Een Tiny House voor mij? Spijt van wegdoen? | Q&A 1

Regelmatig krijg ik vragen in de comments of juist per mail. Dat vind ik heel erg leuk, en meestal beantwoord ik ze wel; het is tof als iemand even de tijd neemt om wat aan je te schrijven. Soms is dat heel erg kort, en soms neem ik echt even de tijd om een full antwoord te pennen. En ja, er komen ook wel ‘ns mailtjes die onbeantwoord blijven.

Maar de laatste tijd merkte ik dat ik steeds vaker antwoorden geef op vragen die zo’n beetje neerkomen op hetzelfde. Ik schrijf ze nu op in mijn notitieboekje en heb er vandaag twee uitgepikt voor m’n allereerste Q&A van twee vragen. Die over de Tiny House werd in de afgelopen tijd zo’n vier keer gesteld. Ik werd er zelfs over geïnterviewd!

Heel erg leuk – en meteen voer voor een blogpost dus. Here we go!

Q1: Wil ik (ooit) in een Tiny House wonen?

Kort antwoord: nee.
Langer antwoord: ik vind Tiny Houses een hele toffe ontwikkeling die ik ook op de voet volg. Ik heb er verschillende boeken over gelezen en ben zeer geïnteresseerd in het bemachtigen van woonruimte zonder hypotheek of (bijna) zonder schuld.

Ook het zelfvoorzienend leven spreekt me aan, ik schreef al eerder over m’n droom om rond m’n 50e te wonen in een zelfontworpen woning die deels zelfvoorzienend (energieneutraal, grijswatergebruik…) is. Daarnaast is het mooi dat er de wens is om kleiner en met minder te leven, in plaats van groot, groter, grootst en meer, meer, meer.

Leuk als je op zoek bent naar (visuele) inspiratie rondom Tiny Houses: het YouTube kanaal Living Big in a Tiny House.

Q2: Heb ik spijt van iets dat ik heb weggedaan in mijn minimaliseerproces?

Kort antwoord: nee.
Langer antwoord: Ik heb nog geen ene keer mis gegrepen of gedacht “had ik dat nou nog maar”. Het is echt andersom: ik geniet ervan dat ik niet zoveel spullen heb;. Ik ben me er bewust van dat er nog steeds dingen zijn die ik niet gebruik – en die nog wel ergens in huis slingeren.

Ik heb een poosje elke maand bijgehouden welke dingen ik kocht en welke ik juist weg deed en toen ik die overzichten bekeek, viel het me op dat ik óók daarvan nog niets had gemist. Dit is zo’n gevalletje “je denkt alleen maar dat je het gaat missen”.

Benieuwd naar hoe anderen minimalistisch leven ervaren? Lees Naoki’s post “Wat ik heb geleerd van 2,5 jaar minimalistisch(er) leven”.

Tot zover deze eerste Q&A. Leuk? Doorgaan? Welke vragen zou jij graag beantwoord willen zien?

xAnja

Foto van elizabeth lies.