een hele organisatie aan mapjes op mijn laptop en mijn backup-USB-stick. Laatst heb ik alle foto’s uitgezocht, dubbele verwijderd, en gebackupt. Dat was echt een verbetering! Erg handig daarbij was een programma om dubbele bestanden te verwijderen. Het herkende (per ongeluk eigenlijk) ook veel foto’s die erg op elkaar leken maar net niet hetzelfde waren, en daarvan heb ik er ook wat weg kunnen doen. Scheelt weer schijfruimte en chaos.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.