Hoe je een gerecht gemakkelijk vegetarisch maakt

(Hierboven letterlijk een kijkje in mijn keuken)

Vandaag, 10 oktober, is het de Dag van de Duurzaamheid en focus ik op plantaardig(er) eten. Als je hebt besloten om vaker vegetarisch te eten, goed voor mens én milieu, kun je er tegenaan lopen dat je steeds dezelfde dingen blijft koken. Spinazie met ei bijvoorbeeld. Falafel. Of dat je een vega-burger eet, in plaats van een stukje vlees bij je groente.

Om die cirkel te doorbreken, schrijf ik vandaag over het vegetarisch ‘maken’ van bekende gerechten, zonder af te doen aan de smaak! Ook fijn voor je budget!

Aziatische gerechten zoals bami

In veel gerechten kun je het vleescomponent (kip, rund) vaak weglaten zonder dat het een groot verschil oplevert. Wel zul je dan van de andere receptonderdelen wat extra’s nodig hebben om het gemis aan ‘vulling’ te compenseren. Voeg daarom extra groente toe. Andere ideeën: bak een gekookt of gebakken eitje voor erbij of gebruik kant-en-klare sojaproducten zoals Oosterse wokblokjes.

Italiaanse gerechten zoals spaghetti

Hier is vervangen wat lastiger, want vlees speelt een grote rol in veel pastarecepten. Toch zijn er ook heel veel pasta’s die je vega kunt maken met behulp van… KAAS. Jawel, de Italiaanse keuken is ook rijk aan kazen en die kunnen een gerecht enorm veel smaak meegeven. Van zachte buffelmozzarella tot pittige Gorgonzola. Kaas is niet de meest gezonde vervanger, zeg ik er meteen bij. Veel kazen zijn rijk aan verzadigd vet en erg (te) zout. Gelukkig zijn er ook genoeg pastagerechten ‘standaard’ vegetarisch:

Je kunt Italiaanse gerechten tevens aanvullen/vlees vervangen met eiwitten van peulvruchten, zoals borlottibonen of witte bonen.

Indiase gerechten zoals curry

Ook in de Indiase keuken wordt er veel met peulvruchten gewerkt: kikkererwten en linzen vooral. Peulvruchten zijn erg gezond, met name omdat ze het LDL-cholesterol in je bloed verlagen. Kikkererwten zijn enorm veelzijdig en worden in India ook vermaalt tot meel. Omdat Indiase gerechten vooral de smaak halen uit sterke kruiden en specerijen, mis je het vlees of de vis niet zo snel. Voeg extra groente toe of ga voor knapperige tofublokjes. Zoete aardappel- of pompoenblokjes zijn ook een idee.

Mexicaanse gerechten zoals taco’s

Oké, het wordt een beetje saai, maar ook hier kun je je vlees prima vervangen door… jawel… peulvruchten. In de Mexicaanse (en Latijns-Amerikaanse) keuken wordt vooral gebruik gemaakt van kidneybonen, zwarte bonen of limabonen. Stukjes Quorn of vega-gehakt kun je ook goed inzetten voor je burrito, tortillawrap of “gehakt”-ovenschotel.

Zo, genoeg mouthwatering… 🙂 Hoe vaak eet jij vegetarisch per week?

xAnja

 

Meer receptinspiratie?

Anja

10 reacties op ‘Hoe je een gerecht gemakkelijk vegetarisch maakt

 1. Wat een fijn artikel met inspiratie voor vega-maaltijden! Ik ben zelf inmiddels zo’n 12 jaar vegetariër, maar ben nog altijd een beetje op zoek naar niet-standaard vega-gerechten (als in: geen aardappels-groenten-vleesvervanger). Gerechten met peulvruchten vind ik ook altijd lekker. Wat een goed idee om die ook in een curry te verwerken! Dat ga ik eens onthouden voor als ik weer eens creatief wil zijn in de keuken 🙂

  Like

  1. Wauw, 12 jaar. Respect! En peulvruchten zijn echt een aanrader, ook vanwege de vitamines. Niet iedereen vindt ze lekker, da’s dan weer jammer, maar zeker in een curry of iets anders kruidigs/spicy valt het niet zo op.

   Like

 2. Goede tips! Ook hier een doorgewinterde vegetariër (15 jaar inmiddels). Wat me vooral bij pastasauzen opvalt is dat eters opmerken dat ze de smaken van de groenten veel beter proeven als er geen gehakt in de saus zit en dat ze dit heel lekker vinden!
  Ik probeer inderdaad vaak veel verschillende groenten in sauzen te verwerken voor meer vulling. Ik vind het altijd erg lekker als er iets zoets in gerechten zit zoals rozijnen of mango, maar dat is een kwestie van smaak. Bij pastasauzen of aziatische gerechten kun je ook nog champignons toevoegen voor extra bite. Ook bij aziatische gerechten en bij maaltijdsalades gooi ik vaker noten (cashews zijn favoriet!).

  Like

 3. Mijn zus is vegetarisch dus zij eet sowieso nooit vlees en wij doen vaak mee omdat dat op vlak van koken (zeker voor grote schotels bv. Lasagne) handig en makkelijk is. Zelf zou ik het later wanneer ik alleen ga wonen ook willen proberen om enkele dagen per week volledig vegetarisch te eten :D!

  Like

  1. Bij ons zijn dat inderdaad de dinsdag en de donderdag. Ook probeer ik het vaker als ik uit eten ga, met wisselende successen. Nu 2x een vegan burger op – nou, de frietjes waren lekkerder 🙂

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.